Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[ALL] Centralny - brak siłownika w drzwiach kierowcy?
Autor Wiadomość
freestyler
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2007, 09:55   [ALL] Centralny - brak siłownika w drzwiach kierowcy?

Witam w sobotę zabrałem się za montaż alarmu do mojego miśka. Posłużyłem się poradami a właściwie tutorialem wykonanym przez "azydka" (wielkie dzięki ! - dobra robota).
I właściwie wszystko było by ok, bez problemu odnalazłem wszystkie kabelki, przyszedł czas podłączenia się do "sterownika" centralnego (niebieska skrzyneczka) i tu nie miałem kłopotu.
Po podłączeniu tylko drzwi od pasażera zamykają się i otwierają jak należy, od strony kierowcy brak reakcji, jednak otwierając kluczykiem jest ok.
Kiedyś podobny przypadek miał mój kolega w Mazdzie niby był centralny sterowany kluczykiem a jednak w drzwiach kierowcy nie było siłownika tylko coś niby „krańcówka” – małe pudełeczko dające impulsy na centralkę, w pozostałych drzwiach były siłowniki.
Podejrzewam, że coś podobnego jest w mim miśku, bo małe pudełeczko zamontowane w środku drzwi (patrz zdjęcie i fragment z żółtą strzałką) nie wygląda na siłownik, chyba że jednak jest to siłownik ale uszkodzony?
Nawet nie wiem jak to wyjąć, idzie tam tylko wiązka przewodów.
Czyżby japończycy wychodzą z założenia, że wersja bez pilota – otwierana kluczykiem nie musi mieć siłownika w drzwiach kierowcy.
Czy ktoś miał podobny przypadek?
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 28-10-2007, 13:47, w całości zmieniany 1 raz  

maklakus 
Mitsumaniak

Auto: 200sx
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-09-2007, 10:25   Re: Centralny - brak siłownika w drzwiach kierowcy?

freestyler napisał/a:

Czyżby japończycy wychodzą z założenia, że wersja bez pilota – otwierana kluczykiem nie musi mieć siłownika w drzwiach kierowcy.
[/url]

Dokładnie tak - musisz dokupić jeden siłownik, u mnie było to samo :)

freestyler
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2007, 11:04   

No tak myślałem ;) - dzięki za info.
Jeszcze jedno, wystarczy chyba slave? - rozumiem, że w tej wiązce znajdę kabelki na siłownik?

maklakus 
Mitsumaniak

Auto: 200sx
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-09-2007, 11:34   

TAK na oba pytanka :)

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2007, 12:53   

zaraz zaraz a jak zamykam kluczykiem od strony pasazera to drzwi kierowcy normalnie sie zamykaja lub otwieraja, wiec silownik powinen byc u kierowcy, w sumie nigdy nie zwracalem na to uwagi ale z tego co pamietam to wlasnie tak jest, jak tylko bede mogl to sprawdze co i jak i bede pewien na 100%

freestyler
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2007, 14:15   

Rado napisał/a:
zaraz zaraz a jak zamykam kluczykiem od strony pasazera to drzwi kierowcy normalnie sie zamykaja lub otwieraja
...

No jeśli tak jest u Ciebie, to chyba masz 2 mastery? W moim niestety mogłem otwierać tylko od strony kierowcy, jak otwierałem od strony pasażera, to tylko te drzwi i koniec.
Z początku myślałem, że może w drzwiach kierowcy jest master a pasażera slave, jak widać w drzwiach kierowcy nie ma siłownika.

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2007, 16:51   

a z ktorego roku masz auto? moje z 1996 i raczej instalacja wygladala na fabryczna ;)

Mefi100
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2007, 08:30   

witam
Eeee nie wiem jak wy macie ale jak ja zamykam od strony pasazera to od kierowcy mam dalej otwarte

Rado
[Usunięty]

Wysłany: 18-09-2007, 08:35   

czyzbym tylko ja mial tak fajnie? :) dzis sprawdzilem i od pasazera otwiera i zamyka dzwi kierowcy

Tybek 
Mitsumaniak

Auto: Carisma Mirage GDI 1.8 2002
Kraj/Country: UK
Wysłany: 19-09-2007, 12:38   

Ja właśnie sprawdziłem i mam tak samo jak Rado. Zamykam i otwieram z jednej i drugiej strony.

Tommy
[Usunięty]

Wysłany: 19-09-2007, 17:20   

ja się na tym kompletnie nie znam :oops: , ale w moim Misiu też otwieram z obu stron.

freestyler
[Usunięty]

Wysłany: 20-09-2007, 22:57   

Cytat:
zaraz zaraz a jak zamykam kluczykiem od strony pasazera to drzwi kierowcy normalnie sie zamykaja lub otwieraja, wiec silownik powinen byc u kierowcy

Cytat:
Ja właśnie sprawdziłem i mam tak samo jak Rado. Zamykam i otwieram z jednej i drugiej strony.

Macie racje - okazało się, że jest siłownik, tylko mój był uszkodzony. Właśnie zainstalowałem nowy siłownik i wszystko hula - zarówno z pilota jak i z kluczyka, bez względu na to czy od strony kierowcy, czy też od pasażera :)

Jeśli na przyszłość może komuś to pomoże, to kabelki w wiązce od strony kierowcy do których podłączyłem siłownik slave to niebieski z czerwonym paskiem i niebieski z czarnym paskiem, oczywiście należy podłączyć w ten sposób aby drzwi równocześnie otwierały się i zamykały.

CJ0 1.6GLX /96/

Odpowiedz do tematu