[ALL] Szyberek przepuszcza |
Autor |
Wiadomość |
Monia
Mitsumaniak Misiubishi

Auto: CA0 GLI 94 1.3
Kraj/Country: Polska
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 06 Mar 2007 Posty: 1358 Skąd: Sanok
|
Wysłany: 08-10-2007, 18:39 [ALL] Szyberek przepuszcza
|
|
|
Witam.
Drodzy koledzy w końcu wiem, ze do środka woda podczas mycia/opadów dostaje mi się przez szyberek(jest on tam od samego istnienia autka).
Miał ktoś z was podobny problem, bo nie wiem od czego zacząć by jakoś zwalczać te zalewy?
Pozdrawiam |
Ostatnio zmieniony przez karolgt 12-10-2007, 14:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 08-10-2007, 19:05
|
|
|
Pooglądaj dokładnie uszczelki bo jak popuszczają to pewnie na nich ślady będą którędy idzie woda i zapewne trzeba będzie je wymienić. Niedawno Chi-Man opisywał szyber dach z Sigmy ale zapewne konstrukcja jest podobnie analogiczna więc luknij ten wątek:
http://www.mitsubishi-gra...pic.php?t=16434 |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
rafq
Mitsumaniak MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Sie 2006 Posty: 766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 10-10-2007, 17:59
|
|
|
krótka piłka z mojej strony: przetarcie uszczelek z kurzu i nasmarowanie ich silikonem w sprayu, najlepiej póki jest ciepło zrobić to ze wszystkimi uszczelkami w samochodzie, aby mieć w zimie spokój |
|
|
|
 |
davido19pce [Usunięty]
|
Wysłany: 10-10-2007, 18:03
|
|
|
moj kuzyn mial podobne starcie z szyberkeim, wymienil uszczelki i wszystko bylo git |
|
|
|
 |
Monia
Mitsumaniak Misiubishi

Auto: CA0 GLI 94 1.3
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 06 Mar 2007 Posty: 1358 Skąd: Sanok
|
Wysłany: 10-10-2007, 21:30
|
|
|
Dziękuje Chłopcy |
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21954 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 10-10-2007, 22:29
|
|
|
Również działałem z moim szyberdachem. Jest on nieoryginalny i tylko uchylny. Gdy padało w nocy to czasami (nie zawsze) miałem plamy na siedzeniach. Ciekło w przednich narożnikach.
Zdjąłem szybę, wyjąłem uszczelkę, którą umyłem w ciepłej wodzie z "Ludwikiem". Szyberdach ma ramkę aluminiową i zaczęła śniedzieć w przednich narożnikach właśnie. Wszystko dokładnie oczyściłem nożem, śrubokrętem i bardzo drobnym papierem ściernym. Następnię pomalowałem na kolor czarny mat. Uszczelka siedzi w takim głębokim (na ok. 2 cm) rowku wokoło ramki. Spód tego rowka posmarowałem starannie silikonem uszczelniającym. Szybko włożyłem uszczelkę na swoje miejsce i docisnąłem szybą.
Efekt: od kilku miesięcy choćby nie wiem jak padało itp. po wewnętrznej stronie szyberdachu nie ma ani śladu wody. I tak ma być. |
|
|
|
 |
davido19pce [Usunięty]
|
Wysłany: 11-10-2007, 06:49
|
|
|
wy mieliscie powodz od gory a ja od spodu
kiedys jak byla u mnie wielka ulewa to jechalem odwiesc dziewczyne do domu i podrodze napotkalismy wielka kauze w ten sam dzien bylo wszystko ok ale na zajutrz mialem powodz w samochodzie...:x okazalo sie ze w miejscu gdzie trzyma pasazer nogi powinna byc takazaslepka gumowa no i byla tylko ze nie na miejscu poprawilem ja i juz nie ma powodzi |
|
|
|
 |
kko
Nowy Forumowicz

Auto: Colt CA1A Outlander CU4W
|
Wysłany: 12-10-2007, 13:02
|
|
|
Witam !
Miałem taki sam problem, sądząc po zdjęciu autka z szyberkiiem uchylnym.
Problem rozwiązałem bezkosztowo, czyli bez wymiany. Uszczelka nie miała wyraźnych ubytków i to jest warunek powodzenia, ale była "oklapciała" z racji wieku, a szybą nie można mocno dociągnąć, bo jest lekko wypukła. Wystarczy skobinować długie odcinki 20 - 30 cm starego lub nowego gumowego "oringu" o średnicy ok 3mm i powpychać w szczelinę między kołnierzem uszczelki, aby ją podnieść i usztywnić.
Efekt natychmiastowy, tylko nie rozbieraj mechanizmu korby bo sobie narobisz roboty, tylko zdemontuj zaczep i wyjmij szyber bo nie dostaniesz się do przedniej krawędzi... |
_________________ kko |
|
|
|
 |
|