[Cari 1.9TD] Stukanie podczas zmiany biegów |
Autor |
Wiadomość |
aronii [Usunięty]
|
Wysłany: 14-10-2007, 23:08 [Cari 1.9TD] Stukanie podczas zmiany biegów
|
|
|
Witam
Mam następujące 2 problemy z moja Cari:
Podczas zmiany biegów słychać tępy stuk. Na początku był dość delikatny i słabo wyczuwalny. Niestety obecnie stukanie jest dość mocne i denerwujące (jazda w mieście). Szczególnie słyszalny jest podczas dość dynamicznej jazdy, podczas szybkiej zmiany biegów. Ostatnio po eksperymentowałem i puszczałem najpierw pedał sprzęgła - stuku brak . Pojawia się dopiero w momencie naciśnięcia pedału gazu. Podejrzewam , że może to sprzęgło ale co dziwne dźwięk (takie przynajmniej mam wrażenie) dochodzi z tylnej części samochodu.
Drugi problem z jakim sie borykam to czarne kłęby spalin (niejeden tirowiec mi zazdrości) podczas szybkiego zwiększania obrotów do ok 3000. Puszcza taką chmurę że szok. W kompie 0 błędów i wszystkie wskazania czujników ok (sprawdzane w ASO).
Ma może ktoś pomysł co może być przyczyną tych problemów ?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 15-10-2007, 18:51
|
|
|
Co do dymu to prawdopodobnie "lejące wtryskiwacze" skoro nie masz błędów i reszta ok. Regeneracja lub pewniejszy sposób wymiana końcówek wtrysków. Spadku mocy nie ma lub innych problemów? Jakie te stuki są? Czy podczas jazdy na jednym biegu dodając gazu i ujmując jest wyczuwalny luz czy samochód przyspiesza i zwalnia płynnie? |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
aronii [Usunięty]
|
Wysłany: 16-10-2007, 22:56
|
|
|
Witam
Jeśli chodzi o spadek mocy to nie zauważyłem. Po wymianie filtra powietrza na chwilę przestał dymić ale po przejechaniu około 1000 km znowu to samo albo jeszcze mocniej dymi.
Stuki to takie głuche pukniecie.
Jak gwałtownie docisnę pedał gazu lub zdejmę z niego nogę to trochę szarpie ale poza tym przyspiesza płynnie.
Dzięki za pomoc
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Joker82 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-10-2007, 15:59
|
|
|
Może to po prostu kończące się przeguby. Spróbuj przyspieszyć na skręconych kołach w prawo a następnie w lewo. Jeżeli usłyszysz klamotanie to znaczy że do wymiany przegub lub przeguby. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 23-10-2007, 16:52
|
|
|
co do przegubów...to jesli już usłyszysz to stukanie to możesz odkręcić manszete gumową i sprawdzić czy masz smar...jak jest sucho to napewno przeguby leżą...pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
|