|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[ALL] Centralny - brak siłownika w drzwiach kierowcy? |
Autor |
Wiadomość |
freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 17-09-2007, 09:55 [ALL] Centralny - brak siłownika w drzwiach kierowcy?
|
|
|
Witam w sobotę zabrałem się za montaż alarmu do mojego miśka. Posłużyłem się poradami a właściwie tutorialem wykonanym przez "azydka" (wielkie dzięki ! - dobra robota).
I właściwie wszystko było by ok, bez problemu odnalazłem wszystkie kabelki, przyszedł czas podłączenia się do "sterownika" centralnego (niebieska skrzyneczka) i tu nie miałem kłopotu.
Po podłączeniu tylko drzwi od pasażera zamykają się i otwierają jak należy, od strony kierowcy brak reakcji, jednak otwierając kluczykiem jest ok.
Kiedyś podobny przypadek miał mój kolega w Mazdzie niby był centralny sterowany kluczykiem a jednak w drzwiach kierowcy nie było siłownika tylko coś niby „krańcówka” – małe pudełeczko dające impulsy na centralkę, w pozostałych drzwiach były siłowniki.
Podejrzewam, że coś podobnego jest w mim miśku, bo małe pudełeczko zamontowane w środku drzwi (patrz zdjęcie i fragment z żółtą strzałką) nie wygląda na siłownik, chyba że jednak jest to siłownik ale uszkodzony?
Nawet nie wiem jak to wyjąć, idzie tam tylko wiązka przewodów.
Czyżby japończycy wychodzą z założenia, że wersja bez pilota – otwierana kluczykiem nie musi mieć siłownika w drzwiach kierowcy.
Czy ktoś miał podobny przypadek?
 |
Ostatnio zmieniony przez Marcin-Krak 28-10-2007, 13:47, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maklakus
Mitsumaniak

Auto: 200sx
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Cze 2006 Posty: 378 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 17-09-2007, 10:25 Re: Centralny - brak siłownika w drzwiach kierowcy?
|
|
|
freestyler napisał/a: |
Czyżby japończycy wychodzą z założenia, że wersja bez pilota – otwierana kluczykiem nie musi mieć siłownika w drzwiach kierowcy.
[/url] |
Dokładnie tak - musisz dokupić jeden siłownik, u mnie było to samo |
|
|
|
 |
freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 17-09-2007, 11:04
|
|
|
No tak myślałem - dzięki za info.
Jeszcze jedno, wystarczy chyba slave? - rozumiem, że w tej wiązce znajdę kabelki na siłownik? |
|
|
|
 |
maklakus
Mitsumaniak

Auto: 200sx
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 6 razy Dołączył: 30 Cze 2006 Posty: 378 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 17-09-2007, 11:34
|
|
|
TAK na oba pytanka |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 17-09-2007, 12:53
|
|
|
zaraz zaraz a jak zamykam kluczykiem od strony pasazera to drzwi kierowcy normalnie sie zamykaja lub otwieraja, wiec silownik powinen byc u kierowcy, w sumie nigdy nie zwracalem na to uwagi ale z tego co pamietam to wlasnie tak jest, jak tylko bede mogl to sprawdze co i jak i bede pewien na 100% |
|
|
|
 |
freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 17-09-2007, 14:15
|
|
|
Rado napisał/a: | zaraz zaraz a jak zamykam kluczykiem od strony pasazera to drzwi kierowcy normalnie sie zamykaja lub otwieraja | ...
No jeśli tak jest u Ciebie, to chyba masz 2 mastery? W moim niestety mogłem otwierać tylko od strony kierowcy, jak otwierałem od strony pasażera, to tylko te drzwi i koniec.
Z początku myślałem, że może w drzwiach kierowcy jest master a pasażera slave, jak widać w drzwiach kierowcy nie ma siłownika. |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 17-09-2007, 16:51
|
|
|
a z ktorego roku masz auto? moje z 1996 i raczej instalacja wygladala na fabryczna |
|
|
|
 |
Mefi100 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 08:30
|
|
|
witam
Eeee nie wiem jak wy macie ale jak ja zamykam od strony pasazera to od kierowcy mam dalej otwarte |
|
|
|
 |
Rado [Usunięty]
|
Wysłany: 18-09-2007, 08:35
|
|
|
czyzbym tylko ja mial tak fajnie? dzis sprawdzilem i od pasazera otwiera i zamyka dzwi kierowcy |
|
|
|
 |
Tybek
Mitsumaniak
Auto: Carisma Mirage GDI 1.8 2002
Kraj/Country: UK
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Mar 2007 Posty: 156 Skąd: Leeds
|
Wysłany: 19-09-2007, 12:38
|
|
|
Ja właśnie sprawdziłem i mam tak samo jak Rado. Zamykam i otwieram z jednej i drugiej strony. |
_________________ Carisma Mirage GDI 1.8 2002
 |
|
|
|
 |
Tommy [Usunięty]
|
Wysłany: 19-09-2007, 17:20
|
|
|
ja się na tym kompletnie nie znam , ale w moim Misiu też otwieram z obu stron. |
|
|
|
 |
freestyler [Usunięty]
|
Wysłany: 20-09-2007, 22:57
|
|
|
Cytat: | zaraz zaraz a jak zamykam kluczykiem od strony pasazera to drzwi kierowcy normalnie sie zamykaja lub otwieraja, wiec silownik powinen byc u kierowcy |
Cytat: | Ja właśnie sprawdziłem i mam tak samo jak Rado. Zamykam i otwieram z jednej i drugiej strony. |
Macie racje - okazało się, że jest siłownik, tylko mój był uszkodzony. Właśnie zainstalowałem nowy siłownik i wszystko hula - zarówno z pilota jak i z kluczyka, bez względu na to czy od strony kierowcy, czy też od pasażera
Jeśli na przyszłość może komuś to pomoże, to kabelki w wiązce od strony kierowcy do których podłączyłem siłownik slave to niebieski z czerwonym paskiem i niebieski z czarnym paskiem, oczywiście należy podłączyć w ten sposób aby drzwi równocześnie otwierały się i zamykały.
CJ0 1.6GLX /96/ |
|
|
|
 |
|
|