Przesunięty przez: Hubeeert 11-02-2007, 00:33 |
MSS 1.9 DID silnik nie zagrzewa się |
Autor |
Wiadomość |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 18-12-2006, 20:03 MSS 1.9 DID silnik nie zagrzewa się
|
|
|
Jak w temacie - silnik 1.9 DID nie zagrzewa się. Wskazówka temp ledwo doszła dziś do 1/4 skali. I to po dłuższej jeździe Wolne obroty podwyższone. A na zewnątrz ledwo ok. 0°C - +2°C....
To co - termostat do wymiany? Szukać gdzieś i kupować w ciemno czy wyciągać go najpierw i sprawdzać w garnku
Mogło coś innego paść (czujniki jakieś .... ) |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 18-12-2006, 20:10
|
|
|
Termostat. 97% pewnosci - jak chcesz mozesz go zagotowac ale ja bym juz zmienil. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 18-12-2006, 23:35
|
|
|
JCH napisał/a: | Szukać gdzieś i kupować w ciemno czy wyciągać go najpierw i sprawdzać w garnku |
Szkoda zabawy. Jak nie jest piekielnie drogi to od razu bym go zmienił. |
|
|
|
 |
minimus [Usunięty]
|
Wysłany: 19-12-2006, 00:29
|
|
|
Potwierdzam. U mnie termostat już dawno wymieniony. Objawy identyczne. ASO nie wzięło nawet dużo. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 02-01-2007, 22:32
|
|
|
Za radą wszystkich w/w kupiłem zamiennika i w Sylwestra wymieniłem termostat. Czekam teraz na niższe temperatury ale w zasadzie już mogę być pewny, że tamten szwankował. Teraz silnik może nie zagrzewa się szybciej ale jak złapie temperaturę to ją trzyma, nieważne czy akurat jadę w trasie, czy stoję w korku.
Z ciekawości stary termostat wrzuciłem do garnka i .... na pierwszy rzut oka wyglądało OK - otwierał się blisko dojścia wody do temp. wrzenia, zamykał gdy woda stygła. Zmierzyłem temperatury otwarcia i zamykania się termostatu i wyszło mi coś takiego:
- otwarcie zaczynało się ok. 88-89°C, pełne otwarcie było kilka stopni wyżej - ok. 92°C
- zamykanie zaczynało się podobnie ok 89°C ale pełne zamknięcie następowało gdzieś przy 82°C
O ile dobrze interpretuję wartość nominalna 89°C powinna być graniczną w obydwie strony, tzn. w trakcie stygnięcia przy 89°C termostat powinien być już całkowicie zamknięty. Te kilka °C różnicy sprawia, że silnik (DID) nie potrafił złapać a nawet utrzymać właściwej temperatury przy temp. zewnętrznej ok. 0-3°C.
Co byłoby przy -10, -20°C mogę się domyślać
Czekamy teraz na mrozy |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver
Pomógł: 17 razy Dołączył: 09 Sty 2006 Posty: 1196 Skąd: Beskidy
|
Wysłany: 05-02-2007, 23:00
|
|
|
Ja też dziś zaobserwowałem dziwne zachowanie się wskaźnika temp. silnika.
Pracował podobnie jak obrotomierz: gdy rosły obroty to wskaźnik temp. sie podnosił,
gdy obroty opadały wskaźnik też opadał.
Po kilku minutach jak silnik się zagrzał wskaźnik temp. ustabilizował się prawie w środku skali.
Czy to może być oznaka padania termostatu?
JCH napisał/a: | Za radą wszystkich w/w kupiłem zamiennika |
Możesz podać coś więcej o zamienniku?
Jakieś namiary gdzie można kupić. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 06-02-2007, 00:57
|
|
|
jawlo napisał/a: | Możesz podać coś więcej o zamienniku?
Jakieś namiary gdzie można kupić. | Kupiłem najtańszy jaki był akurat na stanie w sieci IC. Termostat marki (ciekawe co to za marka ) 4max. Jest na nim napisane, że pasuje do Peugeota 306/309. Kosztował 26 zł. Inne (bardziej markowe ) były po ok. 80 zł do zamówienia.
Jedynie uszczelka była trochę inna, inaczej osadzona, zostawiłem więc starą.
Na razie trzyma temp. ale w zasadzie to zimy jeszcze nie było bo co to jest te -2 stopnie C. |
 |
Ostatnio zmieniony przez JCH 03-03-2007, 19:56, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Colto [Usunięty]
|
Wysłany: 06-02-2007, 17:18
|
|
|
JCH, 4max to jest marka Inter Carsu. Niektóre rzeczy są naprawdę dobre. Musisz tylko obserwować czy Ci nie cieknie, bo pisałeś, że uszczelka do tego nowego była inna |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
|
Wysłany: 09-02-2007, 17:40
|
|
|
JCH napisał/a: | Kupiłem najtańszy jaki był akurat na stanie w sieci JC. Termostat marki (ciekawe co to za marka ) 4max. Jest na nim napisane, że pasuje do Peugeota 306/309. Kosztował 26 zł. Inne (bardziej markowe ) były po ok. 80 zł do zamówienia.
C. |
Dzięki za info.
Byłem dziś u RM Filipowicza w Krakowie w celu wymiany termostatu. Cena sklepowa 140zł.
Jednak mechanik oglądnął termostat i stwierdził, że jest dobry.
Grzebał i szukał przyczyny falowania wskaźnika temp. ale nic nie znalazł.
Ma podejrzenia co do czujnika temperatury. Stwierdził, że trzeba jeździć i obserwować co będzie się działo.
Silnik ma zabiezpiecznie przed przegrzaniem tj. jakiś czujnik, który w chwili przegrzewania się silnika wyłącza silnik.
Nie powiem żeby mnie to uspokoiło ale cóż zrobić, pojeździmy zobaczymy. |
|
|
|
 |
Pieniek
Mitsumaniak
Auto: Carisma DiD HP 2001
Pomógł: 24 razy Dołączył: 16 Sty 2007 Posty: 284 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-02-2007, 20:33
|
|
|
Ja również wymieniałem niedawno termostat na zamiennik, niestety nie wiem jakiej firmy, kosztowało mnie to 68 zł. A co do czujnika przegrzania silnika to mojej cari DID HP latem dowiedziałem się w praktyca jak działa. Padł mi wentylator główny chłodnicy i w korku sie zagotowałem. Gdy temperatura weszła powyżej 2/3 skali silnik przestał reagować na pedał gazu ale nie zgasł. Maksymalnie łapał ok. 1000 obr i sie dławił. Dałem ogrzewanie na maxa i po minucie z powrotem miałem gaz. |
_________________ Pieniek |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
|
Wysłany: 14-02-2007, 18:39
|
|
|
I stało się. Wskazówka dokonała żywota.
Tym razem udałem się do Moto Katowice z tym problemem.
Elektryk również stwierdził, że termostat jest dobry.
Okazało się, że kostka przyłączeniowa przy czujniku temp. miała oderwany przewód masy.
Koszt całego czujnika 370zł.
Niestety nie mieli na magazynie i elektryk rozebrał kostkę, zlutował przewód, zaizolował, podłączył i wszystko działa.
A wszystko za free.
Dzięki takiemu podejściu umówiłem się na przegląd. |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 14-02-2007, 18:56 MSS 1.9 DID silnik nie zagrzewa się
|
|
|
Cytat: | Niestety nie mieli na magazynie i elektryk rozebrał kostkę, zlutował przewód, zaizolował, podłączył i wszystko działa.
A wszystko za free. |
Na szczęście nie mieli na magazynie
Kiedy przegląd Daj znać jak będziesz to może wypijemy kawę w serwisie |
 |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
|
Wysłany: 15-02-2007, 10:30 Re: MSS 1.9 DID silnik nie zagrzewa się
|
|
|
JCH napisał/a: | Kiedy przegląd Daj znać jak będziesz to może wypijemy kawę w serwisie |
Przegląd za tydzień w środe (cały dzień: rozrząd + wymiana pękniętej przedniej szyby).
Niestety nie będę tam osobiście. Czasowo nie wyrabiam.
Chętnie bym się spotkał i kawe wypił ale niestety będzie to możliwe w innym terminie.
Dam znać jak będę się wybierał. |
|
|
|
 |
staszekk [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2007, 22:02
|
|
|
"Gdy temperatura weszła powyżej 2/3 skali "
Mam pytanko w jakim momęcie na skali powinna znajdować się wskazówka w optymalnej temperaturze pracy silnika. Na skali mojego modelu z 2003 r. czerwone tło jest na samiutkim końcu tej skali, a wskazówka zatrzymuje się przed połową. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 27-10-2007, 07:26
|
|
|
W miśkach normalnie wskazówka stoi prawie na baczność czyli ciut przed połową. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
|