|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Cośik:) nie tak.... |
Autor |
Wiadomość |
Tomo49 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2007, 21:51 Cośik:) nie tak....
|
|
|
Witam!
Mam pytanko co oznacza pomarańczowa kontrolka, która znajduje sie po prawej stronie kontrolki ładowania. Jechałem około 110km/h, gdy nagle zapaliła mi sie ta kontrolka i samochód stracił moc. Następnie przez parę parę ładnych kilometrów autko na każdym biegu strasznie muliło do około 2100 obrotów po osiągnięciu tego pułapu zachowywało sie normalnie i tak w kółko na kolejnym biegu do 2100 muliło itd.!
Nie wiem co to może być, więc byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś z was dał mi znać co oznacza ta kontrolka? I co może być przyczyną takiej awarii?
Z góry dzięki i pozdro!! |
|
|
|
 |
krzysiek_base [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2007, 22:02
|
|
|
check engine to znaczy jakies błedy w komputerze tez mi sie swieci , |
|
|
|
 |
Tomo49 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2007, 22:13
|
|
|
Dzięki za szybka odpowiedź! ta kontrolka zapalila mi się w sytuacji , o której pisalem wyzej! Czyżby spadek mocy miał coś wspolnego z błędami w komputerze?! |
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2007, 22:36
|
|
|
CE odpowiada za sterowanie silnikiem. Błąd w tym układzie sygnalizowany jest za pomocą tej właśnie kontroli. Przyczyn może być wiele. Bez podłączenia do komputera nic się nie da zrobić. |
|
|
|
 |
Tomo49 [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2007, 23:09
|
|
|
Thanks panowie! Pojadę na komputer ale zanim to zrobię wymienię profilaktycznie filtr paliwa!
|
|
|
|
 |
bartek_nkm [Usunięty]
|
Wysłany: 06-07-2007, 23:17
|
|
|
Bardzo często komputer wskazuje na sondę lambdę, a nie zawsze ona jest uszkodzona.
Możesz odłączyć akumulator na 3 min, podłączyć go ponownie i zobacz czy błąd nadal będzie się wyświetlał. Czasem to pomaga. |
|
|
|
 |
Tomo49 [Usunięty]
|
Wysłany: 08-07-2007, 13:56
|
|
|
Jeszcze raz thanks panowie:)! Teraz wszystko wróciło do normy ale jakby coś to sprobuje odłączyć akumulator!Pozdro |
|
|
|
 |
kod [Usunięty]
|
Wysłany: 01-08-2007, 15:31 swiceca
|
|
|
U mnie byla podobna sytuacja. Zapalila sie kontrolka "check engine" i przy niskich obrotach silnik gasl(to drugie zauwazylem pozniej). Zrobilem tak jak powiedzieliscie. Odloczylem akumulator podlaczylem i w ten sposob zresetowalem jakias tam historie awarii. Na szczescie w serwisie problem pojawil sie jeszcze raz i ponownie zapalila sie kontrolka "ckeck engine". Komputer wykazal "brak mocy na drugim cylindrze" czy jakos tak . Problemem okazala sie swieca ktora byla fabrycznie spieprzona.
Takze lepiej nie odlaczac akumulatora bo potem w serwisie moze byc problem z wykryciem awarii. |
|
|
|
 |
|
|