Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Dysk twardy WiFi
Autor Wiadomość
arturro
[Usunięty]

Wysłany: 02-12-2007, 21:14   Dysk twardy WiFi

I kolejny moj dzisiejszy problem :) otoz na dysku zaczyna mi brakowac miejsca, a takze wizja naglej utraty danych sklania mnie do zastosowania dodatkowego dysku.
Najchetniej wykorzystalbym router wifi (sa tam tez wejscia na kabel) i chcialbym aby ten dysk byl dostepny caly czas.
Jak to zrobic praktycznie?
Dokupic jakas obudowe, ale czy sa jakies ktore mozna podpiac pod siec?
Jak to wogole zrobic i sie do tego zabrac?

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 02-12-2007, 21:59   

nie żebym korzystał z czegoś takiego, ale może takie urządzenie?:

http://minimal.iq.pl/2007...urbo-g-wifi-hdd

Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

arekp 
Mitsumaniak

Auto: inny
Wysłany: 03-12-2007, 00:04   Re: Dysk twardy WiFi

arturro napisał/a:
Dokupic jakas obudowe, ale czy sa jakies ktore mozna podpiac pod siec?
Jak to wogole zrobic i sie do tego zabrac?

Ostatnio trafilem na takie cudo http://www.drobo.com ... zajebiste, tyle ze podlaczyc sie do tego mozna po USB a nie po sieci jak bys oczekiwal.

Przychodzi mi tu do glowy jeszcze zakup routera z USB-HOST i bedziesz mial mozliwosc podlaczenia sie po sieci. Tyle, ze o podlaczeniu przez WIFI raczej zapomnij ... transfery po WIFI sa zalosne i bedziesz sie tylko meczyl.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2007, 22:43   

wiec chyba mi zostanie kupienie obudowy wifi, na transferze mi nie zalezy bo i tak beda tam trzymane tylko dokumenty i zdjecia.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-12-2007, 23:19   

arturro napisał/a:
beda tam trzymane tylko dokumenty i zdjecia.

Ueeeee ... to nie problem. Myslalem, ze bedziesz chcial tam trzymac muzyke czy filmy. Wifi dla malych plikow nie bedzie problemem.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2007, 23:56   

pozostaje jeszcze kwestia zasilania tego wszystkiego tzn. bez sensu zeby "to" dzialalo non-stop a ja przezucal przeciez bede dane sporadycznie wiec chyba suma-sumarum najrozsadniej bedzie jak kupie zwykla obudowe usb do tego dysk, a po calej operacji taki hdd wyladowalby w szafie.

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-12-2007, 00:25   

Dokladnie rok temu sciagnalem koledze z hurtu obudowe zewnetrzna HDD USB2.0 + HDD 80GB 2,5" (IDE) za 333 zl brutto.

Obudowa byla bardzo mala, niewiele wieksza od dysku 2,5", nie wymagala zewnetrznego zasilania. Zajefajne rozwiazanie.

Obecnie w podobnie rozsadnych kosztach mozna dostac dyski SATA. Nalezy jednak z rozwaga podejsc do pojemnosci dysku twardego. Wraz ze wzrostem pojemnosci, rosnie pazernosc dyskow na energie. Nie jestem pewien, ale w ostatnio czytanej specyfikacji obudowy trafilem na informacje, ze bez zewnetrznego zasilania pociagnie maksymalnie 100GB dysk.

Jesli nie potrzebujesz terabajtow pojemnosci a jedynie sprawne urzadzenie do backupu/przenoszenia danych, z bardzo szybkim dostepem do danych (po USB2.0 spokojnie mozna sluchac muzyki/ogladac filmy) to nie znajdziesz lepszego rozwiazania.

Zwracaj jednak szczegolna uwage na ta kwestie maksymalnej pojemnosci dysku. I nie chodzi tu o mozliwosci samej obudowy, tylko o mozliwosci pradowe portu USB w laptopie. Zewnetrzna obudowa HDD 2,5" z osobnym zasilaczem nie zapewnia juz komfortu uzywania ;)

[ Dodano: 2007-12-04, 00:31 ]
ps. z tego co pamietam uzywasz laptopa. Dlaczego kombinujesz z zewnetrzym dyskiem, skoro bez problemu i w przyzwoitych pieniadzach mozesz kupic po prostu wiekszy dysk? ;-)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2007, 08:44   

arekp napisał/a:
ps. z tego co pamietam uzywasz laptopa. Dlaczego kombinujesz z zewnetrzym dyskiem, skoro bez problemu i w przyzwoitych pieniadzach mozesz kupic po prostu wiekszy dysk?

bo niestety mam HP a tam wiadomo jak back'up to wszystko lacznie z partycjami idzie w piz....du, i tak system juz u mnie chodzi ponad rok bez problemow i dysk sie zapelnil, wiec wole dmuchac na zimne.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 04-12-2007, 08:49   

Najlepiej połączyć obie metody:

Kupujesz większy dysk i pchasz go do laptopa a ten z laptopa zapychasz w nowo kupioną obudowę zewnętrzną usb i masz dwie pieczenie przy jednym ogniu. :badgrin:

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-12-2007, 15:44   

saphire napisał/a:
Najlepiej połączyć obie metody

Wszystko byloby idealnie gdyby w laptopie mial dysk SATA - a najprawdopodobniej nie ma. Wtedy moglby sobie kupic kieszonke SATA i nowy dysk z tym zlaczem.

Kupowanie na dzien dzisiejszy kieszonki i dysku IDE to lekkie uwstecznianie sie - choc z drugiej strony kieszonka to koszt ~80 zl, wiec nawet gdyby za jakis czas mial sobie kupic nowa + dysk SATA nie bedzie az tak stratny.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 04-12-2007, 18:29   

złącze zewnętrzne SATA w stacjonarnym to egzotyk a w laptopie to już biały kruk :p więc póki co IDE/USB2 rulezz :badgrin:

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-12-2007, 22:07   

saphire napisał/a:
złącze zewnętrzne SATA w stacjonarnym to egzotyk a w laptopie to już biały kruk :p więc póki co IDE/USB2 rulezz :badgrin:

Jakies bajki opowiadasz. Moj stacjonarny 2 letni komputer nie ma nawet zlacza IDE (poza flopem). Sprzedane w tym roku dekstopy HP mialy SATA - lacznie z nagrywarkami DVD.

Wszystkie laptopy, ktore sprzedalem w 2007 + moj wlasny kupiony w 2006 maja dyski SATA ;-)

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 04-12-2007, 22:34   

a taki dysk?: http://www.1klik.pl/sklep.../c318/p1280008/ wlasnie go chyba testuja na gadzet lab tvnturbo
albo taki: http://sklep.tadu.pl/info...WD&sid=0ea0a482

szczeslaw 
moderator
Łamacz przepisow KRD

Auto: Carisma 1.6 99r
Wysłany: 04-12-2007, 22:51   

arekp napisał/a:
saphire napisał/a:

Jakies bajki opowiadasz. Moj stacjonarny 2 letni komputer nie ma nawet zlacza IDE (poza flopem). Sprzedane w tym roku dekstopy HP mialy SATA - lacznie z nagrywarkami DVD.

Wszystkie laptopy, ktore sprzedalem w 2007 + moj wlasny kupiony w 2006 maja dyski SATA ;-)

Arku, coś mi się zdaje, że saphire miał na myśli złącze E-Sata (to jest zewnętrzne), a to mają dopiero dość świeże płyty główne.
Ogólnie to chyba nie do końca się zrozumieliście ;)

arekp 
Mitsumaniak

Wysłany: 04-12-2007, 23:12   

szczeslaw napisał/a:
saphire napisał/a:

Arku, coś mi się zdaje, że saphire miał na myśli złącze E-Sata (to jest zewnętrzne), a to mają dopiero dość świeże płyty główne.
Ogólnie to chyba nie do końca się zrozumieliście ;)

:oops: Najmocniej przepraszam, umknelo mi to zewnetrzne. Faktycznie, to zlacze jest czyms nowym. Dziekuje czujnosc i zwrocenie mi uwagi :)

[ Dodano: 2007-12-04, 23:15 ]
arturro napisał/a:
a taki dysk?:

Generalnie ...
- podlaczone do routera z wifi i dostep po wifi: to samo co wyzej, kijowa predkosc;
- jesli zamierzasz uzywac tego po ethernecie to wydaje sie byc super rozwiazaniem (choc nie testowalem);
- jesli chcesz sie do tego podlaczyc po USB to szkoda kasy, lepiej kupic zwykla kieszonke + dysk.

Odpowiedz do tematu