|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[CAxA] [all] jak oszczędzać sprzęgło |
Autor |
Wiadomość |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 17-10-2008, 19:13 [CAxA] [all] jak oszczędzać sprzęgło
|
|
|
tak mnie naszło ostatnio i chciałem sie dowiedzieć
mianowicie co bardziej zużywa sprzęgło. Wielokrotne wciśniecie i puszczenie, czy trzymanie wciśniętego? Pomijam trzymanie na półsprzęgle. Ale nie raz sie zastanawiam czy jak wrzuce juz jedynke bo wydaje mi się, że ruszamy a auta dalej stoją to lepiej trzymać wciśnięte maksymalnie, czy puścić i za chwile wcisnąć drugi raz? pomijam też kwestię lenistwa;) |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 29-10-2008, 01:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
COLTER80 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-10-2008, 20:19
|
|
|
Na czymś takim raczej zauważalnie nie zaoszczędzisz sprzęgła
Sprzeglo zuzywa sie wyraznie podczas ruszania np z 6tys obrotow na strzale albo jeszcze gorzej na polsprzeglem, czasami mozna zaobserwowac takie akcje u kursantow NaukiJazdy |
|
|
|
 |
4g63colt [Usunięty]
|
Wysłany: 17-10-2008, 20:22
|
|
|
Lepiej jest wyrzucić bieg i wcisnąć jeszcze raz,trzymając wciśnięte sprzęgło nie dość że obciążasz docisk,łożysko dociskowe to jeszcze główne łożysko na wale korbowym co może prowadzić do dużych problemów.
[ Dodano: 17-10-2008, 20:26 ]
samej tarczy raczej tak nie oszczędzisz,tarcza zużywa się gdy ruszasz i zmienisz biegi,ale to już wiesz. |
|
|
|
 |
Alexander [Usunięty]
|
Wysłany: 18-10-2008, 19:58
|
|
|
no tak, chodziło mi bardziej o to co mniej szkodzi, nawet w minimalnym stopniu.
dzięki |
|
|
|
 |
|
|