Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
14-05-2014, 13:29
Czy warto w to wejsć?
Autor Wiadomość
Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2007, 18:50   Czy warto w to wejsć?

http://moto.allegro.pl/it..._1_6_benz_.html

Kolega z pracy jest zaintersowany tym autem, podobno lekko walone w tyłek było, co wy na to? Może kolega Matejko oceni:)

Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 10-09-2007, 21:34   Re: Czy warto w to wejsć?

Bastek napisał/a:
http://moto.allegro.pl/item242855739_mitsubishi_carisma_2000_rok_1_6_benz_.html

Kolega z pracy jest zaintersowany tym autem, podobno lekko walone w tyłek było, co wy na to? Może kolega Matejko oceni:)

Coś strasznie tanie jak na ten rocznik.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Wysłany: 10-09-2007, 21:58   

po pierwsze biała wiec cena w dół...po drugie przebieg moze skucil goscia do obnizki ceny

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-09-2007, 22:20   

maxwell61 napisał/a:
po pierwsze biała wiec cena w dół...po drugie przebieg moze skucil goscia do obnizki ceny

A tego obniżania ceny ze względu na biały kolor to zupełnie nie rozumiem. Kolor jak każdy inny, jeden lubi czerwony drugi lubi biały. Ja lubię białe samochody i chętnie bym taki kupił. Chyba, że chodzi o błędne przekonanie, że biały trudniej utrzymać w czystości. Guzik prawda, na białym dużo mniej widać brud niż na ciemnych kolorach jak zielony czy czarny.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 10-09-2007, 22:46   

no to sie delikatnie mylisz.... zawze czarne, srebrne, bordowe metalici są droższe własnie ze wzgledun lakier :?

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-09-2007, 23:01   

maxwell61 napisał/a:
no to sie delikatnie mylisz.... zawze czarne, srebrne, bordowe metalici są droższe własnie ze wzgledun lakier :?

W czym się mylę? Że są droższe, może i tak, ale nie w tym, że je łatwiej w czystości utrzymać. Miałem białe samochody, teraz mam ciemnozielony metalik i różnica jest kolosalna na niekorzyść zielonego.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 10-09-2007, 23:16   

Moomin napisał/a:
Że są droższe, może i tak
właśnie o to mi chodziło :D ...wiec cena niższ auta 8) ...a co do zarysowań i brudu to masz rację i nie neguje tego...pozdrawiam

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2007, 23:24   

maxwell61 napisał/a:
no to sie delikatnie mylisz.... zawze czarne, srebrne, bordowe metalici są droższe własnie ze wzgledun lakier

bialy tez moze byc w perle, zreszta cena uzywanego auta nie jest uzalezniona od koloru, to jakis mit.
nie sadzisz chyba ze ktos sprzedaje carisme za pol darmo ze wzgledu na bialy kolor?

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 10-09-2007, 23:37   

arturro napisał/a:
nie sadzisz chyba ze ktos sprzedaje carisme za pol darmo ze wzgledu na bialy kolor?
nie sądze, ale ale trzeba naprawde spotkac osobe ktora nie zwraca uwagi na kolor bo czesto w komisach lub u osob prywatnych mozna duzo zniżyc cene wlasnie za biały kolor... dlatego firmy kupuja białe auta bo sa poprostu tansze...moze gośc tak do tego podszedl ze obnizyl cena za wiele czynnikow i juz jej niz zniży wiecej...zamiast słuchac od kogoś "biały to taki czy owaki" poprostu podziekuje i tyle...pozdrawiam

p.s. białe są brzydkie (za wyjatkiem maluchów i duzych fiatów) :D

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 10-09-2007, 23:44   

maxwell61 napisał/a:
dlatego firmy kupuja białe auta bo sa poprostu tansze...

widziales kiedys cennik nowych aut? bialy kosztuje tyle samo co kazdy inny.
kazdy kupuje jaki mu sie podoba, sam wybralem biale auto do firmy bo mi ten kolor bardzo sie podoba.
firmy wybieraja biale bo latwo mozna go okleic, a reklama bedzie widoczna.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-09-2007, 23:46   

maxwell61 napisał/a:
arturro napisał/a:
nie sądze, ale ale trzeba naprawde spotkac osobe ktora nie zwraca uwagi na kolor bo czesto w komisach lub u osob prywatnych mozna duzo zniżyc cene wlasnie za biały kolor... dlatego firmy kupuja białe auta bo sa poprostu tansze...moze gośc tak do tego podszedl ze obnizyl cena za wiele czynnikow i juz jej niz zniży wiecej...zamiast słuchac od kogoś "biały to taki czy owaki" poprostu podziekuje i tyle...pozdrawiam

p.s. białe są brzydkie (za wyjatkiem maluchów i duzych fiatów) :D

Nie orientuję się bo w życiu nie kupowałem nowego auta w salonie, ale nie chcę mi się wierzyć żeby nowy, biały samochód był tańszy od np. czerwonego. Jasne, że metalliki są droższe, ale biały, czerwony czy niebieski? Co za różnica? Tyle samo lakieru takiego samego gatunku na nie poszło.

[ Dodano: 10-09-2007, 23:49 ]
arturro napisał/a:
maxwell61 napisał/a:
dlatego firmy kupuja białe auta bo sa poprostu tansze...

widziales kiedys cennik nowych aut? bialy kosztuje tyle samo co kazdy inny.
kazdy kupuje jaki mu sie podoba, sam wybralem biale auto do firmy bo mi ten kolor bardzo sie podoba.
firmy wybieraja biale bo latwo mozna go okleic, a reklama bedzie widoczna.

Czyli nie myliłem się.

GPcari
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 02:01   Biały kolor

Czy komuś białe auto się podoba czy nie - jest ono zawsze (no prawie) tańsze na rynku wtórnym (w szczególności na wtórnym) od swojego odpowiednika w innym "lakierze".
Jeżeli ktoś jest amatorem białego - ma szczęście szczególne, jeżeli biały kolor mu nie przeszkadza - może znaleźć taniej niż inne (w innych kolorach) auto dla siebie...
Ja nie mam uprzedzeń, wolę ładnie utrzymane białe niz "marnie" innej barwy.

Z faktami się nie dyskutuje - z gustami również - a prawa rynku są jakie są.

Kolejny aspekt tematu koloru lakieru:
Bardzo często służbowe auta są właśnie białe. Firmy dostają niższą cenę (bo na tym im najczęściej zależy) na auta w kolorze białym (kwestia kosztów producenta i pewnych, czasem niezrozumiałych zasad). Kolory tzw niemetaliczne są tańsze i jest to zrozumiałe, mniej zrozumiałe (ale dochodzą tu pewnie kwestie polityki producenta) jest ofertoawnie firmom białego taniej niż zwykłego czerwonego lub granatowego (przez niektóre firmy).
Pewna japońska firma na T ma jednak taką samą cenę na biały jak na czerwony (lub granatowy) kolor a i tak firmy bardzo często wybierają jednak biały (przyzwyczajenie?)...

Co do tej Cari to przebieg auta (no i kolor) może jednak "lekko" wskazywać, że to auto firmowe ale i tutaj nie ma co się zrażać - zapewne jest serwisowane i jeżeli było dobrze "traktowane" moze długo posłużyć nowemu właścicielowi.

Biały kolor jest i będzie i nie ma co się zastanawiać - jak pisałem - jeżeli komuś się podoba i auto jest godne uwagi (ceny) to brać.

Cena vs rok - super - trzeba jednak dobrze sprawdzić.

A jak ładna felga to jest zawsze pięknie...

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 08:09   

Właśnie chłpoaki, jeżdził nim dyrek jakieś firmy, wjechali mu w dupe i ją sprzedał , teraz jest drugi właściciel, auto zrobione, tylko trzeba fachowca aby na nią luknął:0
Pozdr.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 08:15   

GPcari napisał/a:
Firmy dostają niższą cenę (bo na tym im najczęściej zależy) na auta w kolorze białym (kwestia kosztów producenta i pewnych, czasem niezrozumiałych zasad).

to ze cena jest nizsza na rynku bialego samochodu (choc ja gdybym sprzedawal biale auto i ktos mi powiedzial zebym sprzedal taniej bo bialy, to bym pogonil takiego kupca) nie zalezy wcale od ceny zakupu!!
firmy dostaja taniej bo tak sobie potrafia wynegocjowac cene, a ze okazuje sie ze kupuja biale to w ten sposob tworza sie mity.
proponuje zajsc do salonu i kupic taniej auto bo biale lub zerknac w cennik zanim napisze sie takie rzeczy. akurat zajmuje sie zakupem aut w firme i kolor nie ma zadnego znaczenia na cene koncowa (o ile sie nie wybierze perly lub metalika)!!

GPcari
[Usunięty]

Wysłany: 11-09-2007, 09:39   

arturro napisał/a:
proponuje zajsc do salonu i kupic taniej auto bo biale

Jak kupuje np 30 Corolli to nie zachodzę do salonu - to salon przychodzi do mnie
(i zgadzam się - tam, w salonie, w cenniku nie ma różnicy - w niemetalikach).
Widzę, że mamy widać odmienne doświadczenia "flotowe" - przez ostatnie 3 lata mogło się coś zmienić - jak tak to zwracam honor...
Ja się nie upieram ale to może dlatego, że z zasady nie stosuje kategorycznych stwierdzeń w dyskisji...
Z całego mojego postu odczytać można także inne spostrzeżenia co do zagadnienia i "znaki zapytania" w tej materii - warto zatem rozmawiać...

arturro napisał/a:
firmy dostaja taniej bo tak sobie potrafia wynegocjowac cene, a ze okazuje sie ze kupuja biale to w ten sposob tworza sie mity

- moim skromnym zdaniem udaje sie wynegocjować lepszą cenę bo dilerzy producenta czasami mogą najzwyczajniej zejść z ceny (dlaczego? hm, pamiętajmy, że nikt niczego nie robi bez przyczyny). Jak potrafią negocjować to cenę każdego koloru. Nie ma zagadnienia "negocjacje auta koloru X" ... a dlaczego mogą zejść z ceny - to już temat na osobną dyskusję (może polityka marki, zarządzanie produktem itp - weź to pod uwagę - pisałem ogólnie omijając dyskretnie te zawiłości: "i pewnych, czasem niezrozumiałych zasad" by nie przynudzać forumowiczom).
arturro napisał/a:
gdybym sprzedawal biale auto i ktos mi powiedzial zebym sprzedal taniej bo bialy, to bym pogonil takiego kupca

... dlatego długo byśmy nie pogadali o biznesie (jak ktoś mnie goni to idę dalej - pogonienie to mało fachowe podejście do sprzedazy - z obu stron patrząc, szczególnie jeżeli masz jakieś doświadczenie w sprzedaży B2B) ... ja najpierw zastanowił bym sie dlaczego ktoś podnosi kwestie ... i znowu dotykamy zagadnień technicznych w rozmowach handlowych a nie o to w poscie chodziło...

Tyle tytułem sprostowania, mogę odnieść się do każdego Twojego zdania ale nie w tym temacie.

A autko bym brał - tylko sprawdzić i do banku po kasę....

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi