[Cari 1.8] Tuning CARISMA 1.8 (1996) |
Autor |
Wiadomość |
robhelio [Usunięty]
|
Wysłany: 22-06-2007, 15:00 [Cari 1.8] Tuning CARISMA 1.8 (1996)
|
|
|
Po pierwsze jako ze to moj pierwszy post ... Witam!
A teraz do konkretów, mam Carisme 1.8 dobrze zakonserwowany (garażowany) rocznik 1996 i chciałem go podrasować, chodzi mi narazie wylacznie o moc. I tu powstaje pytanie jak najefektywniej tego dokonać. Słyszałem że najlepiej i stosunkowo najtaniej na poczatku wymienic mu filtr powietrza na sportowy. Co wy na to? Co da najlepszy efekt? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 22-06-2007, 19:17
|
|
|
robhelio napisał/a: | Słyszałem że najlepiej i stosunkowo najtaniej na poczatku wymienic mu filtr powietrza na sportowy | A gdzie slyszales takie bzdury???
Najlepiej to bedzie wymienic silnik na 1,8 DOHC 140KM z wersji MSX. No ale powodzenia w szukaniu.
Filtry, magnetyzery, eturbo i inne wynalazki daja tyle |
Just think...
. |
|
|
|
 |
robhelio [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2007, 10:33
|
|
|
z tej odpowiedzi wynika ze podniesc mocy sie nie da?! bo albo trzeba wymienic silnik którego nie mozna kupic albo ... no własnie nie ma innej alternatywy?!
o filtrach słyszalem w TW Auto (polecam) gdzie robilem wczoraj sprzegło po 160 tyś i przy okazji zagadałem o lekkim tuningu |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 23-06-2007, 12:11
|
|
|
robhelio napisał/a: | najtaniej na poczatku wymienic mu filtr powietrza na sportowy |
bulszit....wymaga to perfekcyjnie zmontowanego zimnego dolotu, to primo, a po drugie użycia renomowanych akcesoriów (wkładka)...jednak zmieni się tylko moment obrotowy, a nie ilość koni, bo przyrost mocy oceniany jest na ok 2-3% przy tolerancji błędu 5%.
Zwykłymi wkładkami to tylko hałas poprawisz |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2007, 13:30
|
|
|
zawsze mozna jeszcze wlozysz suszare do silnika (turbine) ale koszt takiego tuningu jest zupelnie nie oplacalny, lepiej zmienic auto. |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 23-06-2007, 15:31
|
|
|
arturro napisał/a: | zawsze mozna jeszcze wlozysz suszare do silnika (turbine) |
Ten silnik zniesie bardzo delikatne doladowanie.
Lancer GSR z tym silnikiem (DOHC) ma inne korby, tloki itd a nie bardzo chce wytrzymywac podnoszenie cisnienia doladowania - slabe punkty to korbowody, blok i glowica. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-06-2007, 15:52
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Najlepiej to bedzie wymienic silnik na 1,8 DOHC 140KM z wersji MSX. No ale powodzenia w szukaniu.
|
czyli lepiej kupić od razu MSX, bo oprócz silnika całe przednie zawieszenie i jeszcze innych pare gratów |
|
|
|
 |
Geloo_Jedi [Usunięty]
|
Wysłany: 23-06-2007, 23:31
|
|
|
to msx ma inną zawiechę z przodu?? |
|
|
|
 |
mlun
Mitsumaniak Fanatic of GDI

Auto: Carisma 98 GDI LS
Pomógł: 30 razy Dołączył: 01 Sie 2006 Posty: 2834 Skąd: Otwock
|
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 24-06-2007, 10:58
|
|
|
coś kojarzę, że inaczej jest rozwiązana sprawa z wahaczami i resztą....pamiętam, jak kupowałem jakieś graty, to sie pytali czy SOHC czy DOHC, bo są różne... |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 24-06-2007, 15:15
|
|
|
tak ma inne wahacze z przodu i z tylu poprzeczne |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 25-06-2007, 00:04
|
|
|
robhelio napisał/a: | Słyszałem że najlepiej i stosunkowo najtaniej na poczatku wymienic mu filtr powietrza na sportowy. |
Możesz kupić wkład K&N, co może trochę poprawić moment na dole obrotów. Ja wywaliłem jeszcze tłumik szumów, co dało poprawę w granicach autosugestii, za to podniosło spalanie.
Jeśli chodzi Ci po głowie stożek, to tak jak napisali przedpiścy należy spodziewać się mnóstwa roboty z CAI, dobraniem długości dolotu itp. Żeby to naprawdę coś dało, nie obędzie się pewnie bez smt6. W sumie pewnie z 5(pięć)KM dało by radę wyskrobać. Koszt, żeby było to porządnie zrobione, to pewnie z 500-1000pln + smt+strojenie, jak nie masz o tym pojęcia, i ktoś będzie musiał to zrobić. Piszę oczywiście o stożku K&N. Jeśli masz zamiar wsadzić coś typu hit z allegro o jakości K&N, to lepiej od razu pomaluj silnik na zielono i w pokrzywy odstaw.
Reasumując, jeśli chcesz uzyskać wyraźny przyrost mocy (20-30KM), to taniej wyjdzie Ci kupiś mocniejszy samochód. Jeśli masz zamiar skorzystać z usług firmy, która za kilkaset zł zamontuje ci g...niany stożek i zapewni, że masz teraz 150KM, to i tak będziesz musiał kupić nowy samochód.
Najlepiej i najprościej będzie moim zdaniem dbać o filtry, oleje, świece i .... cieszyć się z jazdy. 115 KM, to nie taka znów tragedia.
P.S. Tuning Carismy powinien być moim zdaniem rozpoczynany od układu hamulcowego. Już przy seryjnej mocy daje on ciała przy intensywnym używaniu. Tak w kwestii formalnej, i w charakterze przypomnienia, że kunie to nie fszystko. Czasami się jeszcze zatrzymać trzeba. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
Ostatnio zmieniony przez zwolin 25-06-2007, 06:28, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 25-06-2007, 00:09
|
|
|
zwolin napisał/a: | Tuning Carismy powinien być moim zdaniem rozpoczynany od układu hamulcowego. | Swiete slowa. Znam jednego co turbodiesla w Cari chipowal. Zaraz tez tarcze zmienial |
Just think...
. |
|
|
|
 |
robhelio [Usunięty]
|
Wysłany: 25-06-2007, 07:50
|
|
|
dzięki zwolin za szczegółową odpowiedz, wyleczyłeś mnie z checi podrasowania autka ...moze kiedys ten filtr założe ale raczej poźniej niż wcześniej |
|
|
|
 |
zwolin
Forumowicz baaardzo zły miś ;-)
Auto: Carisma 1.8 GDI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 19 Lut 2007 Posty: 481 Skąd: Wawa Ursus
|
Wysłany: 25-06-2007, 20:42
|
|
|
robhelio napisał/a: | dzięki zwolin za szczegółową odpowiedz |
Nie ma za co. Ja niestety nie słuchałem takich rad, i mam jeden silnik (nie mitsu) i trochę pln na sumieniu. |
_________________ Pozdrawiam
Zapraszam na Stronę Piotrusia - podaruj 1% mojemu dziecku |
|
|
|
 |
|