Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.8 GDI] świece?
Autor Wiadomość
kazub
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2007, 16:38   [Cari 1.8 GDI] świece?

witam, zakupiłem niedawno Carisme z 98 roku i mam problem z "traceniem mocy" na niskich obrotach...
Filtry paliwa i powietrze byly wymieniane zaraz po zakupie, tak jak i oleje i plyny. Przepustnica została wyczyszczona osobiście przeze mnie pare dni temu ale niestety problem nie zniknał. Cari traci moc na niskich obrotach najczesiej dzieje się to podczas wrzucania 2giego i 3ego biegu. Silnik takjakby sie dławi i ma dziurę w przyspieszeniu...
Po przeczytaniu paru tematów na forum myślę że może to być wina świecy badz też przewodów WN.
I stad moje pytanie... Jakie zamienniki można zastosowac zamiast zalecanych świec NGK platinium ktorych koszt jednej sztuki to ok 50 zł???? Nie chce inwestowac 200 zl w świece skoro nie jestem pewien czy ich wymiana rozwiąże moje problemy...

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-09-2007, 17:34   

OBROTY!!! Panie kolego GDI zaczyna ciągnąć dopiero od 3tys i wzwyż, pomiędzy 2 a 3 tys to jazda spacerowa po mieście conajwyżej oszczędnościowa. Chcesz mieć odjazd to redukcja i but powyżej 3.5 tys :badgrin: :badgrin: :badgrin: :badgrin: :twisted:

To nie dizel z turbawką :D

PS. Zapomnij o jakichkolwiek zamiennikach świec !!! TYLKO i WYŁĄCZNIE NGK IZFR6B :!: przecież starczają na 90tys więc jak przeliczysz na zwykłe świeczki co to je trzeba wymieniać co roku po 15-20tys to nawet ci taniej wychodzą :finga:

kazub
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2007, 18:29   

no ok, rozumiem ze taka jest specyfika tego silnika ale jak w takim razie wytłumaczyć te lekkie szarpania podczas jazdy na niskich obrotach?? pozatym cos podejrzanie dużo mi pali Cari bo wg komputera jest to 13 litrow a az tak autka nie katuje...
jeszcze korzystajac z okazji chcialbym sie zapytac jak można zmienić aktualnie wyświetlaną informacje na komputerku?? znalazlem temat na forum o tym ale to chyba tyczylo sie wersji po lifcie jesli to ma jakies znaczenie, przynajmniej u mnie patent z tym nieopisanym przyciskim i wylaczeniem zaplonu i ponownym wlaczeniem nie działa...
no chyba ze wciskalem nieten przycisk :oops:
a z zamiennikow już mnie wyleczyles Saphire ;)

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-09-2007, 18:54   

Skoro masz Cari przed liftem to na zegarach masz przycisk - lekkie wciśnięcie zmienia tryb wyświetlania, długie przytrzymanie zeruje dane wskazanie. Do do spalania 13 litrów to u mnie w mieście nic nienormalnego. Musisz pojeździć chwilę by się nauczyć jazdy GDI - nie rozpędzaj się powoli ale energicznie do zadanej prędkości a potem odpuszczasz gazu tak długo aż na wyświetlaczu chwilowe spalanie (AVG to średnie) spadnie gwałtownie przy czym prędkośc auta pozostanie bez zmian oczywiście gdy silnik nie ma obciążenia zbyt dużego - w GDI po lifcie zapaliła by ci się na zegarach kontrolka ECO - przed liftem jej nie ma więc albo poczujesz leciutkie jakby szarpnięcie albo lekką zmianę i zafalowanie obrotów albo dostrzeżesz to na wyświetlaczu - wtedy silnik idzie w trybie spalania ubogiej mieszanki więc pali znacznie mniej. Nauczysz się. Z czasem.

A teraz nie zadawaj więcej takich pytań bo dostaniesz redbara z ostrzeżeniem od moda że nie uzywasz wyszukiwarki na forum i nie przeczytałeś starych postów w których to wszystko już setkę razy było opisywane.

:badgrin: :badgrin: :badgrin: :twisted:

luk_szc 
Mitsumaniak
mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Wysłany: 05-09-2007, 00:31   

To i ja wtrącę swoje trzy grosze :)
Zamienniki świec - czemu nie - tylko dużo mniej wytrzymują - a jak wpadnie więcej gotówki to wymiana na NGK .

Co do :
saphire napisał/a:
w GDI po lifcie zapaliła by ci się na zegarach kontrolka ECO - przed liftem jej nie ma

to ona tam jest tylko z niewiadomych przyczyn nie świeci (czegoś tam brakuje - czego ? )
Jak nie zmienia się tryb wyświetlania tego niby komputerka (4~5 funkcji bo i temperaturę może pokazywać ) to coś nie tak z tym dinksem od przełączania :)
A jak kazub się by pojawił na mini zlocie w Cafe 66 to może coś się zaradzi :)

Mitsumaniaki QR-Code:

kazub
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 15:35   

ok Saphire postaram sie poprawić :) co do tych świec to problem tak jakby chwilowo zniknął wiec narazie sie wstrzymam z wymianą świec...

Luk_szc dzięki za zaproszenie, chetnie bym wpadł tym bardziej ze mam niedaleko bo jestem z Bemowa ale niestety jutro i pojutrze cały dzien spędzam w pracy a pracuje od 10 do 23 :/ ale następnym razem napewno postaram sie pojawic.

p.s musze się jeszcze pochwalić :finga: http://www.allegro.pl/ite...mitsubishi.html własnei zakupiłem takie aluski :]
mechanicznie moja Cari jest juz doprowadzona do porządku wiec zostaje jeszcze tylko jakis delikatny system car-audio i jestem w niebie :lol:

Odpowiedz do tematu