Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
"Błąd przepustnicy gazu"
Autor Wiadomość
Helicon
[Usunięty]

Wysłany: 07-02-2008, 08:41   "Błąd przepustnicy gazu"

Postaram się opisać w skrócie.
Po 1 roku jeżdżenia, w zime (a mrozy wtedy tęgie były) wymienili mi przepustnicę gazu. Odpalałem auto, depłem na gaz, pedał do dechy, a tu obroty ledwo 2 tyś. Powtórzyło się to może z 4-5 razy, pojechałem na serwis. Facet wrzycił auto na kompa, "błąd przepustnicy gazu", wymieniamy. Wymienili. Po 2 latach, tej zimy, sprawa się powtórzyła. Wtedy byłem zupełni świeży i nie wiedziałem co i jak. Ale wymienili raczej sprawną część, bo jest to, wydaje mi się, sprawa błędu elektroniki, czyli: odpalam, deptam gaz, nie przekłada się na obroty. Wyłączam silnik, cykam centralny, czekam 5 sekund (dosłownie), odpalam, jade. Jedyne co zostaje to kontrolka usterki silnika, która gaśnie na drugi dzień.
Problem taki może powtórzyć się 3 razy dziennie, albo raz na 2 tygodnie. Auto jest już po gwarancji i na razie sprawę ignoruję. Problem nie występuje podczas jazdy.

Czy ktoś ma też podobny problem?

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-02-2008, 09:15   

Auto jest po gwarancji, ale czy przepustnica też ? Na nową część gwarancja leci chyba od nowa ? Jakoś tak jest w KC.

Helicon
[Usunięty]

Wysłany: 07-02-2008, 09:29   

No właśnie... Z tym, że to już też jest ponad 2 lata. Wymieniałem to chyba w styczniu 2006. Zresztą nie wydaje mi się żeby to była wina przepustnicy jako części mechanicznej samej w sobie. No nie wiem, mogę się mylić... Dlatego właśnie pytam.

kylly
[Usunięty]

Wysłany: 07-02-2008, 17:44   

:) ) miałem toczka w toczę to samo...laik jestem samochodowy ale wiem że u mnie był to błąd elekroniki - wgrywano mi od nowa program i pomogło - od roku mam spokój :) )

Helicon
[Usunięty]

Wysłany: 07-02-2008, 20:51   

A więc jednak! To trochę uspokajające. Denerwuje tylko fakt, że pod koniec października byłem na serwisie i ponoć mi nowy soft wgrali. Kurde, takim mechanikiem to ja też mogę być :?

No nic, ale dzięki za informacje.

:wink:

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 08-02-2008, 07:29   

Helicon napisał/a:
Denerwuje tylko fakt, że pod koniec października byłem na serwisie i ponoć mi nowy soft wgrali.
To jak zapłaciłeś za to że go wgrali, albo zrobili go na gwarancji, a ty masz to na papierze to znowu obowiązuje gwarancja :P

Helicon
[Usunięty]

Wysłany: 09-02-2008, 22:27   

No właśnie dupa zbita, bo, cytuję: " gwarancja na wykonaną usługę serwisową wynosi 3 miesiące lub 3 tys. km od dnia wydania samochodu." Poza tym na fakturze nie mam wyszczególnionego wgrywania softu. Inna sprawa, że nie wiem jaka jest gwarancja na samą przepustnicę, jeżeli 2 lata, to też już po ptokach...

Zdzierusy na serwisie liczą sobie 140 PLNów za samo podłączenie auta do kompa. W ogóle to co się dzieje na firmowych serwisach i to nie tylko Mitsu, to jest rozbój w biały dzień.

[ Dodano: 03-03-2008, 11:31 ]
Acha i żeby jeszcze nie było tak wesoło to: "...gwarancja na części wymienione na gwarancji trwa do czasu wygaśnięcia gwarancji głównej..." (czyli nie dla każdego elementu osobno), natomiast "... wgranie nowego oprogramowania nie jest standardową czynnością wykonywaną podczas przeglądów."

No i heja Bazyleja... :twisted:

46Marek 
Forumowicz

Auto: COLT CZ 3/1,3
Wysłany: 04-03-2008, 14:18   

kylly napisał/a:
:)) miałem toczka w toczę to samo...laik jestem samochodowy ale wiem że u mnie był to błąd elekroniki - wgrywano mi od nowa program i pomogło - od roku mam spokój :) )

u mnie,
po przeglądzie 40kkm stwierdzili , że błąd został skasowany a
przepustnica umyta.

Helicon
[Usunięty]

Wysłany: 05-03-2008, 10:15   

Ja na razie katuje z błędem, ale w tym miesiącu już się przełamę i pojadę na serwis.

Golster
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2008, 11:39   

Dzisaj z tym samym problemem zadzwoniłem do serwisu (Allianz).

W ramach gwarancji robią to za darmo i jest to przeprogramowanie systemu.

MA trwać około 30-40 min.

Odpowiedz do tematu