Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Cari 1,8 GLS 16V 1997R drzwiowy włącznik oświetlenia kabiny
Autor Wiadomość
riat 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GLS
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 13-11-2013, 22:21   Cari 1,8 GLS 16V 1997R drzwiowy włącznik oświetlenia kabiny

Witam!
Wysiadł mi wyłącznik drzwiowy oświetlenia kabiny przy drzwiach kierowcy. To ten co jak się zamknie drzwi to gaśnie światło sufitowe. Wymontowałem go, sprawdziłem. Jest o'k. Spiąłem druciki na krótko i NIC! Lampka NIE ŚWIECI a powinna! Przy pozostałych drzwiach jest o'k.
Szukałem schematu elektryki dla mojego modelu i nic nie znalazłem. Nie wiem jak biegną przewody od tego wyłącznika. Skąd są wyprowadzone? Pod co podpięte? Może wywaliło mi jakiś bezpiecznik? Dziwne, reszta wszystkiego wydaje się działać. Przynajmniej nic nie zauważyłem.
Może ktoś z Kolegów forumowiczów miał już podobne doświadczonko i coś podpowie?
Może ktoś wie SKĄD te przewody do tego wyłącznika wychodzą. Będę wdzięczny za jakieś podpowiedzi.
To tyle, pozdrówka
R

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 13-11-2013, 22:50   

Ten włącznik - krańcówka z drzwi kierowcy nie spina ze sobą tych dwóch przewodów dochodzących do niego a łączy je z masą auta po otwarciu drzwi. Aby zapaliła sie lampka i aby zadziałał sygnał zapalonych świateł dotknij te oba przewody do masy auta.
Czasem, jeśli krańcówka nie jest skorodowana, można ją rozebrać i wyczyścić w niej styki. Jeśli jednak nie ma już styków, to tylko wymiana na oryginalną, w ASO taka kosztuje około 20 zł.

Bizi78 
Mitsumaniak
Reklamożerca.

Auto: MSS 1.3 family 01r.
Wysłany: 13-11-2013, 23:14   

Przeważnie wystarczy przeczyścić :wink: .

riat 
Forumowicz

Auto: Carisma 1,8 GLS
Wysłany: 13-11-2013, 23:54   Cari 1,8 GLS 16V 1997R drzwiowy włącznik oświetlenia kabiny

Kolego Plecho! JESTEŚ WIELKI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Wszystko działa! Nie wiedziałem, że to spina z masą. DZIĘKI!!!!!!!!!!!!
Bizi78 dzięki za fajną info jak reanimować ten wyłącznik! Ale to na przyszłość bo jak na razie ten mój jeszcze się trzyma!
To tyle i pozdrówka!
R

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 14-11-2013, 07:44   

Nie ma za co :)

Odpowiedz do tematu