|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9TD] Przedmuchy i olej w chłodnicy |
Autor |
Wiadomość |
wojtec [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2007, 21:20 [Cari 1.9TD] Przedmuchy i olej w chłodnicy
|
|
|
Witam. Proszę o poradę. Po pierwsze: po odkręceniu kurka wlewu oleju (na pracującym silniku) mam spore przedmuchy i chlapie olejem. Po drugie: mam olej w układzie chłodzenia. Czy to wszystko może być przez uszczelkę pod głowicą? Czy te przedmuchy to od pierścieni? Dodam, że autko mam od niedawna i nigdy nie miałem Diesla... Auto ma przejechane 180 000. Acha, nie kopci. |
|
|
|
 |
Joker82 [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2007, 21:35
|
|
|
Po odkręceniu kurka oleju na pracującym silnika olej wyżucany jest z krzywki wałka rozrządu, co do kopcenia to o ile dobrze pamiętam jest to oznaka zużytych uszczelniaczy zaworowych bodajże na zaworach wydechowych ale i tak wymienia się komplet.
Woda w chłodnicy może być oznaką uszkodzonej uszczelki pod głowicą, może też być uszkodzona głowica (pęknięcie pomiędzy kanałem olejowym a kanałem układu chłodzenia), może też być mikropęknięcie w bloku silnika.
Mniej więcej można sprawdzić co jest przyczyną kopcenia.
Sprawdź kompresję w cylindrach zapisz wartości gdzieś na kartce, następnie po kolei do cylindra przez otwór do wtrysku wstrzyknij ze 10 ml oleju silnikowego i ponownie sprawdź ciśnienie. Jeżeli będzie dużo wyższe, oznacza to że problem tkwi w pierścieniach. Jeżeli nic się nie zmieni, do wymiany najprawdopodobniej są uszczelniacze. (jest to chyba tzw. test olejowy)
Jestem amatorem więc poradź się jeszcze jakiegoś mądrego mechanika.
Sprawdź czy na rozgrzanym silniku nie wydostają się spaliny ze zbiorniczka wyrównawczego układu chłodzenia. Jeżeli tak to przeważnie wydmuchana uszczelka pod głowicą lub uszkodzona głowica. |
|
|
|
 |
wojtec [Usunięty]
|
Wysłany: 02-10-2007, 21:43
|
|
|
Wielkie dzięki za naprowadzenie. Mam małą załamke bo dopiero co zarejestrowałem a tu już takie wydatki... ale cóż, takie życie... autko i tak fajowe. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 18:16
|
|
|
tez mam problem z olejem w chlodnicy i zastanawiam sie czy to moze byc wina oleju bo przykladowo ktos jezdzil wczesniej na mineralnym a ja bym zalal polsyntetyk czy to ma jakis wplyw. |
|
|
|
 |
|
|