[EA2A 2.0] Klimatyzacja-układ całkowicie bez gazu? |
Autor |
Wiadomość |
mandro33
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16V EA2A
|
Wysłany: 21-09-2007, 19:48 [EA2A 2.0] Klimatyzacja-układ całkowicie bez gazu?
|
|
|
Poruszałem wcześniej temat walniętej chłodnicy klimmatyzacji i z wiązku z tym moje pytanie jest następujące;po9niewaz codziennie musze jeżdzić "miskiem"a mam uszkodzoną chłodnice klimy a chciałbym tą wymiane czy też naprawę przedłużyc do miesiąca czasu martwie się o kompresor który pracuje non-stop lecz bez napełnionego układu(pustego).Czy w takim układzie kompresor jest narazony na zatarcie i szlag go trafi czy też ten miesiąc jeżdzić bez obaw.Wiem tylko że w układzie oprócz gazu jest czynnik smarujący a i nie dość częste nie używanie klimy żle wpływa na kompresor. |
_________________ DARIO |
|
|
|
 |
czekoladka_1981
Mitsumaniak

Auto: EA5W 2,5V6 '98
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 150 razy Dołączyła: 07 Maj 2007 Posty: 3375 Skąd: wrocław
|
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 21-09-2007, 22:00
|
|
|
W tej sytuacji jak nie masz czynnika w ogóle w układzie to chyba mniejszym złem będzie jak nie będziesz odpalał klimy niż jak sprężara będzie chodzić bez smarowania - choć osobiście uważam że już ja zajechałeś. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
doli73 [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2007, 22:42
|
|
|
Jak nie używasz klimatyzacji to nic ci sie nie stanie jak nie masz gazu w układzie.
Stanie ci sie dopiero jak załączysz klime, wtedy elektro magnez załącza kompresor. I wtedy jest prawdopodobieństwo jego uszkodzenia, gdyż on chodzi na sucho. Jeśli nie załączasz klimy, kompresor nie chodzi, gdyż elektromagnes nie jest załączony. Koło napędzane paskiem kreci się bezwładnie, bez oporów, bez kompresora. |
|
|
|
 |
JaGrab3
Mitsumaniak Piotrek - ORACLE fan

Auto: Sig 2.0T,Frotka 3.2, Astra2
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 28 razy Dołączył: 03 Paź 2006 Posty: 930 Skąd: Crackoof
|
Wysłany: 27-09-2007, 00:30
|
|
|
A ja powiem inaczej, bez gazu kompresor nie powinien sie wogóle włączyc!! Tak wlasnie mialem. Bez gazu, włączenie klimy powodowalo jedynie zaświecenie śnieżynki na wyświetlaczu. Po nabiciu ok 50% nominalnego ciśnienia, kompresor się włączył. Niemce to mają jeszcze zabezpieczenie ze poniżej chyba 7st na zewnątrz klima juz się nie włącza.... |
_________________ --------------------------------------------------
est: Signum 2.0Turbo , Astra "GSI"
byuo:126p,LADA2103,CIFF-Żaba,Cari 1.6,Gal 2.0 Sport Edition,FROTKA 3.2 V6 Limited Edition
---------------------------------------------------
Pomoc dla Kamilka
---------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
yaro1976
Mitsumaniak Bądź człowiekiem!

Auto: EA5W 2,5`99 SE Tiptronic + LPG
Pomógł: 10 razy Dołączył: 14 Cze 2006 Posty: 1021 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 27-09-2007, 09:21
|
|
|
JaGrab3 napisał/a: | A ja powiem inaczej, bez gazu kompresor nie powinien sie wogóle włączyc!! |
miałem podobne obawy, mechanior powiedział że bez gazu sprężarka nie załączy. Więc jeżeli była sprawna przedtem, po nabiciu owinna spokojnie ruszyć. |
_________________ Primo: "Traktuj innych tak jak sam chciał byś być przez nich traktowanym!" |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2007, 10:35
|
|
|
kompresor bez odpowiedniego cisnienia nie zalacza sie, wiec mozesz spac spokojnie. |
|
|
|
 |
doli73 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2007, 21:29
|
|
|
arturro napisał/a: | mpresor bez odpowiedniego cisnienia nie zalacza sie, wiec mozesz spac spokojnie. |
To też jest prawda.
Mandro33 nie mart się. Będzie OK!!!!!!!!!!! |
|
|
|
 |
|