Zamiast radia wyjście jack? |
Autor |
Wiadomość |
kkriss
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 402 Skąd: Chotomów
|
Wysłany: 23-08-2007, 06:47 Zamiast radia wyjście jack?
|
|
|
Witam
Czy do się jakoś tak zrobić aby zamiast radia mieć wyjście jack?
Tak aby podłączyć mp3, lub komórkę z radiem?
Ile taka przeróbka może kosztować, o ile jest to możliwe, i w co muszę się zaopatrzyć?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Robson86
Forumowicz Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Pomógł: 216 razy Dołączył: 13 Sie 2006 Posty: 4858 Skąd: Kielce
|
Wysłany: 23-08-2007, 07:34
|
|
|
A masz w ogole jakies radio
Najprosciej chyba (jesli masz kaseciaka) wlozyc specjalna kasete z kabelkiem zakonczonym wlasnie jackiem
pozdroo |
_________________ Robson- Kielce
Mitsubishi Carisma GDI Elegance
-00149/KMM -
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 23-08-2007, 07:41
|
|
|
Albo dorobić złączkę którą można wpiąć w radio we wtyk od zmieniarki - tam chyba jest też aux-in |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 23-08-2007, 12:01
|
|
|
kkriss, robiłem kiedyś takie myki z radyjkami.
Najlepiej podejdź do jakiegoś elektronika to Ci wyprowadzi. Ja wpinałem się do radia za przedwzmacniaczem. Gniazdko jack było sprytne, bo radio grało normalnie a po wsadzeniu wtyczki zaczynał grać discman |
|
|
|
 |
kkriss
Mitsumaniak

Auto: Toyota Prius
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Sie 2007 Posty: 402 Skąd: Chotomów
|
Wysłany: 23-08-2007, 21:43
|
|
|
Chodzi mi o instalacje "zamiast radia". Chodzi aby na wierzchu widać było dziurę po radiu, lub tylko wyjście jack (tak aby złodzieja nie kusiło).
Ja sobie jak chcę to podłączam mp3playera. A jak nie to radia nie mam.
Da się tak zrobić? |
_________________ Było: Lancer 1.5 92r., Carisma 2000r. [1.8 GDI ASB]., Galant 2.5 ASB 99r. kombi |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 23-08-2007, 23:23
|
|
|
jasne, da się. Zamiast radia montujesz wzmacniacz, kupujesz np na allegro kabelek 2xRCA-mini jack. Musisz zamontować tylko jakiś przełącznik który podepniesz miedzy plusa z aku i remote we wzmacniaczu i tyle.
Jak chcesz zrobić zeby nie było widać radia to montujesz radio głębiej w desce , przed nim wkladasz pułeczkę , lutujesz taśme do złącza panelu i wyciągasz to złącze np gdzieś koło lewarka zmiany biegów albo na podsufitkę.
W ten sposób radio masz głęboko ukryte , nie widoczne. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
karolgt
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Pomógł: 35 razy Dołączył: 02 Lip 2006 Posty: 5645 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 24-08-2007, 00:32
|
|
|
ja w maluchu mialem jakies stare radio na kasety, więc zrobilem tak że wpiałem sie w dwa kable które wychodziły od głowicy z kasety, od niej prosto na wzmacniacz i tak to działało. Niestety po przeróbkach działało tylko to co podpiąłem wiec jak chcesz tak kombinować, to może lepiej faktycznie zrobić tak jak HouseM podpowiedział, albo kup na allegro za ~130 zł radio z wejsciem na usb,albo jack.
p.s może "transmiter" bedzie dla Ciebie dobrym rozwiązaniem? |
|
|
|
 |
szfystack [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2007, 00:10
|
|
|
HouseM napisał/a: | jasne, da się. Zamiast radia montujesz wzmacniacz, kupujesz np na allegro kabelek 2xRCA-mini jack. |
przez jakiś czas tak miałem założone MP3, tylko bez przełącznika. wzmacniacz był podłączony pod wiązkę audio i załączał się w momencie uruchomienia auta / przekręcenia kluczyka.
Aktualnie mam najtańsze radio stadionowe (akuat te kaseciaki za czterdzieści złotych mają taką opcję) z wejściem CD in. radia nigdy nie wyjmowałem (czy to było w miśku czy w suniaczu czy w starletce ) i nikt mii jeszcze szyby nie wybił (a parkuję w wielu nieciekawych miejscach:)
Teraz kombinuję, żeby pod ten kabelek jeszcze CB podpiąć, żeby korzystało z głośników radia i odłączło mi radio w momencie naciśnięcia gruchy |
|
|
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Cze 2007 Posty: 884 Skąd: Kraktown
|
Wysłany: 25-08-2007, 00:28
|
|
|
Dawno temu tez myślałem że jak zamontuje najtańsze radio stadionowe i do tego jeszcze wymęczone z wyglądu to nikt się nim nie zainteresuje. Do czasu jak mi wybito w Escorcie szybę i ukradziono to radio.
Pare dni później podszedł do mnie osiedle obok jakiś żul i zaoferował mi moje radio za paczkę jakiś tam fajek ( chciał dokładnie 3,5zł ) !!!
Na szczęście w Krakowie od tego czasu sporo się zmieniło i odpukać radia już tak czesto nie giną. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
szfystack [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2007, 01:54
|
|
|
ups....
to chyba muszę poszukać kieszeni do mojego radia |
|
|
|
 |
dondaj [Usunięty]
|
Wysłany: 25-08-2007, 12:34
|
|
|
Jak ktoś się zna na elektronice, to może podpiąć sobie wejście AUX w radiu zamiast fal AM. Czytałem kiedyś w necie na stronie poświęconej elektronice ciekawy poradnik jak to zrobić.
Odłącza się od po prostu moduł AM i w jego miejsce podłącza kabelki z wtyczką jack. Można normalnie używać radia na częstotliwościach FM, a jak ktoś chce sobie posłuchać muzy z zewnętrznego odtwarzacza, to przełącza radyjko na AM.
Gdzie to znalazłem niestety nie pamiętam |
|
|
|
 |
sampler
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Pomógł: 62 razy Dołączył: 08 Gru 2005 Posty: 2353 Skąd: Lubin
|
Wysłany: 25-08-2007, 18:37
|
|
|
Nalezy sie podpiac po uklad przed wzmacniacza. Jak to zrobic ? Zlokalizowac koncowke mocy odszukac manuala gdzie ma wejscie z przedwzmacniacza, nastepnie odszukac manuala od przedwzmacniacza, wypiac jedno ze zrodel np magnetofon i podpiac sie tam kabelkiem . Robilem wielokrotnie cos takiego. Latwiej bedzie oczywiscie kupic wzmacniacz, wiadomo wieksza moc itd. |
_________________ BYŁY:
GALANT E34 1.8 TD
GALANT EA5A'97 2.5 V6 24V
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i
SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI |
|
|
|
 |