1.8 GDI dziwne rzeczy podczas jazdy |
Autor |
Wiadomość |
sudan [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2008, 19:31 1.8 GDI dziwne rzeczy podczas jazdy
|
|
|
zakladam nowy temat bo jakos nie znalazlem podobnego tematu..
sprawa dotyczy volvo s40,z silnikiem 1.8 GDI rok 99 (silnik przed liftem)
zaczne od tego ze auto chodzi jak burza dzis mialem okazje pierwszy raz "scignac" go troszke po autostradzie.
warunki pozwolily na predkosc 170 km/h ale jakze szybko osiagnieta
bez jakis dziwnych redukcji i "blagania" ot poprostu naciskam gaz i jade
koniec tych przechwalek co zauwazylem podczas jazdy:
predkosc zalozmy 120km/h gaz trzymam caly czas w jednym miejscu(nie dodaje,ani nie ujmuje) samochod jakby delikatnie sam przyspieszal,poprostu gaz jakby zyl swoim zyciem... efekt cos jak jazda z automatycznia skrzynia tyle ze slabszy...
nie wiem czy dobrze opisalem ale mysle ze jak ktos mial lub ma cos takiego to zlapie o o co chodzi..
druga sprawa to podczas zmiany biegow "do gory" obroty nie wracaja od razu na nizsze,tylko z delikatniuskim opoznieniem...nie jest to duzo ale jakies tam opoznienie jest.
3 sprawa to wczoraj "uczylem" samochod wolnych obrotow (wedlug przepisu z forum)
coprawda nie plywaja juz,ale sa chyba za niskie --500
dodam ze samochod nie gasnie,ani nic z tych rzeczy..
odnosnie moich 3 spraw to dodam ze auto kupilem niecaly miesiac temu i zmienilem tylko olej. swiece--nie wiem jakie sa filter paliwa nie wiem czy zmieniany kiedykolwiek
olej w skrzyni nie zmieniany(raczej to nie ma nic wspolnego z obrotami)
cisnienie w kolach normalne,zalane czyste paliwo.
prosze o jakies sugestie...
dziekuje z gory i pozdrawiam |
|
|
|
 |
wazu
Mitsumaniak
Auto: carisma GDI 1.8 LS 98`
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Cze 2007 Posty: 309 Skąd: z Polski
|
Wysłany: 27-04-2008, 20:07
|
|
|
Cytat: | coprawda nie plywaja juz,ale sa chyba za niskie --500
dodam ze samochod nie gasnie,ani nic z tych rzeczy.. |
Fakt trochę za niskie, ale jeżeli nic sie nie dzieje, to nie ma co panikować. W mojej cari po dobrym rozgrzaniu silnika obroty też się otrzymują na poziomie 600. Tak ma od początku, próbowałem z tym walczyć, jakoś mi się nie udało tego wyregulować, więc dałem spokój, skoro nie gaśnie to niech tak ma
Cytat: | druga sprawa to podczas zmiany biegow "do gory" obroty nie wracaja od razu na nizsze,tylko z delikatniuskim opoznieniem...nie jest to duzo ale jakies tam opoznienie jest. | Tym sie nie przejmuj, ten typ tak ma, "podbijanie" obrotów było już omawiane na forum, poszukaj i poczytaj. |
_________________ CIEKAWOSTKA
 |
|
|
|
 |
dadur [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2008, 11:17
|
|
|
Co do pierwszego punktu to możesz mieć problem z ciśnieniem paliwa ja też tak mam i u mnie jest pompa wysokiego ciśnienia do wymiany.Pierwsze to wymień filtr paliwa może to ci pomoże. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 28-04-2008, 15:01 Re: 1.8 GDI dziwne rzeczy podczas jazdy
|
|
|
sudan napisał/a: | co zauwazylem podczas jazdy:
predkosc zalozmy 120km/h gaz trzymam caly czas w jednym miejscu(nie dodaje,ani nie ujmuje) samochod jakby delikatnie sam przyspieszal,poprostu gaz jakby zyl swoim zyciem... efekt cos jak jazda z automatycznia skrzynia tyle ze slabszy...
nie wiem czy dobrze opisalem ale mysle ze jak ktos mial lub ma cos takiego to zlapie o o co chodzi.. |
Właśnie odczułeś efekt przejścia silnika GDI w tryb jazdy na ubogiej mieszance co ma miejsce przy jednostajnej jeździe bez zbytniego obciążenia. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
sudan [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2008, 19:20
|
|
|
saphire napisał/a: | Właśnie odczułeś efekt przejścia silnika GDI w tryb jazdy na ubogiej mieszance co ma miejsce przy jednostajnej jeździe bez zbytniego obciążenia. |
a fakt,czytalem o tym u Was na forum,jednak nie zwrocilem uwagi czy w momencie tego "przejscia" zapala sie E ( u mnie jest to tylko literka "E" u Was jakos inaczej w cari) musze to jeszcze obadac
dadur, obys nie mial racji... |
|
|
|
 |
dadur [Usunięty]
|
Wysłany: 28-04-2008, 20:47
|
|
|
tez bym tak chcial zeby i u mnie tak bylo , niestety nie jest. jednak zycze ci zeby tylko to przejscie na tryb eko bylo powodem twoich problemow. |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Maverickdan [Usunięty]
|
Wysłany: 08-05-2008, 18:56
|
|
|
Witam
Nie dawno kupiłem, carisme z silnikiem GDI i mam identyczne odczucia jak kolega Sudan.(Wszystkie punkty)
Mam się martwić? Najbardziej mnie wkurza że silnik przy jednostajnej pracy żyje swoim życiem:( |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 08-05-2008, 19:57
|
|
|
http://moto.allegro.pl/it...ilnik_gdi_.html przeczytaj Maverickdan, ten opis sadze ze wile Ci wyjasni .
[ Dodano: 08-05-2008, 20:25 ]
ETV--Regulatory temperatuy przeznaczone do sterowania elekronicznymi systemami. sudan, napisal ze podczas jazdy ze stala szybkosci odczowa lekkie szarpniecia ale tylko w tedy gdy silnik jest rozgrzany, natomiast na zimnym jest wszystko ok. Czyli wniosek ze jest problem z ETV. Czy ktos z Was ma jakies sugestie czy sie myle.Moze BARTEK bardzo sobie cenie Twoje opinie???????????. |
|
|
|
 |
sudan [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2008, 22:06
|
|
|
widze ze nie ja jeden mam ten problem,jakos ostatnio nie zwracam na to uwagi po glownie po miescie jezdze..saphire, wspomnial ze moze to byc poprostu przejscie w stan "eco",lecz to chyba nie to
i tak wiem ze we francji tego nie zrobie ( nawet nie pyam bo beda mi kazali pol samochodu wymienic) ,licze na to ze jak bede w polsce (sierpien) to chcialbym porobic kilka rzeczy w swoim volvo-gdi i tu pytanie do podkarpackiej czesci uzytkownikow GDI:
gdzie w promieniu 50 km od rzeszowa naprawiacie swoje gdi ?? |
|
|
|
 |
Brikston
Forumowicz

Auto: Carisma 2001 1.8 GDI Avance
Pomógł: 4 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 271 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 10-05-2008, 12:35
|
|
|
zapytaj sie na regionalnym moze?
pozdr |
_________________ Mitsubishi Carisma 2001 1.8 GDI Avance
 |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 10-05-2008, 17:28
|
|
|
sudan napisał/a: | gdzie w promieniu 50 km od rzeszowa naprawiacie swoje gdi ?? |
naprawiamy? przecież nasze auta się nie psują ale w razie co możesz skoczyc do Boguchwały do ASO i pogadać z mechanikami... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Maverickdan [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2008, 17:46
|
|
|
Witam
Sudan cały czas walczę z tym zjawiskiem, jeżeli uda mi się usunąć problem to napisze, co było i mam nadzieje, że zrobisz to samo, jeżeli tobie się uda. Dziś czyściłem przepustnicę, była tak brudna, że szok. Na pewno nie była nigdy czyszczona. Zauważyłem też, że jakiś mega inteligentny mechanik kręcił podporą przepustnicy i jedną dyszą. Mam do ciebie pytanie, czy zauważyłeś może u siebie problem z odpowietrznikiem zbiornika paliwa?
Jak odkręcam korek to strasznie ssie powietrze przez korek.
Pozdrawia |
|
|
|
 |
orzech [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2008, 17:54
|
|
|
Maverickdan, co do ssania w zbiorniku paliwa to tak ma byc ,na tym forum znajdziesz dokladny opis na ten temat. |
|
|
|
 |
Maverickdan [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2008, 20:29
|
|
|
Nie zgodzę się z tym. Uważasz, że co? Zbiornik paliwa ma się wciągnąć do środka od różnicy ciśnienia z tym na zewnątrz? Ogólnie pracuje zawodowo przy autach, z GDI nie miałem do czynienia, ale dam sobie rade. Mam kolegę po fachu w serwisie Mitsubishi i w następnym tygodniu zrobią mi diagnostykę komputerową potem będę kombinował dalej.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|