|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8] Twarde zawieszenie. |
Autor |
Wiadomość |
stanley04 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 01:01 [Cari 1.8] Twarde zawieszenie.
|
|
|
Witam wszystkich!.
Domyslam sie ze wszystkie carismy z lat 95 do 98 maja[raczej] twardo zestrojone zawieszenie a jako ze w mojej okolicy drogi sa... dziurawe wiec nasunelo mi sie pytanie.
1.: Odnosnie sprezyn -czy mozna zamontowac sprezyny od cari
po roku 99 do cari przed modernizacja{96r}?.Czytalem ze cari po 99 jest bardziej "miekka" -...a moze zmiana opon na 60 lub 65 by cos pomoglo!?,teraz mam 195/55/15.
pyt2 jest troche"inne" -Co oznacza symbol A/P na wyswietlaczu od klimatronika?. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 12-10-2007, 08:14
|
|
|
Chyba nie pasują do Cari sprzed liftu sprężyny po lifcie przynajmniej z przodu - z tyłu nie wiem.
Co do opon - ja mam 185/65/14 zatem wysokość opony to 185*65%=120.25 mm
Ty masz 195/55/15 więc wysokość opony to 195*55%=107.25
U mnie już jest dość twardo (dużo bardziej niż w renówkach, oplach czy cytrynach) ale takie kapcie jak u ciebie to już w Cari przed liftem naprawdę musi ostro trząść |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
stanley04 [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 17:56
|
|
|
Dzieki saphire!.
Tez tak mi sie wydaje ze do przodu to raczej nie sa takie same[podobne] w obu modelach,ale do tylu to moze,moze...!.Jeszcze sie popytam ...a moze cos od VOLVO po 99 -oni mniej "narzekaja" ;-}. |
|
|
|
 |
krisar [Usunięty]
|
Wysłany: 20-10-2007, 23:07
|
|
|
ja tez mam ten sam problem i juz nie wiem jak z tym walczyc
wszystko sie telepie na dołach |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 21-10-2007, 03:54
|
|
|
co innego telepie ze zuzycia a co innego ze jest za sztywne |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 05:12
|
|
|
U mnie też telepie nieziemsko na dołach.
Z felg 15" zrezygnowałem na rzecz R14 i wyzszego profilu 195/60 bo inaczej nie dało sie jeździć.
Zaznaczam, że sprawnosć amortyzatorów jest idealna u mnie po badaniu technicznym, żadych luzów w zawieszeniu.
poza tym twardość to w głównej mierze sprężyna ale nie tylko, wazna tez jest sama charakterysyka amortyzatora, amory również dzielą sie na miękkie, twarde itd...
wiele osób wspominało, że auto zaczyna nabierać komfortu po wymianie na KYB, nie wiem, póki co zostaję przy oryginale ale jak cos to bedę zmieniał tylko na te markę.
Podsumowujac: "na poligonie" pierwsze co to bym wywalił kapcie na profilu 55.
Odczuwalną różnicę też zauważyłem przy tych samych rozmiarach a oponach różnych marek.
Np michelin był dosyc miękki, a po załozeniu japońskich falkenów auto straciło na komforcie.
Ostatnia sprawą jest ciśnienie w kołach - też ma wpływ... |
|
|
|
 |
stanley04 [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 22:59
|
|
|
Ciśnienie mam po 1.9{moze troche i małe ale... środka bieznika jeszcze mi nie tnie},amory nie wiem jakie są -na tył wymenie sobie na KYB'y.
Nadal mam problem ze spręzynami bo nie wiem czy pasują od cari po 99roku!?.
Na zime mysle załorzyć opony 185-195/65 na 15,tylko sie zastanawiam czy nie będą o cos obcierać?,bo co do "lekkiego" przekłamania licznika to... nic!!! |
|
|
|
 |
leser [Usunięty]
|
Wysłany: 21-10-2007, 23:05
|
|
|
środek bieżnika to akurat tnie przy duzym ciśnieniu
Ze sprężynami nie pomogę...
Co do opon na zimę nie bierz 195 !.
185 max, ja ostatnio kupiłem po swoich doświadczeniach znów 175/70 R14
Szersze - wyzsze obcierać mogą, juz sie to zdarzyło kilku userom, poczytaj forum... |
|
|
|
 |
|
|