|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CA4A 1.6] przestaly dzialac elektryczne lusterka, co jest ? |
Autor |
Wiadomość |
p0gr0m
Forumowicz
Auto: colt CA0 4G92 93r. LPG
|
Wysłany: 05-09-2007, 08:33 [CA4A 1.6] przestaly dzialac elektryczne lusterka, co jest ?
|
|
|
witam
a wiec sprawa ma sie tak ze wszystko niby bylo ok odkad pamietam z lusterkami , jakis miesiac temu ostatni raz uzywalem , az do wczoraj jak chcialem ustawic lusterka , poprostu przestala dzialac elektryka jednego i drugiego lusterka, zero reakcji, co moze byc wina , od czego zaczac i jak mozna naprawic . ?, z drugiej strony dziwne zeby cos czego sie praktycznie nie uzywa i bylo nie uzywane przestalo dzialac :/
ps. dodam ze jakis czas temu zmienialem wylacznik ogrzewania tylnej szyby i swiatel awaryjnych, ale to raczej ma chyba nikle znaczenie i raczej te lusterka to nie od tego ? czy moze sie myle bo przeciez w tym wlaczniku od ogrzewania tylnej szyby jest ogrzewanie lusterek, no ale czy ogrzewanie ma cos wspolnego z poruszaniem ? bo mi sie zdaje ze nie ? zeby to wykluczyc zadam jeszcze takie pytanie , czy wogole bez wlacznika ogrzewania tylnej szyby , bedzie chodzila elektryka tych lusterek (poruszanie) ? |
_________________ MITSUBISHI COLT 1.6 16V 4G92 + LPG |
Ostatnio zmieniony przez harpagan 25-10-2007, 20:31, w całości zmieniany 5 razy |
|
|
|
 |
TRAWOR76
Mitsumaniak DESTRUKTOR

Auto: Lancer VIII, Colt CZ30
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 19 Wrz 2006 Posty: 380 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 05-09-2007, 08:46
|
|
|
witaj ,z elektryką jestem na bakier, ale zacząlbym od bezpieczników...dalej to przełącznik sprawdzić-podłączenie a może właśnie przełącznik szlag trafil.....dwa na raz to by na to wyglądalo... |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 05-09-2007, 10:34
|
|
|
Z tego co napisałeś wychodziło by, że wymienione przyciski mają jednak wpływ na działanie elektrycznych lusterek - to od tego zacząłbym sprawdzanie. Bardzo mało prawdopodobne, a wręcz niemożliwe, jest to że stało się coś poważnego np. przepalone silniczki.
Ściągnij sobie serwisówkę z działu DOWNOLOAD i zobacz na schemat elektryczny, jak idzie wiązka od/do lusterek. |
|
|
|
 |
p0gr0m
Forumowicz
Auto: colt CA0 4G92 93r. LPG
|
Wysłany: 06-09-2007, 13:08
|
|
|
hm ale myslisz ze to mialo by cos zwiazek z poruszaniem ? przeciez od tego jest calkiem inny wlacznik, a guzik od ogrzewania to niby przeciez tylko grzeje lusterka. bym rozkrecil ten panel zeby zobaczyc ten guzik, ale co ja tam moge zobaczyc skoro tam do niego wchodza tylko 2 kostki :/ i one napewno sa na swoim miejscu, wiec myslicie zeby co , najpierw bezpieczniki sprawdzic, potem wlacznik lusterek, a potem zdjac panel i zobaczyc od ogrzewania ? |
_________________ MITSUBISHI COLT 1.6 16V 4G92 + LPG |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2007, 13:35
|
|
|
Bezpieczniki są niestety w naszych Miśkach źle opisane. W ogóle elektryka jest w nich nieco zagmatwana. Ostatnio, porządkując przewody i poprawiając fuszerkę eLEKTRYKA podłączającego radio w Mr. White, spaliłem bezpiecznik... centralnego zamka. Bezpiecznik bezpośrednio odpowiadzialny za radio nie był spalony.
Moja rada: sprawdź WSZYSTKIE bezpieczniki, nie tylke te bezpośrednio odpowiedzialne za lusterka. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2007, 14:32
|
|
|
Dokładnie o to mi chodziło - część instalacji jest ze sobą powiązana (w sposób dziwny i nie do końca zrozumiały dla mnie ).
Najlepiej wziąść schematy elektryczne i popatrzeć jak to wszystko ze sobą współgra. |
|
|
|
 |
cy_cek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2007, 20:42
|
|
|
Ja miałem identyczny problem, wszystko niby było ok a nie działały. Spalił mi się przełącznik sterujący ustawianiem lusterek. Wymieniłem i działa bez problemu do dnia dzisiajszego. |
|
|
|
 |
Stanleydebik [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2007, 20:48
|
|
|
Ja miałem w swoim Colcie CJ1A to samo.
Okazało się,że spaliłem bezpiecznik od zapalniczki a lusterka są podłączone na tym samym. Sprawdź czy działa zapalniczka. |
|
|
|
 |
cy_cek [Usunięty]
|
Wysłany: 06-09-2007, 20:55
|
|
|
Stanleydebik napisał/a: | Sprawdź czy działa zapalniczka. |
u mnie działała pięknie. Wszystko prawidłowo działało oprócz lusterek. Prąd był także ale tylko do włącznika, z niego już na lusterka nie wychodził |
|
|
|
 |
|
|