hamulce tarczowe |
Autor |
Wiadomość |
kszyho
Forumowicz kszyho

Auto: COLT 1.3 Z30 95KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Wrz 2006 Posty: 44 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 16-07-2007, 07:44 hamulce tarczowe
|
|
|
Witam
Czy ktoś montował hamulce tarczowe w tylnych kołach? Wersja 1.5 ma w standardzie, a chcialbym wstawić do 1.3
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2007, 20:12
|
|
|
W wersji 1.3 były montowane hamulce tarczowe z tyłu w standardzie do 2005 roku produkcji, więc nie powinno być żadnych problemów.
Nie wiem na ile ta informacja Ci pomoże, ale życzę powodzenia . |
|
|
|
 |
Raffix [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2007, 21:47
|
|
|
poważnie były tarcze przed 2005? wow nie wiedziałem. a akurat mój to rocznik 2005...
w każdym bądź razie nie wiem jak uważasz krzycho ale ja z hamulców w Colcie jestem bardzo zadowolony. uważam, że to mocny punkt auta, podobnie jak i reflektory na które ktoś narzekał w innym temacie. tak czy siak na pewno powinno się dać udać wstawić tarcze zamiast bębnów. to tylko kwestia ceny i determinacji |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 16-07-2007, 22:16
|
|
|
Raffix napisał/a: | poważnie były tarcze przed 2005? wow nie wiedziałem. |
Sam miałem dylemat, czy kupić CZ3 z poprzedniego roku produkcji w nieciekawym kolorze z tarczami, czy produkcję 2006 z bębnami i w czarnym kolorze. Stąd wnioskuję, że tarcze były montowane w wersjach 1.3 (w salonie z resztą to potwierdzono).
W Twoim egzemplarzu może nie być tarcz ze względu na to, że to model 5-drzwiowy, a w nich były bębny od początku produkcji, co trochę mnie dziwiło kiedy kupowałem auto.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kszyho
Forumowicz kszyho

Auto: COLT 1.3 Z30 95KM
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Wrz 2006 Posty: 44 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 17-07-2007, 05:44
|
|
|
Z hamulców jestem zadowolony. Tarcze chcialem wstawić bo ładniej wyglądają z alufelgami. Niestety w serwisie skutecznie mnie zniechęcili wiec na razie to sobie odpuszczę.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gorzkim [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2007, 08:26
|
|
|
No nie do konca to jest prawda z tymi tarczami. Ja mam cz3 1.3 z 2006 (kupiony 11-2006) i z tylu sa niestety bebny. Najlepsze ze kupujac bylem swiecie przekonany ze beda tarcze, dopiero jak zmienialem na zimowki wyszla taka niespodzianka. Po dokladnym przeczytaniu specyfikacji technicznej wyszlo ze niestety moze tak byc
Co prawda z jakosci hamowania jestem zadowolony, ale faktycznie z alufelga (jeszcze dodatkowo 'rzadki' wzor) - wyglada to srednio. Pocieszam sie tylko ze bebny sa trwalsze i tansze w dalszej eksploatacji |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2007, 14:00
|
|
|
Gorzkim napisał/a: | No nie do konca to jest prawda z tymi tarczami. Ja mam cz3 1.3 z 2006 (kupiony 11-2006) i z tylu sa niestety bebny. Najlepsze ze kupujac bylem swiecie przekonany ze beda tarcze, dopiero jak zmienialem na zimowki wyszla taka niespodzianka. |
W którym miejscu mojej wypowiedzi napisałem coś niezgodnego z prawdą? Ja również kupiłem samochód w 2006 r (dokładnie w maju) i mam bębny. W zasadzie do marca/kwietnia 2006 była możliwość zakupu auta z roku produkcji 2005 z tarczami z tyłu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Gorzkim [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2007, 14:21
|
|
|
Grasshopper napisał/a: |
W którym miejscu mojej wypowiedzi napisałem coś niezgodnego z prawdą? Ja również kupiłem samochód w 2006 r (dokładnie w maju) i mam bębny. W zasadzie do marca/kwietnia 2006 była możliwość zakupu auta z roku produkcji 2005 z tarczami z tyłu. |
Grasshopper napisał/a: |
W wersji 1.3 były montowane hamulce tarczowe z tyłu w standardzie do 2005 roku produkcji, więc nie powinno być żadnych problemów. |
Sorry, zamiast "do" odczytalem "od"
Swoja drogą zastanawiający zabieg taka zamiana z tarcz na bebny - oszczędność czy jakies przesłanki techniczne były? |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 17-07-2007, 16:41
|
|
|
Gorzkim napisał/a: |
Swoja drogą zastanawiający zabieg taka zamiana z tarcz na bebny - oszczędność czy jakies przesłanki techniczne były? |
Z tego co pamiętam to po trochu z obydwu powodów. Bębny są tańsze, a techniczna analiza zasadności montowania tarcz podobno wykazała, że można je zastąpić mniej kosztownym rozwiązaniem. Zaznaczam, że to informacje niesprawdzone zaczerpnięte z "poczty pantoflowej".
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|