Czy Carisma to bezpieczne auto w razie wypadku |
Autor |
Wiadomość |
sebekColt97
Mitsumaniak
Auto: -
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-09-2007, 12:30 Czy Carisma to bezpieczne auto w razie wypadku
|
|
|
W swoim Colcie mam krótką maskę i dwa airbagi, a tyłu prawie wcale ze względu, że to auto 3 drzwiowe. Brak ABSu to kolejny minus. Jak postrzegacie bezpieczeństwo Carismy, strefy zgniotu, działanie ABSu i poduszek. Czy to bezpieczne auto w razie kolizji ?. Ze względu na dość częste podróże, sporo wypadków na drogach, myśle o zamianie małego Colta na coś większego. Carisma to fajne auto, jak czytam wasze komentarze mało awaryjne, a czy bezpieczne w razie (odpukać wypadku).? Proszę o krótkie komentarze na temat bezpieczeństwa Carismy. |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 25-09-2007, 13:18
|
|
|
Witam...
W 99 roku brat rozbil cari ojca (przed liftem). Jechal wolno...okolo 10km/h.... bo szukal skretu w lewo. Zapatrzyl sie i nie zauwazyl ze zaczal powoli zjezdzac na lewy pas no i wpakowal sie wprost pod pedzacego w przeciwnym kierunku 80-90km/h golfa II. Zderzenie czolowe, no moze pod malym katem. Cari mocno odrzucilo, obrocila sie dookola pelny raz. Wyladowala na chodniku z okolo 15 cm kraweznikiem. Wygladala masakrycznie. Cala komora silnika zrujnowana. Ale okazuje sie ze drzwi sie otworzyly bez problemu, poduchy wypalily, a brat i kumpel z boku mowili ze ledwo poczuli uderzenie. Bardziej zostal im w pamieci ogromny halas. W srodku wszystkie elementy byly na swoim miejscu (deska itp.) Wiec Cari dobrze przyjela uderzenie, strefy zgniotu sprawdzily sie. Bratu i kumplowi nic a nic sie nie stalo. Klientowi w Golfie tez nic, ale musial wychodzic bagaznikiem.
Pozdro
tutaj link do crash testu http://www.autocentrum.pl...risma_2001.html |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
Ostatnio zmieniony przez Brikston 25-09-2007, 14:14, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 25-09-2007, 14:01
|
|
|
Jest na forum test zdeżeniowy Cari tylko tzreba poszukać w Dziale Carisma |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
TESTER
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Carisma 1.8GDI 1998
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Wrz 2007 Posty: 224 Skąd: Dęblin
|
Wysłany: 26-09-2007, 13:07
|
|
|
ma niezłe przyspieszenie gdy depniesz do podłogi mnie właśnie to ( no i refleks) uratowało przed boczną kasacją. |
|
|
|
 |
Marcino
Mitsumaniak Góral niskopienny

Auto: Galant 2.5 V6 97r
Pomógł: 68 razy Dołączył: 02 Cze 2005 Posty: 10727 Skąd: okolice Tczewa
|
Wysłany: 26-09-2007, 17:27
|
|
|
Ja przrzyłem zderzenie Carisma przy 80km/h co prawda z maluchem tak jak wyzej opisane, to on mi zjechał na moj pas. Gosciu z malucha na miejscu. U mnie nikomu nic sie nie stało, ja miałem poparzone rece od poduszki powietrznej, z tyłu zona i syn w foteluku... nikomu nic.
Teraz zartujac to miałem pełen bagaznik słoików, kompotów, drzemów, ogorkow, jakąs wodeczke i nic sie nei rozbilo mimo ze nei było pozawijane w nic.
Koledzy mowili ze sie nie zdiwią jak znowu kupie cari.. kupiłem galanta..:) |
_________________ 2019 - ... - VW Tiguan II 18r 2.0 TDI 110kw
2006- .... - Galant 2.5 V6 97r + LPG Stag
był - 2011 - 2019 - Pug 307sw
była -2004-2006 - Carisma 1.8 GDI 98r
był -1997-2005 - Fiat 126p 1978r
"A omijając to całe rozmyślanie, to prawda jest taka że do codziennego auta najlepszy jest silnik z jak największym momentem dostępnym z niskich obrotów
Czyli w tym przypadku 6a13 " by tomchuck
 |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 19-11-2007, 20:57
|
|
|
Filmik z Crash-testu Carismy
Calkiem niezle
Pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
Kaleid
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4
Pomógł: 7 razy Dołączył: 09 Lip 2006 Posty: 350 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 19-11-2007, 21:16
|
|
|
Moim skromnym zdaniem ,samochody Mitsubishi są jednak bezpieczne .Wnioski , po mojej przygodzie , w zeszłym roku , co prawda nie Carisma a Lancer , ale i tak nieżle tym bardziej że staranował mnie Mercedes Vito. |
_________________ Volvo w garażu, Mitsubishi w sercu. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
Wysłany: 19-11-2007, 21:36
|
|
|
Muszę przyznać że Mitsubishi jest bezpieczne, przekonałam się na własnej skórze po dachowaniu był to galant poszedł do kasacji, ale nabyłam drugiego gdyż jestem pewna tej marki. |
EA5W

|
|
|
|
 |
dariuszzb [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2007, 10:25
|
|
|
Widziałem efekty zderzenia czołowego carismy z punto ( 2 drzwiowe). Efekt był opłakany dla punto - przód fiata od strony kierowcy wgnieciony aż do słupka za kierowcą i dwie osoby (wszystkie które były wewnątrz) zginęły. Natomiast kierowca cari wyszedł z auta o własnych siłach i bez większych obrażeń tylko jadąca z nim kobieta miała miała jakiś problem z biodrami, (może to i makabryczna rewalizacja za którą przepraszam wszystkich forumowiczów - ale 2-0 dla carismy). Pazdrawiam!!!! i cieszę się że mam CARI |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2007, 10:44
|
|
|
Ciężko oceniać bezpieczeństwo danego auta bo każdy wypadek jest inny....
Zbierając jednak wszytskie informacje o wypadkach z udziałem Mitsu muszę przyznać, że są to bezpieczne auta.
Tak na marginesie, to jakie barany przyznają oceny NCAP w crash testach?!? Na drodze te gwiazdki można sobie wsadzić w d***, a średnio bezpieczne Mitsu (wg. NCAP) wypada w realu dużo lepiej niż auta z max oceną! |
|
|
|
 |
Rafal_Szczecin
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Pomógł: 89 razy Dołączył: 15 Kwi 2005 Posty: 9211 Skąd: s kątowni
|
Wysłany: 08-12-2007, 11:36
|
|
|
pamietajcie moi drodzy, ze ni cnie zastapi wlasnego rozumu, i lepiej zwolnic, niz jechac szybko myslac sobie " mam bezpieczny samochod "
pamietajcie tez , ze w Mitsubishi zginal jeden z nas ... |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 08-12-2007, 12:27
|
|
|
Rafal_Szczecin napisał/a: |
pamietajcie tez , ze w Mitsubishi zginal jeden z nas ... |
Dokładnie tak
Jednak i ten przypadek pokazał, że Mitsu można zaufać bo mały człowieczek podróżujący w foteliku na tylnej kanapie wyszedł z tego bez szwanku....
Aniołek [*] |
|
|
|
 |
tekki326 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-03-2008, 23:31
|
|
|
A moja mama (ja jeszcze nie mam prawka ) miala taki wypadek, ze TIR zaczal ja pchac bokiem przy predkosci ok. 50 km/h od strony kierowcy. Moja siostra jechala z tylu z tej samej strony. Jedyne, co sie stalo, to wgniecone drzwi. Szyby sa cale, nawet kierunkowskaz i napis GDI ocalaly... |
|
|
|
 |
|