Świeci kontrolka ładowania akumulatora |
Autor |
Wiadomość |
janusz1313 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2006, 07:32 Świeci kontrolka ładowania akumulatora
|
|
|
Witam.
Od wczoraj non stop świeci mi kontrolka ładowania akumulatora. Bezpieczniki sprawdziłem są OK. Pasek naciągnięty. Szukam regulatora ładowania ale jakoś nie mogę znaleść. Miał już ktoś podobny problem i co to było?
Pozdrawiam
Janusz
Carisma 1.8 GDI 140 tyskm 1998 rok |
|
|
|
 |
deadly [Usunięty]
|
Wysłany: 09-08-2006, 08:17
|
|
|
jezdziłes długo tak na zapalonej kontrolce bo jak tak to ładowanie raczej masz. Z usterek to mogą być szczotki alternatora i regulator który jest (tak mi sie zdaje) tuż przy alternatorze.
pozdro |
|
|
|
 |
janusz1313 [Usunięty]
|
Wysłany: 11-08-2006, 07:23
|
|
|
Witam.
Byłem u elektryka i okazało się że spalony jest wirnik alternatora
Koszt naprawy z robocizną wyniósł około 300 zł.
Temat uważam za zamknięty.
Pozdrawiam
Janusz |
|
|
|
 |
Czaki [Usunięty]
|
Wysłany: 04-08-2007, 13:15
|
|
|
Witam.
Cały czas swieci mi sie kontrolka ładowania, sprawdzałem ładowanie miernikiem i jest takie jak trzeba 14,6V. Jakies pomysły co to moze byc? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 04-08-2007, 16:13
|
|
|
Napięcie to jedno ale czy aby ono jest stałe? Może dioda prostownicza w mostku zdechła czy coś w ten deseń - trzeba by dokładniej obadać u elektryka może jaki oscyloskop by się przydał... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Czaki [Usunięty]
|
Wysłany: 06-08-2007, 09:37
|
|
|
A czy ktos moze mi wytłumaczyć taką jedna sprawe? Chcialem sprawdzic czy swiecaca sie kontrolka nie jest efektem jakiegos zwarcia, podlączylem zaróweczke przy altenatorze razem z kostką, przekrecam kluczyk, kontrolka sie zapala - żarówka nie, zapalam silnik kontrolka swieci - żarówka nie. To normalne? Moze taka technologia, bo normalnie to chyba zarówka powinna sie zapalać |
|
|
|
 |
krzysiek_base [Usunięty]
|
Wysłany: 02-09-2007, 22:44
|
|
|
a czy podłaczyłes zarówke w miejsci przyłacza lampki ładowania
moja droga w kontrojka spowadpwana wymiane alternatora ale to nie znaczy ze zgasła i zrobiłem juz tak 10tys km ,jak cie drazni zawsze kontrolke można wyłaczyć na stałe na alternatorze ,nigdy już nie zaswieci. ,najczestrza usterka to regulator napiecia .pozdrawiam |
|
|
|
 |
|