Klekoczące popychacze |
Autor |
Wiadomość |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 20-05-2007, 11:58 Klekoczące popychacze
|
|
|
Witam!
Jestem świeżo upieczonym posiadaczem Carismy 1,8 GDI z 99 roku (wersja po liftingu). Auto mi się ogólnie bardzo podoba, nie dają mi spokoju tylko te klekoczące popychacze. Poczytałem o nich jeszcze przed kupnem i zwróciłem na to uwagę osłuchując silnik, ale wydawało mi się, że te odgłosy nie są jakieś okropne i, że ten model tak po prostu ma, jak tu wielu pisało. Po przejechaniu trasy 500km do domu zaczęło mnie to jednak coraz bardziej irytować i niepokoić. Stąd mam pytanie, na które nie znalazłem tu właściwie odpowiedzi. Czy to klekotanie (słychać je raczej tylko na wolnych i niskich obrotach) ma jakiś zły wpływ na ogólną kondycję silnika czy można z tym jeździć i niczym to nie grozi? Z góry dzięki za odpowiedzi. |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-05-2007, 19:59
|
|
|
Wiem, że to kiepski sposób sprawdzania, ale może mi ktoś podpowie czy to na pewno popychacze. Na wolnych obrotach jak i na wyższych mam takie bardzo rytmiczne stukanie - tyk, tyk, tyk, nie znika ono po dodaniu gazu. Natomiast tylko na wolnych oprócz tego tykania pojawia się i znika (co kilkanaście sekund) takie mniej rytmiczne, bardziej klekotanie którego nie ma po dodaniu gazu. Czy to możliwe żeby to tykanie to były wtryskiwacze a ten dodatkowy klekot to dopiero popychacze? To tykanie jest dość głośne, przy otwartych szybach trochę je słychać wewnątrz. Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi to rozjaśnił. |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 28-05-2007, 20:31
|
|
|
Moomin napisał/a: | Na wolnych obrotach jak i na wyższych mam takie bardzo rytmiczne stukanie - tyk, tyk, tyk, nie znika ono po dodaniu gazu. |
Tego u siebie nie zauważyłem(usłyszałem) natomiast:
Moomin napisał/a: | pojawia się i znika (co kilkanaście sekund) takie mniej rytmiczne, bardziej klekotanie którego nie ma po dodaniu gazu. |
mam dokładnie to samo.
Pisałem o tym tu:
http://www.mitsubishi-gra...er=asc&start=45
Co jest co niestety nie wiem
Aktualnie mam zamiar zakupić:
http://www.allegro.pl/ite...e_zaworow_.html
bo niektórzy na forum już ten środek przetestowali z pozytywnym skutkiem. |
|
|
|
 |
Bastek [Usunięty]
|
Wysłany: 28-05-2007, 20:46
|
|
|
Nie stosować do silników z mokrym sprzęgłem! |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 28-05-2007, 21:06
|
|
|
Moomin, to cykanie to jest norma w GDI, nie masz raczej czym sie przejmowac...no chyba ze to cykanie masz bez przerwy nawet na cieplym silniku, ale jesli Ci sie pojawia i znika to raczej jest wszystko ok
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-05-2007, 21:13
|
|
|
Robson86 napisał/a: | Moomin, to cykanie to jest norma w GDI, nie masz raczej czym sie przejmowac...no chyba ze to cykanie masz bez przerwy nawet na cieplym silniku, ale jesli Ci sie pojawia i znika to raczej jest wszystko ok
Pozdroo |
Niestety, cykanie jest non-stop. Pojawia się i znika taki dodatkowy mniej rytmiczny kleko. klekot.
Czy mogę zastosować ten preparat Liqui Moly przy automatycznej skrzyni biegów? |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 28-05-2007, 21:16
|
|
|
a jaki masz przebieg w Cari ..i na jakim oleju jezdzisz hmm
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-05-2007, 21:24
|
|
|
Robson86 napisał/a: | a jaki masz przebieg w Cari ..i na jakim oleju jezdzisz hmm
pozdroo |
Przebieg 130 tys. Raczej prawdziwy. Olej Mobil 1 5W50. |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 28-05-2007, 21:42
|
|
|
Bastek napisał/a: | Nie stosować do silników z mokrym sprzęgłem! |
A czy to nie chodzi o sprzęgło , które to jest zalane olejem tym samym co silnik (tj. silnik , sprzęgło i skrzynka biegów zalana w jednej obudowie tym samym olejem ) - np. w motocyklach . Raczej nie chodzi o skrzynie automatyczne |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-05-2007, 22:15
|
|
|
Opisywał ktoś gdzieś skutki zastosowania tego preparatu? |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 29-05-2007, 09:24
|
|
|
Moomin napisał/a: | Przebieg 130 tys. Raczej prawdziwy. Olej Mobil 1 5W50. |
A kiedy była wymiana ? Jeżeli tak mocno drażnią Cię te dźwięki z silnika to najpierw musisz spróbować zmienić olej.Na jaki na pewno Ci nie doradzę bo ilu właścicieli Carism tyle opinii na temat oleju.Najlepszym wyjściem dla Ciebie byłoby przywyknąć do tych odgłosów dochodzących spod maski gdyż jest to specyfika tych silników(raz bardziej głośne a innym razem mniej).No niestety ja jakoś też do końca ich nie akceptuje i może stąd moje poszukiwania złotego środka.Zdaję sobie sprawę iż takowym była by na pewno wymiana regulatorów ale szukam czegoś tańszego.
Co do stosowania tego środka to możesz go zastosować na własną odpowiedzialność bo ja też właśnie szukałem opinii MM w tym wątku ale coś kiepsko:
http://www.mitsubishi-gra...p=162458#162458 |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-05-2007, 11:02
|
|
|
turek61 napisał/a: | Moomin napisał/a: | Przebieg 130 tys. Raczej prawdziwy. Olej Mobil 1 5W50. |
A kiedy była wymiana ? Jeżeli tak mocno drażnią Cię te dźwięki z silnika to najpierw musisz spróbować zmienić olej.Na jaki na pewno Ci nie doradzę bo ilu właścicieli Carism tyle opinii na temat oleju.Najlepszym wyjściem dla Ciebie byłoby przywyknąć do tych odgłosów dochodzących spod maski gdyż jest to specyfika tych silników(raz bardziej głośne a innym razem mniej).No niestety ja jakoś też do końca ich nie akceptuje i może stąd moje poszukiwania złotego środka.Zdaję sobie sprawę iż takowym była by na pewno wymiana regulatorów ale szukam czegoś tańszego.
Co do stosowania tego środka to możesz go zastosować na własną odpowiedzialność bo ja też właśnie szukałem opinii MM w tym wątku ale coś kiepsko:
http://www.mitsubishi-gra...p=162458#162458 |
Wymiana była 2 tys. temu, czyli olej świeży. Zalałbym silnik tym Liqui Moly tylko chciałbym mieć pewność czy przy automacie mogę to zrobić - chodzi o to mokre sprzęgło. Niby nie powinno mieć to związku bo silnik i skrzynia mają osobne oleje, ale chciałbym żeby ktoś kompetentny to potwierdził. |
|
|
|
 |
alex [Usunięty]
|
Wysłany: 29-05-2007, 22:07
|
|
|
No cóż przyjacielu cykanie w GDI to jakby druga natura tego samochodu ... można się tego pozbyć, ale jest to bardzo kosztowne, mam na myśli oczywiście remoncik samochodu.
Co do specyfiku nie znam, nie testowałem, więc nie potwierdzę jego wspaniałych osiagnięć ale i im nie zaprzeczę. Wydaje mi się jednak, że zbyt mało osób go testowało w Cari GDi, albo mało się do tego przyznaje. Nawet nie jestem przekonany czy nadaje się do naszych samochodów. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
pawelbubu [Usunięty]
|
Wysłany: 30-05-2007, 16:43
|
|
|
Ja postanowiłem zaryzykować i dolałem tego specyfiku Liqui Moly do Castrola zalanego z 2000 tyś km wcześniej i moje wnioski są takie że nic to nie pomaga w GDI bynajmniej przy oleju CASTROL MAGNATEC 5W-40, wiem że może mam zły olej jeśli chodzi o GDI ale wymienie go dopiero przy 10000 tyś. Ale do rzeczy mi to nic nie pomogło, powiedziałbym że jest nawet gorzej, ale to może wpływ kilometrów jakie zrobiłem na oleju. Dodam że długo czekałem na efekty, zrobiłem już na tym specyfiku jakieś 800 km.
pozdr. |
|
|
|
 |
|