Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamiast radia wyjście jack?
Autor Wiadomość
kkriss 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-08-2007, 06:47   Zamiast radia wyjście jack?

Witam
Czy do się jakoś tak zrobić aby zamiast radia mieć wyjście jack?
Tak aby podłączyć mp3, lub komórkę z radiem?

Ile taka przeróbka może kosztować, o ile jest to możliwe, i w co muszę się zaopatrzyć?

Pozdrawiam

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 23-08-2007, 07:34   

A masz w ogole jakies radio :?: :?:
Najprosciej chyba (jesli masz kaseciaka) wlozyc specjalna kasete z kabelkiem zakonczonym wlasnie jackiem :)
pozdroo

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 23-08-2007, 07:41   

Albo dorobić złączkę którą można wpiąć w radio we wtyk od zmieniarki - tam chyba jest też aux-in

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 23-08-2007, 12:01   

kkriss, robiłem kiedyś takie myki z radyjkami.
Najlepiej podejdź do jakiegoś elektronika to Ci wyprowadzi. Ja wpinałem się do radia za przedwzmacniaczem. Gniazdko jack było sprytne, bo radio grało normalnie a po wsadzeniu wtyczki zaczynał grać discman :wink:

kkriss 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Wysłany: 23-08-2007, 21:43   

Chodzi mi o instalacje "zamiast radia". Chodzi aby na wierzchu widać było dziurę po radiu, lub tylko wyjście jack (tak aby złodzieja nie kusiło).
Ja sobie jak chcę to podłączam mp3playera. A jak nie to radia nie mam.
Da się tak zrobić?

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 23-08-2007, 23:23   

jasne, da się. Zamiast radia montujesz wzmacniacz, kupujesz np na allegro kabelek 2xRCA-mini jack. Musisz zamontować tylko jakiś przełącznik który podepniesz miedzy plusa z aku i remote we wzmacniaczu i tyle.

Jak chcesz zrobić zeby nie było widać radia to montujesz radio głębiej w desce , przed nim wkladasz pułeczkę , lutujesz taśme do złącza panelu i wyciągasz to złącze np gdzieś koło lewarka zmiany biegów albo na podsufitkę.
W ten sposób radio masz głęboko ukryte , nie widoczne.

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 24-08-2007, 00:32   

ja w maluchu mialem jakies stare radio na kasety, więc zrobilem tak że wpiałem sie w dwa kable które wychodziły od głowicy z kasety, od niej prosto na wzmacniacz i tak to działało. Niestety po przeróbkach działało tylko to co podpiąłem wiec jak chcesz tak kombinować, to może lepiej faktycznie zrobić tak jak HouseM podpowiedział, albo kup na allegro za ~130 zł radio z wejsciem na usb,albo jack.

p.s może "transmiter" bedzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem?

szfystack
[Usunięty]

Wysłany: 25-08-2007, 00:10   

HouseM napisał/a:
jasne, da się. Zamiast radia montujesz wzmacniacz, kupujesz np na allegro kabelek 2xRCA-mini jack.

przez jakiś czas tak miałem założone MP3, tylko bez przełącznika. wzmacniacz był podłączony pod wiązkę audio i załączał się w momencie uruchomienia auta / przekręcenia kluczyka.
Aktualnie mam najtańsze radio stadionowe (akuat te kaseciaki za czterdzieści złotych mają taką opcję) z wejściem CD in. radia nigdy nie wyjmowałem (czy to było w miśku czy w suniaczu czy w starletce :) ) i nikt mii jeszcze szyby nie wybił (a parkuję w wielu nieciekawych miejscach:)
Teraz kombinuję, żeby pod ten kabelek jeszcze CB podpiąć, żeby korzystało z głośników radia i odłączło mi radio w momencie naciśnięcia gruchy :)

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 25-08-2007, 00:28   

Dawno temu tez myślałem że jak zamontuje najtańsze radio stadionowe i do tego jeszcze wymęczone z wyglądu to nikt się nim nie zainteresuje. Do czasu jak mi wybito w Escorcie szybę i ukradziono to radio.
Pare dni później podszedł do mnie osiedle obok jakiś żul i zaoferował mi moje radio za paczkę jakiś tam fajek ( chciał dokładnie 3,5zł ) !!!
Na szczęście w Krakowie od tego czasu sporo się zmieniło i odpukać radia już tak czesto nie giną.

szfystack
[Usunięty]

Wysłany: 25-08-2007, 01:54   

ups....
to chyba muszę poszukać kieszeni do mojego radia :(

dondaj
[Usunięty]

Wysłany: 25-08-2007, 12:34   

Jak ktoś się zna na elektronice, to może podpiąć sobie wejście AUX w radiu zamiast fal AM. Czytałem kiedyś w necie na stronie poświęconej elektronice ciekawy poradnik jak to zrobić.
Odłącza się od po prostu moduł AM i w jego miejsce podłącza kabelki z wtyczką jack. Można normalnie używać radia na częstotliwościach FM, a jak ktoś chce sobie posłuchać muzy z zewnętrznego odtwarzacza, to przełącza radyjko na AM.

Gdzie to znalazłem niestety nie pamiętam :|

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 25-08-2007, 18:37   

Nalezy sie podpiac po uklad przed wzmacniacza. Jak to zrobic ? Zlokalizowac koncowke mocy odszukac manuala gdzie ma wejscie z przedwzmacniacza, nastepnie odszukac manuala od przedwzmacniacza, wypiac jedno ze zrodel np magnetofon i podpiac sie tam kabelkiem . Robilem wielokrotnie cos takiego. Latwiej bedzie oczywiscie kupic wzmacniacz, wiadomo wieksza moc itd.
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

Odpowiedz do tematu