problem z rejestracja samochodu |
Autor |
Wiadomość |
-=JaNeK=- [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2007, 22:17 problem z rejestracja samochodu
|
|
|
mam problem z rejestracja samochodu zarejestrowanego wczesniej w polsce, sprzedanego za granice i ponownie sprowadzonego do kraju. w miedzyczasie zostal wyrejestrowany przez bylego wlasciciela w polsce. nie chca mi dac dowodu. mial ktos podobny problem? |
|
|
|
 |
tomusn
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 02-10-2007, 23:42
|
|
|
a nie masz kwitu z zagranicy? znaczy Briefu? |
_________________ Tomek
Colt Colt Colt
 |
|
|
|
 |
-=JaNeK=- [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2007, 23:49
|
|
|
chodzi o to ze spisalem umowe k/s z wlascicielem w polsce z pominieciem zagranicy (jakies 6 000 złych do przodu) |
|
|
|
 |
mikae [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2007, 00:39
|
|
|
jakim cudem spisałeś z właścicielem w polsce jeśli auto było sprowadzone z zagranicy??? wg mnie to tak jakbyś przyciągnął jakiekolwiek inne auto i spisał umowę z kimś w polsce |
|
|
|
 |
Koton
Forumowicz
Auto: Bez auta. Kiedys 92` CA5A
|
Wysłany: 03-10-2007, 02:03
|
|
|
Na 95% musisz mieć umowe w języku kraju w którym auto było ostatnio zarejestrowane. Trzeba poprawić umowe i dopiero rejestrować. Ale moge się mylić. |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
|
Wysłany: 03-10-2007, 08:54
|
|
|
Umowę kupna/sprzedaży powinieneś sporządzić między ostatnim właścicielem , a sobą i otrzymać beif duż i mały. |
EA5W

|
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 03-10-2007, 09:19
|
|
|
Cos mi się wydaje że sprzedający chciał zrobić lekkiego wałka, a ty za to zapłacisz Jeśli samochód był w międzyczasie zarejestrowany za granicą to istnieją dokumenty potwierdzające jego wywóz z Polski i urzędnik Ci go nie zarejestruje. Musisz mieć komplet dokumentów tak jak przy samochodzie sprowadzanym. |
|
 |
-=JaNeK=- [Usunięty]
|
Wysłany: 03-10-2007, 13:29
|
|
|
samochod nie byl zarejestrowany za granica. gosciu z polski uderzyl nim w barierke i odpadlo mu kolo nie chcial go sciagac do polski wiec sprzedal handlarzowi. mam umowe z handlarzem tylko chce zaoszczedzic |
|
|
|
 |
mikae [Usunięty]
|
Wysłany: 06-10-2007, 00:21 Re: problem z rejestracja samochodu
|
|
|
-=JaNeK=- napisał/a: | mam problem z rejestracja samochodu zarejestrowanego wczesniej w polsce, sprzedanego za granice i ponownie sprowadzonego do kraju. w miedzyczasie zostal wyrejestrowany przez bylego wlasciciela w polsce. nie chca mi dac dowodu. mial ktos podobny problem? |
-=JaNeK=- napisał/a: | samochod nie byl zarejestrowany za granica. gosciu z polski uderzyl nim w barierke i odpadlo mu koło nie chcial go sciagac do polski wiec sprzedal handlarzowi. mam umowe z handlarzem tylko chce zaoszczedzic |
nic już z tego nie rozumiem - druga wypowiedź przeczy pierwszej |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
|
Wysłany: 06-10-2007, 08:14
|
|
|
Odpóść sobie ten zakup , poszukaj czego innego i pewnego. |
EA5W

|
|
|
|
 |
rafq
Mitsumaniak MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
|
Wysłany: 06-10-2007, 16:01
|
|
|
coś tu śmierdzi sporym problemem, ale skoro koleś sprzedał to auto handlarzowi to też musieli jakąś tam umowę spisać... Chyba, że umówił się z handlarzem że spiszą 2 umowy, jedna właściwa, po to aby tamten koleś nie zrobił handlarza w jajo, a drugą tylko z podpisem tego kolesia, i tą drugą trzymałby handlarz i byłaby dla potencjalnego kupca
wychodziłoby na to, że handlarz robi za pośrednika w sprzedaży samochodu, a formalności i tak musiałbyś załatwiać z byłym właścicielem....
To takie moje gdybanie, część rzeczy może sie mijać z Twoim problemem, ale podałeś trochę za mało danych do analizy tej sytuacji
Poza tym posłuchaj się kobiecej intuicji koleżanki z postu wyżej i odpuść sobie ten kłopotliwy zakup. |
|
|
|
 |
-=JaNeK=- [Usunięty]
|
Wysłany: 08-10-2007, 12:32
|
|
|
ja juz ten samochod mam i nim jezdze na tymczasowym dowodzie. chodzi o to ze za granica samochody moga sobie stac na podworku bez rejestracji. i handlarz go nie rejestrowal bo po co? a u nas samochod byl wyrejestrowany przez wlasciciela (w polsce.. byl na polskich tablicach). normalnie moglem go zarejestrowac na umowie zagranicznej, tylko to sa koszty okolo 6 tys wiecej. jak zobaczylem ze ma polskie blachy (naklejke... bo blachy dopiero pozniej wzialem od polskiego wlasciciela) to postanowilem jakby ominac jedna umowe i spisac od nowa umowe z wlascicielem w polsce... jeden czlowiek juz tak zrobil i mu zarejestrowali a mi nie chca. i chodzi o to czy ktos moze mial podobna sytuacje i jak to zalatwil. |
|
|
|
 |
swinks_UK
Mitsumaniak

Auto: Lancer Evo 8 FQ300
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 08-10-2007, 13:46
|
|
|
Wydaje mi się że:
1. Były polski właściciel nie jest już właścicielem samochodu i w świetle prawa nie może być podmiotem umowy kupna-sprzedaży, bo:
2. Samochód już został przez niego wyrejstrowany na jakiejś podstawie. Podejrzewam , że sprzedaży auta temu handlarzowi. W związku z czym właścicielem samochodu jest już w świetle prawa ten handlarz.
Podsumowując: nie możesz zarejstrować auta na podstawie umowy z kimś kto w świetle prawa nie jest właścicielem samochodu (w tym przypadku - były polski właściciel) |
_________________ swinks
ex-Galant EA3A (2.4 GDI)
ex-Galant EC5A (VR4 Type-S) - moc 340 HP oraz moment 443 Nm
Historia moich Misiów
Lancer Evo 8 FQ300 - 408 HP oraz moment 510 Nm |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 08-10-2007, 14:15
|
|
|
swinks_UK napisał/a: | Wydaje mi się że:
1. Były polski właściciel nie jest już właścicielem samochodu i w świetle prawa nie może być podmiotem umowy kupna-sprzedaży, bo:
2. Samochód już został przez niego wyrejstrowany na jakiejś podstawie. Podejrzewam , że sprzedaży auta temu handlarzowi. W związku z czym właścicielem samochodu jest już w świetle prawa ten handlarz.
Podsumowując: nie możesz zarejstrować auta na podstawie umowy z kimś kto w świetle prawa nie jest właścicielem samochodu (w tym przypadku - były polski właściciel) |
Wydaje mi się że dokładnie tak jest. Właściciel wyrejestrował samochód żeby nie ponosić dodatkowych kosztów. Więc właścicielem stał się handlarz. Nie możesz kupić samochodu od poprzedniego właściciela.
Chyba troszkę przekombinowałeś. |
|
 |
HouseM
Mitsumaniak Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
|
Wysłany: 08-10-2007, 21:45
|
|
|
to tak jakbyś kumplowi sprzedał auto sąsiada tyle że sąsiad nie wiedział by nic o tym że jego auto jest przedmiotem sprzedaży.
TO TAK FACHOWO SIĘ NAZYWA PASERSTWO !! za to się idzie siedzieć do smutnego hotelu. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=8mqb-atsy_w
^ mój kliperek ^ Historia: L300 1G - L300 2G - Lancer - Eclipse - MSS
 |
|
|
|
 |
|