Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ALL] Biper zapalonych swiatel przy otwartych drzwiach - gdz
Autor Wiadomość
termonti
[Usunięty]

Wysłany: 18-08-2007, 21:05   [ALL] Biper zapalonych swiatel przy otwartych drzwiach - gdz

Jak w temacie.

Nie moge zlokalizowac brzeczka wlaczonych swiatel. Wogole to stala mi sie dziwna rzecz. Otoz zniklo oswitlenie deski rodzielczej, panelu srodkowego, biper wlczonych stwialtel, i tylna lewa pozycja.

Ma ktos pomysl, gdzie szukac przyczyny??

Zarowki i bepieczniki i przekazniki sprawdzone.....

Czy moze miec z tym zwiazek urzaczenie do sciemniania oswietlenia deski rozdzielczej??
Ostatnio zmieniony przez harpagan 25-10-2007, 20:18, w całości zmieniany 2 razy  

greentee
[Usunięty]

Wysłany: 19-08-2007, 19:30   

Mialem taki sam przypadek, stalo sie to przy podlaczeniu radia, kiedy probowalem podlaczyc to mi wywalalo bezpiecznik i padalo oswietlenie oraz 'biper'.

W toku dalszego postepowania doszedlem do tego ze kabel masowy w wiazce do radia jest 'za slaby' i dorobilem wlasny a mase przytwierdzilem do sruby w panelu srodkowym oraz dalem mocniejszy bezpiecznik od radia (bodajze 15 albo 20). Do dzisiaj wszystko dziala bez problemow.

Sprawdz jeszcze raz wsystkie bezpieczniki moze cos przeoczyles.

Nie wiem czy u Ciebie w tym tkwi problem ale opisalem swoj przypadek i mam nadzieje ze pomoglem.

pozdrawiam

burst
[Usunięty]

Wysłany: 19-08-2007, 22:08   

Co do oświetlenia deski to tak może to mieć związek ze "ściemniaczem". Jeżeli chodzi o tylną postojówkę to jest łączona po przekątnej z przednią, jeżeli wysiadł bezpiecznik to nie będą się świeciły po przekątnej. Biper jest podpinany pod światła i włącznik w drzwiach kierowcy.

termonti
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2007, 10:59   

greentee napisał/a:
W toku dalszego postepowania doszedlem do tego ze kabel masowy w wiazce do radia

Wlasnie dales mi mocno do myslenia, bo nie moglem sobie skojazyc znikniecia oswietlenia deski z zadna konkretna ingerencja w auto.

Jednak kiedy napomknolec o masie w radiu, uswiadomilem sobie ze oswietlenie deski zniknelo wlasnie wtedy gdy podlaczylem od radia tube, notabene biorac proad i mase z wizaki radiowej...

Bardzo mozliwe, ze to jest wlasnie problem calego zamieszania... Heheh

Dostajesz ode mnie jak najbardziej zasluzone @pomogl@

Pozdrawiam i dzieki za rade :-) ))

[ Dodano: 20-08-2007, 14:34 ]
Odkryc ciag dalszy...

Otorz wyjalem radio i sie okazalo, ze...bierze mase z anteny, bo standardowy kabel jest odlaczony. Kiedy odlaczylem antene radio przestalo dzialac, a po podlaczeniu kabla z wiazki znow sie wlaczylo. Jednak tak jak zuwazyles, kaben z wiazki jest za cienki. Radio sie wylacza.

Narazie zostawilem to tak jak jest ale dzis pociagne kabel oddzielny na mase. Powinno byc ok. Jednak zasadniczy problem nadal jest - oswietlenie i biper - cimno i cicho.

Czekam na pomysly

Daniel

greentee
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2007, 19:40   

Jedynym pomyslem jaki przchodzi mi teraz do glowy jest spalony bezpiecznik. O ile dobrze pamietam, bo robilem to juz dawno, oswietlenie mi siadlo kiedy padl bezpiecznik od radia i sam bylem zdziwiony dlaczego.

Kiedy dorobilem wlasny kabel masowy bezpiecznik dalej wywalalo wiec dalem mocniejszy i do dzisiaj mam spokoj.

Dlatego radze Ci sprawdzic jescze raz wszystkie bezpieczniki, byc moze ze po odlaczeniu radia i ponownym podlaczeniu Ci strzelil i dlatego nie masz oswietlenia. Jak dorobisz swoj kabel masowy i dobrze go przytwierdzisz to wszystko powinno dzialac. Jezeli to nie pomoze to byc moze ( odpukac :) ) to moze byc jakas powazniejsza usterka i bedzie konieczne sprawdzenie inst. elektrycznej.

pozdrawiam i zycze powodzenia

termonti
[Usunięty]

Wysłany: 21-08-2007, 16:30   

Sorry, ale ja wymiekam

Poprostu rece mi opadaja.

Moje kolejne obserwacje sa takie:

- niedziala: tylna lewa pozycja, oswietlenie tablicy rejestracyjnej, biper wlaczonych swiatel, oswietlenie deski rozdzilczej i oswietlenie panelu srodkowego!!!!!!!!! :evil: :evil: :evil: :evil:

- sprawdzilem bezpieczniki poraz setny, wszystkie sa ok sprawdzilem przekazniki pod maska - sa OK (swiatla pozycyjne i mijania przednie dzialaja, wiec wyjalem przekaznik od tych swiatel i w tym gniezdzie sprawdzilem pozostale dwa ze skrzynki bezpiecznikow. Maja takie same symbole wiec ca takie same i na kazdym z nich swiatla przenie zarowno mijania jak i postojowe dzialaly - wiec przekazniki sa ok)

- nie ma zasilania na przewodach do sciemniacza osweitlenia deski rozdzielczej. Sa trzy przewody, wszystkie sa na "0" (po zmasowaniu z nadwoziem przeskokow napiecia brak - wiec i pradu brak)

- nie ma zasilania na przewodach do oswietlenia rejestracji

Piiiiiiiiiiii zaczyna mnie to i to konkretnie.

Moze ktos z was ma schemat elektryki do Colta CAO. No k****** cos musi byc przeciez zepsute.

Please help. Macie jakies pomysly???? Ktos zaznaczyl juz, ze swiatla sa polaczone na skos wiec to by wyjasnialo dlaczego nie ma pradu w lewej tylnej pozycji, biorac pod uwage mozliwosc, ze uklad elektryczny oswietlenia deski, bipera, i erejstracji jest akurat polaczony z ukladem Prawy Przod i Lewy Tyl, wszystko bylo by jasne. Ale Prawy Przod swieci normalnie.....

Zglupialem... Pomozcie please!!!

No i obserwacji dalszy ciag....

Wczoraj wydedukowalem, ze skoro nie ma pradu na sciaminiaczu i na lampkach z tylu i ze moze to byc jeden uklad, to jezeli dam prad na zarowke z tylu to powinno zadzialac wszystko....

I... Zgadnijcie? Oczywiscie, ze zadzialalo, wlaczylo sie oswietlenie tablicy, deski, biper, panel srodkowy... Czyli git..

Pomijajac to, ze mam w bagarzniku mostek z prawej do lewej lampy, co mi sie wogole nie podoba, bo nie lubie takiej partaniny. Macie pomysly gdzie ten prad mogl sie zgubic???

Pozdrawiam Daniel

Odpowiedz do tematu