[pytanie] Które głośniki wybrać w drzwi ? |
Autor |
Wiadomość |
Mr_Mar [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2007, 11:14 [pytanie] Które głośniki wybrać w drzwi ?
|
|
|
Zastanawiam się nad tymi głośnikami:
Pierwsze
Drugie
Trzecie
+ syczki w "trójkąty" lusterek do tego. Czy te tonsile bardzo odstają przy helixach ? Myślę nad tymi drugimi carpowerami. Zaznaczam, że nie jestem mega wypas audiofilem - poprostu nie jestem zadowolony z 10 cm głośników fabrycznych w moim miśku.
Pytanie drugie - czy ciężko będzie przerobić boczki pod te głośniki ? Planuję dziury i dystansy z mdfu + zmiana obicia na jakiś inny materiał.... Może ktoś już coś takiego przerabiał ?
Z góry dziękuję za podpowiedzi
Pozdrawiam ! |
|
|
|
 |
Kleju
Forumowicz Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 26 razy Dołączył: 08 Wrz 2006 Posty: 1171 Skąd: Opole
|
Wysłany: 06-08-2007, 17:23
|
|
|
ale po co Ci syczki w trojkaciki jak te glosniki (oprocz jednego) maja juz tweetery???
A temat z glosnikami i pierscieniami byl juz wielokrotnie przerabiany
ja mam tak i wcale nie jest to trudno zrobic.
 |
|
 |
Mr_Mar [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2007, 09:33
|
|
|
No fakt, był przerabiany, ale nikt nie wypowiadał się na temat tonsili. Czy bardzo odstają od np. helixów ? Ich cena jest dość atrakcyjna. Druga sprawa - czy lepiej w drzwi wstawić nisko i średnio tonówkę i tweeter wyżej czy można po prostu zastosować głośnik z tweeterem ? Zapewne znawcy powiedzą, że scena lepiej, żeby była rozłożona, ale czy dla "nieprofesjonalisty" wystarczy to drugie rozwiązanie ?
Pozdrawiam serdecznie |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21947 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 09-08-2007, 12:07
|
|
|
Mr_Mar napisał/a: | No fakt, był przerabiany, ale nikt nie wypowiadał się na temat tonsili. Czy bardzo odstają od np. helixów ? Ich cena jest dość atrakcyjna. | Też jestem ciekawy. |
|
|
|
 |
METODA [Usunięty]
|
Wysłany: 10-08-2007, 16:00
|
|
|
Jezeli nie przeszkadza Ci to ze syczek bedzie gral na nogi a nie tam gdzie powinien czyli w okolice ucha to mozeszz zastosowac 2-drozne glosniki do drzwi ale moim zdaniem lepiej dlozyc pare zlotych zamontowac syczki nie koniecznie w drzwi kolo lusterek mozna zamontowac tweetery na podstawkach na desce albo w slupki z tym jest wiecej zabawy ale jak robisz dla siebie i chcesz zeby ladnie gralo polecam osobno kick-bassy zwrotnice i tweeter:) jak byc potrzebowal glośniki Carpowera to daj znac mam u nich znizki
www.metodastudio.ncti.pl nie sugeruj sie cenami na stronie bo sa stare. |
|
|
|
 |
Gattsu [Usunięty]
|
Wysłany: 15-08-2007, 23:16
|
|
|
Jeżeli system dwu drożny, czyli średnio-nisko +wysoko na zwrotnicy to tylko Helix Blue , ewentualnie Powerbass (cos ok 299 zetów)... Odpuśc te Tonsile i inne Carpowery... Bo jak mniewam z wypowiedzi nie zamierzasz przeznaczyc zbyt wielkich finansów...
Natomiast jeżeli Cie interesuje zestaw zintegrowany to te Helixy będą OK... |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 17-08-2007, 23:50
|
|
|
Monacory bym wybrał bo mają najlepszą dynamikę z tych co pokazałeś
Te tonsile to low end i kazda sztuka ma inne parametry a helixy ... jak ktoś lubi słuchać tłuczenia a nie muzyki. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 18-08-2007, 17:02
|
|
|
to nie lepiej dolozyc 100zl i wziasc Helixy Dark Blue 62.1?? o niebo lepiej zagra od wszystkich razem co tu podawaliscie, jesli chodzi o gre pod samym radiem |
|
|
|
 |
HouseM

|
Wysłany: 18-08-2007, 19:33
|
|
|
Helixy Dark Blue 62.1 .... jak wszystkie inne helixy nadają się do robienia pseudo ciśnienia akustycznego a nie do słuchania muzyki. To świetne rozwiązanie dla tych którzy lubią odgłosy telepiących się elementów nadwozia i miłosników nagłaśniania przystanków autobusowych
Chcesz mieć ładne brzmienie a nie pięknye kolorowe , i niegrające głośniki to moja propozycja to Tesle - cena porównywalna z Tonsilami, ewentualnie Vify ale to juz droższa zabawa
Choćby te http://www.tvm-valmez.cz/...it=215&catg=211 |
 |
|
|
|
 |
Gattsu [Usunięty]
|
Wysłany: 18-08-2007, 20:43
|
|
|
HouseM napisał/a: | Monacory bym wybrał bo mają najlepszą dynamikę z tych co pokazałeś
Te tonsile to low end i kazda sztuka ma inne parametry a helixy ... jak ktoś lubi słuchać tłuczenia a nie muzyki. |
Te akurat Monacory to pasztety w całości !!!!!!!!!!Porównaie do tych Tonsili jest nie na miejscu... Helixy zagrają 1000000 % lepiej i to nie podlega dyskusji bez względu na gusta muzyczne. A juz tym bardziej Helixy nie nadaja sie do "tłuczonej" muzyki"...!!!!!!!!! Monacory grają właśnie jak "tłuczona muzyka"- a Tonsile po prostu grają...-nic szczególnego. |
Ostatnio zmieniony przez Gattsu 19-08-2007, 21:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 19-08-2007, 00:13
|
|
|
HouseM napisał/a: | Helixy Dark Blue 62.1 .... jak wszystkie inne helixy nadają się do robienia pseudo ciśnienia akustycznego a nie do słuchania muzyki. To świetne rozwiązanie dla tych którzy lubią odgłosy telepiących się elementów nadwozia i miłosników nagłaśniania przystanków autobusowych
|
ty w ogole kiedys sluchales Helixow?? co ty piszesz?? pod samym radiem to napewno Helixy lepiej wypadna. poza tym uwazasz ze te Tesle ktore beda grac lepiej niz fabryczne? na przod najlepiej kupic odseparowany zestaw i jesli bez wzmaka to moim zdaniem bardzo dobrym wyborem beda wlasnie te Helixy i nie mowie o jakims lupaniu tylko czystym graniu |
|
|
|
 |
HouseM

|
Wysłany: 19-08-2007, 16:05
|
|
|
Parę dobrych lat zajmuję się projektowaniem systemów nagłośnienia ale jak kolega twierdzi że nigdy muzyki nie słuchałem to może ma racje a ja się mylę |
 |
|
|
|
 |
M4mooT [Usunięty]
|
Wysłany: 19-08-2007, 17:22
|
|
|
mowilem o helixach nie o muzyce oO. systemow naglosnienia w samochodzie czy w domu bo to jest roznica:P. zreszta autor ma juz pare propozycji najlepiej niech pojedzie i sam poslucha co mu odpowiada |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 20-08-2007, 21:06
|
|
|
prośba do zawodowców jeśli chodzi o muzyke - czy moglibyście podać linki z allegro lub sklepów internetowych gdzie można kupić właśnie takie głośniki jakie proponujecie, ja na allegro znalazlem tylko helixy (wraz z zwrotnicami za 270zł 165mm)
[ Dodano: 20-08-2007, 21:17 ]
czemu np nie glosniki firmy Hertz albo JBL? |
|
|
|
 |
HouseM

|