Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ1A 1.3] Problemy z silnikiem
Autor Wiadomość
wiktorek
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2007, 13:20   [CJ1A 1.3] Problemy z silnikiem

Witam
Jakiś czas temu pisałem o problemach z silnikiem, Colt 97 z silnikiem 1,3, pobieranie oleju około 1l na 1000km.
Okazało się, że to prawdopodobnie pierścienie. Od tego czasu zrobiłem autem jakieś 4000tyś km. Niestety w ostatnich dniach silnik padł do końca, zostały uszkodzone uszczelniacze zaworów na czwartym cylindrze, auto oczywiście zostało totalnie pozbawione mocy, zużycie paliwa kosmiczne, teraz stoi u mechanika. Proszę doradźcie co robić, kupić "nowy" silnik , czy remontować stary. Koszt remontu silnika to jakieś 2500zł, koszt nowego około 1500zł. Kupując używany silnik nie do końca wie czy z nim wszystko ok.
Tak przy okazji spytam, czy do mojego Colta 1,3 będzie pasował silnik od 1,6.
Z góry dziękuję za pomoc.

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2007, 14:14   

ja wymienialbym silnik na 1,6 lub cos wiekszego z innych modeli, 1,6 wejdzie bez problemu, podobno nawet skrzynia jest taka sama ale to musi ktos potwierdzic bo nie jestem pewien na 100%

wiktorek
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2007, 15:30   

No widzisz Rado, właśnie taki mam dylemat, bo wstawiając 1,6 będzie całkiem szybkie autko. Ale boję sie brać silnik z bitego auta. Po remoncie tego wiem czym smigam(tak mi się wydaje). Do jutra muszę podjąć decyzję bo jest mi potrzebne auto, mechanik twierdzi że na remoncik potrzebuje około tygodnia. Może ktoś na forum wie gdzie szukać silnika, oglądałem kilka ofert na allegro, cena okołop 1500+montaż, zrobi się pewnie około 2tyś.

furman88
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2007, 15:42   

a w do lancerka też da sie przełożyć silnik 1,6???? mam 1,3 i też sie coś z nim dzieje... silnik z colta podpasuje...??? myśle że tak"""

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 16-09-2007, 16:33   

silniki pasuja z nie tylko z lancerka, colta ale takze z innych modeli, wystarczy spojrzec na oznaczenie silnika 4g13 to jest np oznaczenie silnika 1,3 z colta i lancera, te same oznaczenie to te same silniki ;) jezeli jezdza colty z silnikiem 1,6 to na pewno taki mozna wlozyc do twojego colta i tak samo z lancerami

znam ludzi ktorzy w coltach maja silniki od innych aut, np. kolega z forum Tomasz82 posiada colta co prawda C58 czyli sporo starszy model ale silnik ma 4g63 czyli silnik 2.0 ktore byly montowane w galantach, eclipsach itp tez z tych samych lat co jego colt

ja jakbym przekladal silnik to marzy mi sie wlasnie ten 4g63 z aut o podobnych rocznikach co moj colt, tyle ze taka przekladka wiaze sie z wymiana np hamulcow, skrzyni itp, jak przekladacie 1,3 na 1,6 wtedy nie ma takich problemow bo to tylko 15 KM roznicy (dla CJ0 i CK0)

a co do silnikow po dzwonach to moj brat wymienial w golfie 3 silnik TD, rozrzad mu strzelil plus kilka innych problemow sprawily ze tansza wyszla przekladka, silnika na oczy nie widzial, znajomy przywiozl mu z niemiec juz wyjety, u mechanika zalozony, odebral i jezdzi, jest bardzo zadowolony, 0 problemow
tu mocno zaryzykowal ale mysle ze nie ma co sie bac silnokow po dzwonach, trzeba tylko odpowiednio wybrac

co do remontu silnika to tez jest ryzyko bo mechanik tez moze byc kiepski i cos moze zepsuc, wiec tak zle i tak nie dobrze ;) ale trzeba byc optymista :lol:

[ Dodano: 16-09-2007, 16:35 ]
i podkreslam, przy wyborze silnika nalezy sprawdzic czy rocznik silnika sie zgadza z rocznikiem auta bo wlasnie w latach 95-96 chyba byla jakas dziwna kosmetyka w silnikach mitsubishi i wszystkie silniki odwrocono o 180st czyli starsze silniki nie pasuja do nowszych aut i odwrotnie

Odpowiedz do tematu