Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc w wyborze audio do CAO
Autor Wiadomość
zapor
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 16:19   Pomoc w wyborze audio do CAO

Witam, chciałbym prosić o pomoc w wyborze sprzętu do mojego Colta CAO.
Potrzebuje w miarę ładnego, czystego dźwięku. Lubie sobie głośniej posłuchać muzyki, a słucham prawie wszystkiego. Nie jestem audiofilem i nie chce wydać na to nie wiadomo ile...

Z wszystkich tematów jakie przeczytałem w tym dziale doszedłem do pewnych przemyśleń.
Chciałbym z przodu w drzwi wsadzić głośniki 2 drożne 165mm. Do tego tweetery - ale gdzie? w słupki? Z tylu tez 165mm - tylko jakie? Nie chce dziurawić deski - z reszta po Waszych opiniach nie warto montować tam głośników. I nie chce Tuby czy czegoś w tym rodzaju-(bynajmniej na razie), bo jednak używam bagażnika czasem ;) Chce żeby to wszystko grało pod wzmacniaczem.

Co możecie mi polecić w miarę rozsądnych cenach: ( rozsądne czyli np. żeby to wszystko nie kosztowało 4000 zł! :) )

1. Jakie Radio? - myślałem o jakimś za około 600zł
2. Jaki wzmacniacz? - z tego co wyczytałem to 4 kanałowy najlepiej - tu za około 200-400
3. Jakie głośniki na przód i tył? Co z tweeterami? - tu nie wiem za ile,ale proszę nie przeginać:)
4. Jakimi matami wygłuszyć drzwi?
5. Co z kablami? Jakieś konkretne kupować najlepiej?

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś zechciał mi pomoc wybrać odpowiednie podzespoły, aby złożyć taki zestaw. Chodzi mi o to żeby to w miarę sprawnie grało, bez charczeń itp. Chciałbym aby po prostu był to dobry zestaw. Nie słaby ani nie z kosmosu...hehe
Chętnie wezmę pod uwagę Wasze propozycje i sugestie :)
Czy to co opisałem, wymieniłem wystarczy aby cieszyć sie dobrym audio w aucie?
Jak byście zrobili na moim miejscu?

Mile widziane linki:)

Aha ... co to znaczy ze system jest odseparowany?

Z góry dziękuję za pomoc
i pozdrawiam

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-09-2007, 18:07   

zapor napisał/a:
Chciałbym z przodu w drzwi wsadzić głośniki 2 drożne 165mm
Właśnie nie. Tylko woofery w drzwi a tweetery w słupki lub na podszybie.
zapor napisał/a:
co to znaczy ze system jest odseparowany?
To co napisałem wyżej, czyli każdy ton z osobnego głośnika.

zapor
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 19:05   

Co myslicie o tym zeby na przód i tył dać:

http://allegro.pl/item244..._brzmienie.html

Tylko gdzie zamontować tweeter z tyłu...

Takie radio:

http://allegro.pl/item243...sprzedawcy.html

Wzmacniacz

http://allegro.pl/item245..._gwarancja.html

Tylko czy wykorzysta moc tych głośników?

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 20:45   

Masz małe autko i w zupełności wystarczy dać dobry przód (a fundusze tylnych głośników przerzucić na system przedni i wzmacniacz)np.: Dego z serii 650 - ok 600 zł, radyjko polecam z przetwornikiem 24-bity np JVC-G..., albo kenwood W-xxxx, wzmacinacz 4-kanały (ale jeżeli nie planujesz rozbudowy o suba to dwukanłówka starczy...)np.: Xetec, Axton, Magnat, Jbl GTO, Soundstream... Do tego kable sygnałowe polecam zdecydowanie Dietz Nashville i głosnikowe Cordial. I jeszcze mata tłumiąca Soudal lub Sinuslive (ta druga leeepsza...) i oczywiście osobne zasilanie do wzmaka 35-50 mm2 :mrgreen:

zapor
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 21:42   

Gattsu napisał/a:
i oczywiście osobne zasilanie do wzmaka 35-50 mm2 :mrgreen:

Co to znaczy? Skad te zasilanie?

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 25-09-2007, 23:04   

zapor napisał/a:
czyli każdy ton z osobnego głośnika.

Prosze nie pisac bzdur.

Do autora tematu:
Napisz ile masz kasy na calosc bo stwierdzenie "rozsadna cena" to bardzo mgliste pojecie.

zapor
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 01:16   

1500 zl

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 26-09-2007, 22:06   

Wygluszenie -200zl
Okablowanie -min 150zl - realnie ok 200zl
zostaje 1100zl
Na przod Powerbass ES6C -330zl nowe
770zl
wzmak allegro cos w granicach 400zl
4kan od 50RMS na kanal
zostalo ok 370zl
z tego 300zl na radyjko
clarion 9X75, cos z alpine , moze jakis Kenio luv JVC
Pozostale 70zl duperele w stylu konektory, tasmy parciane, peszelki itp
sub - uzbierac do ok 200zl na suba i zrobic skrzynie samemu lub ok 400zl za calosc.
Tak to wyglada.
Pozdrawiam
Kamyk

zapor
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 11:48   

Dzieki za odpowiedz
A radio to jak dobierac? Tyle zeby mialo wyjscie na wzmacniacz?

Kleju 
Forumowicz
Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Wysłany: 27-09-2007, 13:57   

zapor napisał/a:
Dzieki za odpowiedz
A radio to jak dobierac? Tyle zeby mialo wyjscie na wzmacniacz?

moge Ci polecic moje radio :) Wlasnie jest na sprzedaz. JVC kd-g722. Ma wszystko czego potrzebujesz. 3 pary wyjscia na wzmacniacze, mp3, wma i usb :)

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=248315411

za 440zl :)

Sorki za zasmiecanie ale autor poszukuje radio wiec moge go poratowac!

zapor
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 14:37   

OK to juz chyba tak mniej wiecej wiem jak to bedzie u mnie wygladac. Dzieki za pomoc! :)

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 27-09-2007, 20:36   

Reklama dzwignia handlu :D
Daj sobie spokoj z tym JVC.
Jezeli chcesz osiagnac zadowalajaca jakosc dzwieku proponuje radia bez mp3 i innych wodotryskow.
Nagrywaj CDR z FLAC'a lub innych bezstratnych formatow i wiecej nie wrocisz do mp3 - to Ci gwarantuje. Czasami trzeba poszukac troche ulubionych albumow ale juz przy takim sprzecie bez pudla uslyszysz czy CDRka byla nagrywana z formatru bezstratnego czy z mp3.
Co do radia to KLIK chodzi mi tu o model a nie ten konkretny egzemplarz , lub tez SH99R (z mp3 ale gra przednio)
ew. KLIK2

Pozdrawiam
Kamyk

Kleju 
Forumowicz
Mivec Power

Auto: Mitsubishi Mirage Cyborg-R
Wysłany: 28-09-2007, 11:02   

KamykGdynia napisał/a:
Reklama dzwignia handlu :D
Daj sobie spokoj z tym JVC.
Jezeli chcesz osiagnac zadowalajaca jakosc dzwieku proponuje radia bez mp3 i innych wodotryskow.
Nagrywaj CDR z FLAC'a lub innych bezstratnych formatow i wiecej nie wrocisz do mp3 - to Ci gwarantuje. Czasami trzeba poszukac troche ulubionych albumow ale juz przy takim sprzecie bez pudla uslyszysz czy CDRka byla nagrywana z formatru bezstratnego czy z mp3.
Co do radia to KLIK chodzi mi tu o model a nie ten konkretny egzemplarz , lub tez SH99R (z mp3 ale gra przednio)
ew. KLIK2

Pozdrawiam
Kamyk

hehe widze ze kolega jest w stanie okreslic na sluch roznice miedzy odtwarzaniem plyty CD a MP3. W tym sprzecie do 1500zl/??? O kurde jakie zdolnosci :D :D

ja tez posiadalem juz wiele radioodtarzaczy i na CD i na mp3 i nigdy nie wroce do cd!! Roznica pomiedzy cd a mp3 praktycznie nie slyszalna!!! A majac CD przejedz sie po Wroclawiu :P Po drugie oszczednosc, w nagrywaniu i w oszczednosci miejsca, wiele utworow na jednej plycie itp. Wiec nie radze sie COFAĆ do odtwarzaczy tylko na CD, bo nie dlugo kotos napisze ze kaseciaki sa the Best ;) Jesli bys robil zabudowe profesjonalna i mialbys na to okolo 20tys zl ok kup jakis porzadny model CD pioneer RS-D2 i do tego procesor (choc i tak juz sie odchodzi od modeli CD) i mozna wtedy sie zastanowic nad jakoscia dzwieku cd z mp3 (za kilkaset zl)
a tak to bajki...

KamykGdynia
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2007, 17:20   

Sa radia z mp3 z dobra jakoscia dzwieku ale kosztuja duze pieniadze. Mozna kupic radio bez mp3 z dobra jakoscia dzwieku za pieniadze jakie autor tematu chce wydac.
Inna sprawa to nagrywanie plyt z mp3 kontra CDR z flacow lub oryginaly.
Cytat:
Roznica pomiedzy cd a mp3 praktycznie nie slyszalna!!!

Nie slyszalna czy Ty jej nie slyszysz? Nie przypisuj swojej ulomnosci innym

Cytat:
Po drugie oszczednosc, w nagrywaniu i w oszczednosci miejsca, wiele utworow na jednej plycie itp. Wiec nie radze sie COFAĆ do odtwarzaczy tylko na CD, bo nie dlugo kotos napisze ze kaseciaki sa the Best

Czy wydajac 1500zl na CA chcesz oszczedzac na kilku cdr miesiecznie? Secundo - nikt nie mowil ze MP3 nie jest funkcjonalne - znakomicie sie sprawdza na odtwarzaczach przenosnych.
CD oferuje najlepsza powszechnie dostepna jakosc dzwieku - kasety nie maja nic do tego.
Cytat:
esli bys robil zabudowe profesjonalna i mialbys na to okolo 20tys zl

Widac ze nie sluchales dobrze zbudowanego systemu za stosunkowo niewielkie pieniadze - zapraszam na Soundoff chociazby w kat Entry.
A tak na marginesie - twoje pojecie o CA widac w tym co napisales -> 20kZL to jest ulamek kasy jakie wydaje sie na systemu Hi-endowe bo chyba o takich chciales napisac.

Cytat:
a tak to bajki...

Juz dawno sie nimi nie interesuje -> byc moze i Ty powinienes z nich juz wyrosnac
Pozdrawiam
Kamyk

Gattsu
[Usunięty]

Wysłany: 28-09-2007, 17:51   

Kolego Kleju:
Niestety nie masz racji... mp3 i CD w odsłuchu to dwie różne bajki!!!!!!!!!!!!!!!!! Różnica JEST TOTALNA I KOLOSALNA !!!!!!!!!! Beż urazy: ale jeżeli tak twierdzisz, że:
"Roznica pomiedzy cd a mp3 praktycznie nie slyszalna!!!",
to wnioskuję, że mało słyszałeś... Poza tym sam sposób zapisu mówi za siebie... Stary???? Słuchałeś kiedyś Alpinek 79xx, Clariona drx 9255, 960???? Pokuś się na odsłuch tych KLASYKÓW, a przekonany jestem, że Cię OLŚNI...
Jedyna zaleta mp3 to jak napisałeś kompresja i NIC poza tym... Dla mnie mp3 to badziewie, które nadaje sie jedynie do komórek jako dzwonki, a nie do słuchania tego w aucie...

Odpowiedz do tematu