Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9DI-D] Dlaczego wzrosło spalanie?
Autor Wiadomość
heckler
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2007, 07:44   [Cari 1.9DI-D] Dlaczego wzrosło spalanie?

Witam.Autko kupiłem w maju tego roku.Przez pierwsze 2-3 miesiące jeżdząc po tych samych trasach komputer pokazywał średnie spalanie nawet 5,0L :lol: .Było super,a nawet z baku ubywało wolniej.Natomiast jakoś z końcem lipca komputer pokazywał już 6,2L.Nadmieniam że porównuje to do tych samych tras,w takim samym ruchu jezdzonych,takie samo obciążenie,prędkość podobna.Poprzednio spalanie poniżej 6L na kompie uzyskiwałem bardzo często,natomiast teraz nawet na autostradzie (120k/h)wychodzi 6,1L,a przy prędkości 90km/h raz tylko i to na chwilkę spadło do 5,9LWiem że 1L to nie jest jakiś kosmos,ale było lepiej.Co może być powodem tego wzrostu?Tankowałem również ,pod korek, i nawet wskazania wyszły bardzo podobne do wartości z kompa tj.6,4L.Wiec jest wzrost-powód????

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 19-09-2007, 08:01   

Komputer nauczył się jeździć na g....ym paliwie.
A na poważnie czy kasowałeś wskazania kompa czy czekasz aż sam zredukuje wskazanie?

heckler
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2007, 08:04   

Tankuje zawsze na Shellu i to odkąd go mam.Dosyć często kasuje wskazania kompa,a przed jakąś dłuższą traską prawie zawsze.

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2007, 14:47   

klima = litr więcej. auto mam od 2 miesięcy, przetestowałem. w almerze i mondeo jest podobnie.

heckler
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2007, 07:24   

andy1 napisał/a:
klima = litr więcej. auto mam od 2 miesięcy, przetestowałem. w almerze i mondeo jest podobnie.

A ile teraz Ci pali??Miasto ,trasa?U mnie klima nie mogła podnieść spalania bo już na początku była zawsze włączona.A nawet co ostatnio było chłodno to i bez załączonej klimy jest 6.4L.!!??I to mnie niepokoi.

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Wysłany: 20-09-2007, 09:36   

Może zacząłeś bardzi cisnąć gaz? Po jakimś czasie człowiek się oswaja z samochodem i jego mocą i coraz pewnie wciska pedał:P Może robisz to nieświadomie i dlatego więcej pali.Bo co może być nie tak w dieslu jak za dużo pali? Szczerze to nigdy nawet się w to niezagłębiałem bo zawsze się mówie o benzynach że palą za dużo Pb/LPG.

heckler
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2007, 11:48   

Hmmm....raczej nie.Jak już to bym powiedział że na początku bardziej ,dawałem,gazu,a teraz spokojniej jeżdze.To raczej nie to.Raz by było lepiej raz gorzej,a tu tak samo.Komputer może coś się przestawił??

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 20-09-2007, 13:01   

Może paliwo lipne i musi go wiecej palić?

heckler
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2007, 13:33   

Zawsze Shell.Raczej gdzieś dalej jadąc tankuje koło siebie na tych samuch 3 stacjach.Na początku też były te same stacje.Zresztą niemożliwe aby przez pare miesięcy mieli złe paliwko,raz by było dobrze,a raz zle.A tu zawsze tak samo,w ostatnim czasie oczywiście.

andy1
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2007, 14:57   

mi pali bez klimy ok 5,8, z klimą 6,6. Cykl mieszany, w zasadzie bardziej miejski (po trójmieście, nieraz obwodnicą). Nie oszczędzam - jak trzeba, to dym leci biały z tyłu. Ale też nie jeżdżę bardzo ostro. komputer zawyża spalanie, więc od tego co napisałem odejmij 0,4-0,5

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 20-09-2007, 15:02   

No to ja nie wiem nie znam się na tych silnikach wogóle. Pewnie się ktos odezwie niedługo i Ci pomoże.

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 20-09-2007, 15:23   

a mi po miescie pali kolo 8 litrow ...

na trasie najmniej 5,6 (ale wolno nie jechalem :P ) najwiecej 6,1

Bastek
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2007, 15:34   

Zmień filtr powietrza i sprawdź ciśnienie w ogumieniu :?

Rafal_Szczecin 
Mitsumaniak

Auto: Volvo Amazon, Skoda Superb
Wysłany: 20-09-2007, 16:19   

ja mam wszystkie filtry zmienione, do tego nowe gumy i poprawne cisnienie w oponach ( z przodu 2 atmosfery, z tylu 2,2 ) . i wg mnie te 8 litrow po miescie( mowie tak okolo ) jest wynikiem ktory mozna zaakceptowac, biorac pod uwage ze jezdzi sie dosyc dynamicznie oraz z non stop wlaczona klima

mlun 
Mitsumaniak
Fanatic of GDI

Wysłany: 20-09-2007, 17:07   

Hymm to w Cari po lifcie na odwrót jest z tym ciśnieniem? Um nie jest 2,2 przód 2 tył.

Odpowiedz do tematu