Czujnik położenia przepustnicy |
Autor |
Wiadomość |
szurek [Usunięty]
|
Wysłany: 15-07-2007, 18:07 Czujnik położenia przepustnicy
|
|
|
Witam.
Czy ktoś sie spotkał z takim problemem: jak uruchomię auto jest ok, obroty nie falują nic sie nie trzęsie, po 1 przygazówkce zapala sie lampa Check Engine,
wskazówka obrotomierza spada do 0 (zera) po kilku sekundach podnosi sie normalnie na 800 obr. ale obroty są stabilne nic nie wariuje i nic nie telepie.
tak samo sie dzieje podczas jazdy: gdy wcisnę sprzęgło wskazówka obr. spada do 0 i zapala sie kontrolka ale obr są stabilne i po chwili wraca na 800 obr.
wystarczy że leciutko dotknę pedał gazu to lampa gaśnie.
Jak sprawdziłem błędy pokazuje kod 14 (czujnik położenia przepustnicy). po wykasowaniu błędów lampka gaśnie ale po dodaniu gazu na nowo sie zapala.
Czy to oznacza, że ten czujnik jest do wymiany czy może oda się go jakoś przeczyścić ( nowy kosztuje 100 + koszty przesyłki).
PS. czy warto kupić używany czujnik?
pozdrawiam
[ Dodano: 16-07-2007, 14:40 ]
Naprawdę nikt nie miał problemów z czujnikiem położenia przepustnicy?? dziwne :/ no to macie szczęście...
dodam nową obserwację: nawet podczas jazdy jak puszcze pedał gazu ( bez wciskania sprzęgła) to ta kontrolka także się zapala.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
PAWEŁ-GDI [Usunięty]
|
Wysłany: 28-07-2007, 01:29
|
|
|
Usterka czujnika położenia przepustnicy to nic nowego przy carismie, spokojnie możesz kupić używkę, równie dobrze nowy może strzelić.
Polecam firmę MITSUBI-CAR tel-880 413 258, tam powinieneś dostać go bez problemu.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
szurek [Usunięty]
|
Wysłany: 07-08-2007, 12:30
|
|
|
dzięki za odpowiedź, spróbuje go zreanimować- jak nie pomoże to wtedy będę szukał używki.
pozdrawiam |
|
|
|
 |
Werwolf
Mitsumaniak
Auto: CARISMA 1.9TD '98 GLS
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 17 Mar 2007 Posty: 180 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 09-08-2007, 17:31
|
|
|
Witam!
Ja mam problem z potencjometrem położenia pedału gazu w Cari 1.9TD. Wie ktoś gdzie mogę tanio kupić sprawną używkę??
Pozdrawiam
Werwolf |
|
|
|
 |
PAWEŁ-GDI [Usunięty]
|
|
|
|
 |
Werwolf
Mitsumaniak
|
Wysłany: 11-08-2007, 20:37
|
|
|
Kicha, ale zdaje się że pod tym linkiem nie ma tego czego szukam.
Werwolf |
|
|
|
 |
szurek [Usunięty]
|
Wysłany: 21-08-2007, 12:51
|
|
|
a w ogóle jaki jest objaw w zachowaniu silnika przy uszkodzonym TPS-ie, np zwiększone spalanie, szarpanie silnikiem, skaczące obroty... bo ja nie mam żadnych objawów poza świecącą sie kontrolką CHECK??
ma ktoś pomysł jak zreanimować taki czujnik?? |
|
|
|
 |
Werwolf
Mitsumaniak
|
Wysłany: 21-08-2007, 13:16
|
|
|
Witam!
Sprawdź sobie jak się zmienia napięcie na nim, i przed demontażem jakie napięcie jest przy wyłączoym silniku. Jeżeli napięcie się zmienia to jest szansa na reanimację.
Możesz spróbować wymontować ten potencjometr, wyczyścić ropą (najlepiej go zanurzyć, poruszać, żeby ropa dostała się do wnętrza), potem wysuszyć z zewnątrz i zamontować.
Ja w swojej Cari zaobserwowałem zwiększone spalanie (do 1l/100km więcej), oprócz świecącej kontrolki.
Werwolf |
|
|
|
 |
MAłY
Forumowicz MAŁY
Auto: carisma 1.9 TD
Pomógł: 8 razy Dołączył: 29 Mar 2007 Posty: 240 Skąd: Bierutów
|
Wysłany: 27-09-2007, 00:33