Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ALL] Najlepsza marka paliwa.
Autor Wiadomość
azax
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 07:09   [ALL] Najlepsza marka paliwa.

Witam Mitsumaniaków!

Ciekaw jestem które z paliw odpowiadają najlepiej Waszym CA1A?

Ja upodobałem markę Shell i Orlen, choć ta druga to bardziej dlatego że wokoło mam dużo tych stacji i muszę przyznać, że Orlen a Orlen to wielka różnica.
Ostatnio zmieniony przez harpagan 25-10-2007, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-07-2007, 09:27   

Cytat:
Orlen a Orlen to wielka różnica.
Racja. Wyraźnie odczuwam różnicę w przyśpieszaniu i kulturze pracy silnika podczas tankowania na różnych Orlenach.

kajdan87
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 11:48   

najlepsza stacja dla mnie jest shell i benzyna v-power prznajmniej 95 jak by mnie bylo stac to bym lal 100 oktanowego:) a zdarza mis ie zatankowac na bez obslugowej neste poniewaz tam jest taniej w porownaniu do shella nawet 50 gr!!!ale jakos jaka ma shell nie ma zadna stacja a orlen to dziadostwo nigdy tam nie zatankuje moj kolego ma nowego peugota 307 i po zatankowaniu verwy 98 na jego komputerze wyszlo ze benzyna nie ma nawet 95 oktanow i musial sie udac do serwisu bo samochod wariowal

privateer87
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 13:45   

hmm... tak czytam cały czas złe opinie o orlenie, ja leje na orlenie, silnik mi pracuje równo bez zastrzezeń, co do przyśpieszenia to jest super bo pamietam jak tankowałem na intermarche :oops: to było naprawde kiepsko :P u mnie w Zielonej Górze są chyba tylko 3 stacje orlenu, na kazdej tankowałem i nigdy nic mi sie nie działo :)

mugen
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 15:26   

"Zupełnie inaczej wygląda rynek hurtowy. Tu już trudno mówić o prawdziwej konkurencji, gdyż dominuje jeden producent. Po około 20 procent rynku przypada na Lotos i importerów, a resztę ma PKN Orlen.
Stacje paliw konkurują między sobą, ale co to za konkurencja, skoro tankując na Orlenie, BP, czy na stacji u pana Janka, i tak przeważnie lejemy do baku paliwo z PKN Orlen. "

Levyspor
[Usunięty]

Wysłany: 21-07-2007, 21:27   

Ja też słyszałem, że na stacjach różnych koncernów paliwowych jest to samo paliwo. Ja postanowiłem tankować od pewnego czasu tylko na BP i lać Ultimate 98. Wcześniej bywało, że tankowałem w Łodzi na Carrefour - ale to tylko pozorna ekonomia była (pod koniec kwietnia tego roku 95 kosztowała tam 3.99 zł) Na paliwie z BP 98 na baku przejeżdżam spokojnie 750 km, a na innej benzynie byłoby to nie możliwe (sprawdzałem Shell V Power Racing / ma auto odjazd ale więcej mi spala, Statoil, Orlen i Carrefour) Ponadto uważam, że BP ma atrakcyjną kolekcję nagród za punkty zbierana przy okazji każdego tankowania - to jest dla mnie też argument :)

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 22-07-2007, 13:03   

ja tankuje tylko na orlenie. po przerobieniu wszystkich stacji w moim miescie na poprzednim samochodzie wlasnie na orlenie silnik pracowal najlepiej.

czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Wysłany: 22-07-2007, 22:30   

kiedys taki temat byl i ktos wypowiadl sie na czym polega roznica w paliwach...
o ile dobrze pamietam to paliwo prawie wszedze jest z orlenu rozni sie tylko KLASAMI i tu mamy podobno klasy A B C i z tego co kiedys tam bylo napisane to orlen na stacjach ma zazwyczaj B zdarza sie C tak podrzedne stacje maja paliwo C a BP statoil maja B jedynie podobno Shell ma paliwa klasy A a V-power racing sciaga z zagranicy.
Jak to w tej chwili jest ciezko powiedziec.
Osobiscie tankuje na NESTE 98 i jestem zadowolony (moze przynajmniej zblizona jest do tych 95 wymaganych oktanow) jak nie mam czasu zajechac na neste to shell V-power i raz na jakis czas V-power raacing (lanie jej non stop nie jest podobno za zdrowe dla silnika)
OMIJAM szerokim lukiem ORLENY jako ze zawiodlem sie na ich paliwie odczowalem spore zmulenie silnika i nieladna prace na wolnych obrotach pozatym jakos mam uraz po tym jak kiedys musialem przemeczyc pol zbiornika a pozniej rozcieczyc paliwem ze statoil zeby autko chcialo jechac......

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2007, 22:42   

Na Orlenie tankowałem ostatnio kilka lat temu, po tym jak silnik po zatankowaniu zaczął klekotać a zawory mało co nie wyskoczyły. Resztę stacji także przerabiałem, obecnie tankuję 90% na JET i jestem szczerze zadowolony, jest zauważalna różnica między 95 a 98, na tym drugim paliwie miśiek ma kopa :mrgreen: Czasem BP , ewentual Lotos, omijam Neste, Statoil i wszystkie przymarketowe.

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 22-07-2007, 22:43   

Od samego początku jak pojawiły się stacje NESTE tankuję tylko na niej 98 lub 95 i zero kłopotu z pracą silnika. Choć pod oknem na przeciw mam ORLEN.
Renata
EA5W

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2007, 22:44   

apropos na Jetcie mają paliwko właśnie z naszej rafinerii-Gdańsk

[ Dodano: 22-07-2007, 22:47 ]
Nic tak nie zamula silnika jak paliwko z Neste :badgrin:

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 22-07-2007, 22:48   

tankuje tylko na stacjach firmowych - jak widze jakies prywatne pod szyldem duzych koncernow (mozna to zobaczyc na paragonie), to omijam z daleka

straszny syf to vpower - na zwyklym paliwie z Orlenu czy Lotosu aut lepiej ciagnie i mniej pali - sprawdzone, bo kiedys tylko vpower tankowalem; Shell omijam szerokim lukiem

cala reszta stacji jest OK - nie mam obaw, bo przekonalem sie, ze paliwa Orlen i Lotos sa bdb

nie lubie Jeta (bo oszukuja - maja dystrybutory, ktore ciagle odbijaja i w efekcie leja powietrze zamiast paliwa) oraz Neste (bo nie maja blokady pistoletow a zawsze tankuje do pelna i nie chce mi sie trzymac - jakosc paliwa i ceny maja OK)

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 22-07-2007, 22:58   

jak admini pozwolą to mogę zeskanować artykuł z ostatniego Motoru na temat testu paliw z czterech popularnych stacji paliw. Testowali chyba na fiacie Panda z silnikiem 100 KM (ale nie czytałem jeszcze więc nie wiem) i mierzyli moc, moment, spalanie, przyspieszenie, zasięg i jeszcze jakieś paramertry. A paliwa były podzielone na dwie klasy, PB95 oraz klasa premium czyli jakies V-Power i 98-ki. No i poza deczko mniejszym spalaniem w niektórych przypadkach to żaden z parametrów paliwa premium nie zakasował jakoś totalnie 95-tki z tej samej stacji. Różnice czasem były na drugim miejscu po przecinku :)
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 22-07-2007, 23:00   

Kurcze z tym odbijaniem to prawda :!: myślisz , że to wpływa na ilość paliwa , które trafia do zbiornika?

Kuczan
[Usunięty]

Wysłany: 23-07-2007, 00:48   

Krzyzak napisał/a:
cala reszta stacji jest OK - nie mam obaw, bo przekonalem sie, ze paliwa Orlen i Lotos sa bdb

I tu się zgadzam z Krzyżakiem, Orlen albo Lotos , a tak naprawdę do większości stacji przynajmiej na Mazowszu trafia paliwko koncernu Lotos lub PKN Orlen.

Odpowiedz do tematu