Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwna sprawa z rocznikiem
Autor Wiadomość
vicctor
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 13:38   Dziwna sprawa z rocznikiem

Witam!

Mam taki oto problem. Kupiłem sobie na wiosnę Carismę 1.9 TD, jak wynikało z numeru VIN rocznik 1998. Kilka tygodni temu postanowiłem wymienić w niej klocki hamulcowe. Przy próbie montażu okazało się, że klocki nie pasują. Pojechałem więc do sklepu i po dłuższych rozważaniach pana sprzedawcy, dostałem inne klocki - do rocznika 1999 - tym razem pasowały.
Co to może oznaczać? Czy Carisma zmieniała się w przeciągu roku 1998? Jak mogę ustalić jakie części do niej kupować?
Mam teraz ponadto taki problem, że muszę wymienić nagrzewnicę termoobiegu i na dobrą sprawę nie wiem do jakiego rocznika. Czy nie ma innej możliwości jak tylko rozebrać i potem się będę zastanawiał?

Pozdrawiam

Joker82
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 15:32   

Witaj.
Co do klocków to możliwe że ktoś nadgorliwy wymienił sobie zaciski hamulcowe na nowszy model a tam średnica tarczy jest trochę większa no i hamowanie prawdopobnie się poprawiło. Jeżeli wg Vinu wychodzi rocznik 98 to wydaje mi się, że jeżeli nikt nie majstrował z numerami (tzw. kute) to reszta części powinna być wg. katalogu. A co do nagrzewnicy to i tak musisz ją wyciągnąć żeby ją wymienić więc zobaczysz po numerach czy ta część też nie jest z nowszego. Ja zawsze najpierw wyciągam część i sprawdzam co to za wynalazek a później zamawiam zamiennik. Już parę razy kupiłem niepotrzebne części.

A tak poza tym, nie masz czasami Vacum pompy lub takiego okrągłego sprzęgiełka do tej pompy. 1108701 daj znać

vicctor
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 15:56   

Dzięku za odpowiedź. Tego się właśnie obawiałem.
Co do vacum to nawet nie bardzo wiem co to może być, tak więc raczej nie pomogę.

Pozdrawiam

[ Dodano: 11-09-2007, 16:04 ]
... Ale tak sobie myślę, że może kolesie u których znalazłem nagrzewnicę będą mieli.
www.autokasacja.pl

arturro998
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2007, 13:57   

Witaj, tez mialem problem z klockami. Kupilem wedlug katalogu i nie pasowaly. Co sie okazalo pasuja od benzyniaka 1.6. Jak sie dowiedzialem to na tasmie montarzowej tak skladaja zawieszenie, jak czegos nie ma to od innego aby pasowalo.

vicctor
[Usunięty]

Wysłany: 12-09-2007, 15:08   

No to ciekawe jaką mi włożyli nagrzewnicę.

Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu