Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Wolne wycieraczki, niedziałające el. lusterka
Autor Wiadomość
rafamalk
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 11:45   Wolne wycieraczki, niedziałające el. lusterka

Witam

Kilka dni temu stałem się baaaardzo szcześliwym posiadaczem Mitsubishi Colt'a - mój pierwszy w życiu samochód. Oczywiście jest w nim kilka rzeczy do zrobienia.

No więc, wycieraczki działają bardzo wolno przy każdym ustawieniu. Popsikałem trochę WD40, ale wydaje mi się, że nie w te miejsce co trzeba i że muszę chyba zdjąć podszybie żeby się tam dostać, dobrze myślę?

To raczej nie jest wina samych wycieraczek, bo gdy zdjąłem jedną ramie nadal pracowało wolno. Problem występuje tak samo z tyłu jak i z przodu.

Drugi problem to elektryczne lusterka. Nie działają obydwa. Myślę, że jeżeli nie działają obydwa to może być wina tego czegośczym sięsteruje przy kierownicy, ale nie jestem pewien.

No i jeszcze halogeny. Niby są wstawione, ale w "przycisku" do uruchamiania nie ma przycisku. Zdjąłem obudowę i w środu znalazłem kilka kabelków bez wtyczki, któe wchodzą w te same miejsce co kabelki od światła przeciwmgielnego tylnego. Jak myślicie, czy wystarczy zrobić wtyczkęi przycisk żeby było ok?

Pozdrawiam iz góry dziękuję za odpowiedzi

EDIT: Na karoserii jest kilka niewielkich punkcików z rdzą. Znacie jakiś sposób na zakonserwowanie ich przed zimą, żeby po zimie nie zrobiły się z nich większe plamy?

EDIT: No i jeszcze elektryczne szyby wolno się podnoszą. Opuszczająsię ok, ale za to podnoszą dłużej. Czy to jest ok? Może trzeba coś nasmarować?

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 15:29   

rafamalk napisał/a:
muszę chyba zdjąć podszybie żeby się tam dostać, dobrze myślę?

Dokładnie ale wcześniej sprawdź na podniesionych czy również wolno pracują. Jak normalnie to znaczy że tylko gumki wystarczy wymienić albo mają za duży docisk do szyby.
Jak będą pracowały tak samo wolno - pewnie siada silniczek

rafamalk napisał/a:
Drugi problem to elektryczne lusterka. Nie działają obydwa. Myślę, że jeżeli nie działają obydwa to może być wina tego czegośczym sięsteruje przy kierownicy, ale nie jestem pewien.

Sprawdziłeś bezpieczniki? Są po lewej stronie nad "stopką" - inaczej pod głośnikiem

rafamalk napisał/a:
No i jeszcze halogeny. Niby są wstawione, ale w "przycisku" do uruchamiania nie ma przycisku. Zdjąłem obudowę i w środu znalazłem kilka kabelków bez wtyczki, któe wchodzą w te same miejsce co kabelki od światła przeciwmgielnego tylnego. Jak myślicie, czy wystarczy zrobić wtyczkęi przycisk żeby było ok?

Myślę że tak - najpierw sprawdź też w jakim stanie są same halogeny - może przerdzewiały i i tak nie będą działać...

rafamalk napisał/a:
EDIT: No i jeszcze elektryczne szyby wolno się podnoszą. Opuszczająsię ok, ale za to podnoszą dłużej. Czy to jest ok? Może trzeba coś nasmarować?

tutaj juz musisz rozebrać boczki drzwi. Albo silniczek pada, jednak najprawdapodobniej - stara linka i troszkę blokuję ją pancerz, ewentualnie kołowrotki na których sie te linki opierają mogą być "wyrobione" Z szybami jest ciężko dojść do ładu - coś o tym wiem... :-X

rafamalk
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 15:34   

Ficu865 napisał/a:
rafamalk napisał/a:
muszę chyba zdjąć podszybie żeby się tam dostać, dobrze myślę?

Dokładnie ale wcześniej sprawdź na podniesionych czy również wolno pracują. Jak normalnie to znaczy że tylko gumki wystarczy wymienić albo mają za duży docisk do szyby.
Jak będą pracowały tak samo wolno - pewnie siada silniczek

Przed chwilą sprzawdzałem - jest już ok. Pewnie WD40 przed dzień się dostał tam gadzie powinien.

Ficu865 napisał/a:

rafamalk napisał/a:

Sprawdziłeś bezpieczniki? Są po lewej stronie nad "stopką" - inaczej pod głośnikiem

Ale jak je sprawdzić? One są schowane pod boki drzwi czy jak?

rafamalk napisał/a:

tutaj juz musisz rozebrać boczki drzwi. Albo silniczek pada, jednak najprawdapodobniej - stara linka i troszkę blokuję ją pancerz, ewentualnie kołowrotki na których sie te linki opierają mogą być "wyrobione" Z szybami jest ciężko dojść do ładu - coś o tym wiem... :-X [/quote]

Teraz to w ogóle podczas podnoszenia szyba tak jakby się wykrzywia i blokuje. Trzeba ją ręką docisnąć do lewej i dopiero się podnosi.

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 15:55   

rafamalk napisał/a:
Teraz to w ogóle podczas podnoszenia szyba tak jakby się wykrzywia i blokuje. Trzeba ją ręką docisnąć do lewej i dopiero się podnosi.
Moim zdaniem winne są brudne lub sparciałe uszczelki szyby. Musisz zdjąć tapicerkę z drzwi, porządnie wyczyścić uszczelkę (ciepła woda z detergentem), a następnie potraktować ją silikonem do uszczelek. Powinno pomóc.

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 16:17   

co do szyb to prowadnice też mają duże znaczenie.

bezpieczniki? schyl się dziadu :wink: i zobacz pod tapicerką, od strony kierowcy oczywiście. A jak sprawdzić któy jest uszkodzony? na tej puszcze powinno być opisane po angl który do czego, mimo wszystko jak u mnie te lusterka wysiadły to wyciągąłem każdego i patrzyłem czy nie jest przepalony. Jeśli nie wiesz jak wygląda przepalany - lewa strona nie będzie połączona z prawą taim drucikiem 8) napewno sobie poradzisz :mrgreen:

rafamalk
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 18:10   

Ok, znalazłem bezpieczniki (takie kolorowe, spłaszczone, prostokątne?), ale nie wiem, który jest od lusterek. W instrukcji serwisowej też tego nie mogę znaleźć. Który numerek bezpiecznika to lusterka?

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 18:46   

Nie wiem który numerek ale rób tak:
Wyciągaj kolejno i sprawdzaj czy ten drucik nie jest urwany. Najlepiej tak: wyciągnij jeden, sprawdź - wyciągnij drugi, poprzedni włóż w to samo miejsce gdzie był!, sprawdź drugi i tak dalej. Zacznij od prawej dolnej strony będzie szybciej bo ja zaczynałem od lewej i jakoś na końcu do tego od lusterek doszedłem :mrgreen:

rafamalk
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 20:31   

I jeszcze jedno mi powiedz. Chodzi Ci o ten drucik co jest w plastiku, tak?

A na temat rdzy nic nie wiesz?

EDIT: No i najważniejsze: gdzie potem taki bezpiecznik kupić i ile bedzie mnie on kosztował? Pewnie to groszowe sprawy, nie?

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 31-08-2007, 20:38   

Tak właśnie ten drucik. Na temat rdzy nie pomogę Ci niestety ale z tym zawsze jest już trudniej niż z wycieraczkami czy bezpiecznikami. No właśnie bezpieczniki kupisz na każdej stacji benzynowej, supermarkecie, sklepie motoryzacyjnym za kilka złociszy. Każdy ma odpowiednią wartość, tzn że np do lusterek potrzebujesz taki a do świateł np mocniejszy. Na każdym masz napisane jaką ma moc noi najczęściej można je rozróżnić po kolorach.

[ Dodano: 31-08-2007, 20:40 ]
aaa noi powinieneś mieć komplet na wyposażeniu samochodu!!!

rafamalk
[Usunięty]

Wysłany: 01-09-2007, 11:53   

Kurde, przejrzałem wszystkie bezpieczniki jeden po drugim i wszystkie wydają się być ok, albo ja źle sprawdzam...

Ficu865 czy niemógłbyś sprawdzić, który konkretnie bezpiecznik jest od lusterek?

EDIT: Dłubałem dziś w bezpiecznikach i chyba zamieniałem dwa miejscami i teraz niedziała podświetlenie licznika i obrotomierza (kontrolki się święcą) oraz panelu z nawiewami. Kurde, nie wiem czy przypadkiem zamienienie bezpieczników nie poprzepalało żarówek. Czy wystarczy, że zamienię bezpieczniki z powrotem i będzie dobrze?

EDIT2: Sprawdziłem z instrukcją i wszystkie bezpieczniki są na swoich miejscach. Nie są poprzepalana. Dlaczego w takim razie nie działa mi posiwetlenie?

[ Dodano: 03-09-2007, 19:49 ]
To nikt nie wie jak można usunąć ten problem?

p0gr0m 
Forumowicz

Auto: colt CA0 4G92 93r. LPG
Wysłany: 05-09-2007, 08:43   

czesc, jak sobie poradzisz z elektryka lusterek to daj mi znac, bo i u mnie przestaly dzialac te lusterka

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 09:27   

W takim razie może coś z przyciskiem? Trzeba by też sprawdzić lusterka - może cos tam jest uszkodzone.

rafamalk
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 12:53   

A czy zamianą lub wyjmowaniem bezpieczników podczas gdy kluczyk był przekręcony (ale nie chodził) mogłem poprzepalać żarówki odpowiedzialne za podświetlenie wskaźników i panelu?

Ficu865
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 15:00   

tak

gregorbu
[Usunięty]

Wysłany: 05-09-2007, 15:14   

Co do lusterek, proponuę jeszcze sprawdzić przewody. Mogły się przetrzeć w obudowie lusterka lub w miejscu łączenia lusterka z drzwiami. Musisz zdjąć boczek drzwi , rozłączyć kostkę i odkręcić lusterko. Potem wkrętakiem elastycznym lub innym cienkim odkręcić 4 wkręty pod zwierciadłem lusterka i cały mechanizm masz już w ręku. Możesz na spokojnie posprawdzać przewody i wszystko porządnie wyczyścić. W moim Misiu była to pierwsza czynność serwisowa, jaką sam osobiście wykonałem. :biggrin:

Odpowiedz do tematu