Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Stuki puki
Autor Wiadomość
marklask
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2007, 15:06   Stuki puki

Witam Mitsumaniaków,
Proszę o pomoc, bo od roku szukam co jest grane i nie mogę znaleźć.
Otóż: od strony pasażera w środku mojego Lancerka słyszę na mniejszych i większych dziurach metaliczny dźwięk. Tak jakby nakrętka od śruby się lekko odkręciła i cała śruba drży i wprowadza wnętrze mojego auta w denerwujący mnie dźwięk. Od strony pasażera znajduje się AirBag. Wykręcałem go, słuchałem skąd dokładnie dochodzi dźwięk i nie mogę tego namierzyć. Przejrzałem chyba całą deskę od strony pasażera i nic. Nie wiem skąd bierze się ten dźwięk. Dźwięk pojawił sie od czasu kiedy wjechałem nim na nasze polskie kochane drogi. Od tego czasu (czyli rok temu) stuka mi i puka i koleboce. Coraz mocniej denerwuje mnie ten wkurzający dźwięk. :(
Proszę o pomoc! czy może ktoś miał coś takiego?

pozdrawiam

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 04-09-2007, 15:48   

A jesteś pewny, że to w środku kabiny? Skoro zaczęło pukać po wjechaniu w dziurę, przyczyn tego stanu rzeczy doszukiwałbym się w zawieszeniu (łacznik elastyczny, końcówka drążka). Poza tym sprawdź schowek - może tam coś się wala i robi hałas?

novy 
Mitsumaniak

Auto: EA5A SE
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 04-09-2007, 15:58   

Mi też coś stukało, czysty metaliczny dźwięk, jak by kawałek solidnego żelastwa o inny kawałek żelastwa. Okazało się, że to klocki hamulcowe skaczą w szczękach, bo blaszka przytrzymująca ze starości już tak się odgięła, że ich właściwie nie przytrzymywała. Wyciągnąłem ją, skrzywiłem jeszcze raz i jest ok.

marklask
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 08:48   

Gregorbu - wydaję mi się że dźwięk pochodzi od wewnątrz. Raczej to nie jest końcówka drążka - bo dochodziłby zupełnie inny dźwięk. Poza tym nie musi być mała dziura, wystarczy że samochód wjedzie na nawierzchnię gdzie wchodzi w lekki rezonans i wtedy słychać metaliczny dźwięk. W schowku też nie ma - wyjmowałem wszystko, testowałem. Nie mam pojęcia co jest grane.

Novy - dzięki. Sprawdzę i dam odpowiedź.

pozdrawiam

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 05-09-2007, 10:10   

Lusterko zewnętrzne...

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2007, 23:01   

Osłona katalizatora-wydechu:)

danniell 
Forumowicz

Auto: lancer 1996r. 1300ccm
Wysłany: 07-09-2007, 16:08   

Mam ten sam problem z tymi samymi halasami - i niestety tez nie wiem skad sa - wiec dalem sobie z nimi spokoj - przyzwyczailem sie. :)

Andrzej C.
[Usunięty]

Wysłany: 08-09-2007, 20:16   

Witam.
Obejrzyj dokładnie mocowanie błotnika i zawias maski. U mnie po wymianie błotnika, po prawej stronie (od strony kierowcy) też pukało i wydawało się jakby to w środku było słychać, a w rzeczywistości to błotnik pukał o próg.
Zobacz też czy filtr przeciwpyłkowy (znajduje się pod schowkiem) nie jest luźny, bo też może pukać.
Pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu