Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[EA2A 2.0] Klimatyzacja-układ całkowicie bez gazu?
Autor Wiadomość
mandro33 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16V EA2A
  Wysłany: 21-09-2007, 19:48   [EA2A 2.0] Klimatyzacja-układ całkowicie bez gazu?

Poruszałem wcześniej temat walniętej chłodnicy klimmatyzacji i z wiązku z tym moje pytanie jest następujące;po9niewaz codziennie musze jeżdzić "miskiem"a mam uszkodzoną chłodnice klimy a chciałbym tą wymiane czy też naprawę przedłużyc do miesiąca czasu martwie się o kompresor który pracuje non-stop lecz bez napełnionego układu(pustego).Czy w takim układzie kompresor jest narazony na zatarcie i szlag go trafi czy też ten miesiąc jeżdzić bez obaw.Wiem tylko że w układzie oprócz gazu jest czynnik smarujący a i nie dość częste nie używanie klimy żle wpływa na kompresor. :x

czekoladka_1981 
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy
Wysłany: 21-09-2007, 20:04   

poczytaj to:
http://www.motofakty.pl/a...imatyzacji.html
Renata
EA5W

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 21-09-2007, 22:00   

W tej sytuacji jak nie masz czynnika w ogóle w układzie to chyba mniejszym złem będzie jak nie będziesz odpalał klimy niż jak sprężara będzie chodzić bez smarowania - choć osobiście uważam że już ja zajechałeś.

doli73
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 22:42   

Jak nie używasz klimatyzacji to nic ci sie nie stanie jak nie masz gazu w układzie.
Stanie ci sie dopiero jak załączysz klime, wtedy elektro magnez załącza kompresor. I wtedy jest prawdopodobieństwo jego uszkodzenia, gdyż on chodzi na sucho. Jeśli nie załączasz klimy, kompresor nie chodzi, gdyż elektromagnes nie jest załączony. Koło napędzane paskiem kreci się bezwładnie, bez oporów, bez kompresora.

JaGrab3 
Mitsumaniak
Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 27-09-2007, 00:30   

A ja powiem inaczej, bez gazu kompresor nie powinien sie wogóle włączyc!! Tak wlasnie mialem. Bez gazu, włączenie klimy powodowalo jedynie zaświecenie śnieżynki na wyświetlaczu. Po nabiciu ok 50% nominalnego ciśnienia, kompresor się włączył. Niemce to mają jeszcze zabezpieczenie ze poniżej chyba 7st na zewnątrz klima juz się nie włącza....
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka
---------------------------------------------------

yaro1976 
Mitsumaniak
Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Wysłany: 27-09-2007, 09:21   

JaGrab3 napisał/a:
A ja powiem inaczej, bez gazu kompresor nie powinien sie wogóle włączyc!!

miałem podobne obawy, mechanior powiedział że bez gazu sprężarka nie załączy. Więc jeżeli była sprawna przedtem, po nabiciu owinna spokojnie ruszyć.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 10:35   

kompresor bez odpowiedniego cisnienia nie zalacza sie, wiec mozesz spac spokojnie.

doli73
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 21:29   

arturro napisał/a:
mpresor bez odpowiedniego cisnienia nie zalacza sie, wiec mozesz spac spokojnie.

To też jest prawda.
Mandro33 nie mart się. Będzie OK!!!!!!!!!!! 8)

Odpowiedz do tematu