Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: londolut
23-07-2009, 23:39
Jakie zimowki do CAx?
Autor Wiadomość
czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-10-2006, 12:18   Jakie zimowki do CAx?

Na jakich zimowkach smigacie zastanawiam sie nad kupnem kompletu opon i mam zagwozdke
jakie wybrac (jezdzilem na michelinkach i byly fajne, jezdzilem na kormoranach i debicy i to byl horror)
Teraz zastanawiam sie nad kupnem BARUM 165/70R13 79T POLARIS 2 (ciut wezsze od tych na ktorych teraz jezdze( Yokohama (S320 o ile dobrze pamietam) 175/70/R13) ale nowe z gwarancja w cenie jak najbardziej super bo 123 zeta za jedna rocznik 2006
Ktos jezdzil na takich gumkach?
dzieki za pomoc :)
Ostatnio zmieniony przez londolut 23-07-2009, 23:39, w całości zmieniany 1 raz  

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 21-10-2006, 13:37   

Barumki są lux jeździłem na takich Passatem i spisywały się rewelacyjnie opony kormorany to jest naprawde horror z polskich opon to jedynie dębica w końcu robią na licencji Michelin, a Michelin to moim zdaniem najlepsze gumy na świecie

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 21-10-2006, 14:08   

A nie czasem na licencji Goodyeara? Bo cos mi świta że Frigo Directional to oparta na którymś tam Ultra Gripie była. BTW ciekawy acz historyczny wątek dyskusji ,,znających sie na rzeczy'' na temat opon znalazłem swego czasu tutaj i nawet mam go ciągle w ulubionych z racji poglądowej jak to drzewiej bywało :)

A co do michelinów to sie nie zgadzam - do tej pory jeździłem na kilku różnych i każde na wodzie "jechały" ale tuż przed sprzedażą Corsy kupiłem Nokiany i po prostu jestem nimi zachwycony, niestety teraz mam w Cari japońskie Dunlopy Digi-Tyre EC201 i o ile na suchym są ok to na mokrym podobne do michelinów - jadą :(

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 21-10-2006, 14:28   

Z tego co mi wiadomo Goodyaer licencjonuje Stomil Olsztyn czyli kormorana ale mogę się mylić

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

czarnuch23 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-10-2006, 14:36   

A jak myslicie nie popelniam bledu biorazc wezsze opony?? bo moze tez lepiej na czime miec te 175? cena w zasadzie nie jest wiele wieksza.... bo 10 zlotych roznicy....

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 21-10-2006, 14:36   

opony mozna traktowac ogolnie jako do kazdego auta wiec

takich tematow juz jest kilka
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

tomusn 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z34A 6AMT
Wysłany: 21-10-2006, 14:53   

adaho_krak napisał/a:
Z tego co mi wiadomo Goodyaer licencjonuje Stomil Olsztyn czyli kormorana ale mogę się mylić

no i się mylisz, mam znajomych w Olsztynie i wiem że pracują w Michelin/Stomil!!

krysstek 
Mitsumaniak

Auto: Colt Z30 1,3 Inform '06
Wysłany: 21-10-2006, 15:03   

adaho_krak napisał/a:

Niestety, ale olsztyński Stomil jest w grupie Michelin. Natomiast TC Dębica jest GY. A wracając do tematu to można zatanowić się nad zakupem np. Kleber Krisalp HP-całkiem porządna oponka na śnieg i błoto pośniegowe, jeśli nie przeszkadza komuś delikatny gwizd na suchych nawierzchniach, do tego w miarę przystępna cena. Miałem takie przez 4 sezony w Cordobie i praktycznie minimalny ubytek bieżnika. Natomiast do "miśka" mam zaklepane Firestone Winterhawk. Polecam poczytać opinie użytkowników na http://opony.com.pl/ .

ŁukaszGTi
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2006, 15:15   

no wlasnie jakie opony na zime najlepiej kupic? moga byc do 1000zł
185/60 R14

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 21-10-2006, 15:28   

Ja mam co prawda zimówki na blaszankach (odziedziczone po porzednim właścicielu Cari jeden sezon jeździły) ale to zwykłe Dębice (nawet nie directional) więc pewnie kupię jeszcze parkę tych Directional Frigo2 i dam na przód - ogólnie to na nich mi się całkiem dobrze jeździło Corsą po kopnym sniegu (a takiego mam u siebie zimą wszędzie pod dostatkiem i jeśli trafi się jakaś odśnieżona droga to spokojnie mozna na to konto szampana wypić ;) ). Co prawda na mokrym to one są tylko przeciętne ale na głęboki śniegu i w błocie pośniegowym idą całkiem nieźle a i teraz w promocji to te Dębice 185x65x14 po 150zł można mieć. Skoro byłem z nich całkiem zadowolony jeżdżąc Corsą to dam im szansę w Carismie. Jak się nie sprawdza to na przyszły sezon wezmę na przód zimówki Nokiana a na tył powędruja te dębice directional.

michalp 
Mitsumaniak
Moderator CZx

Auto: Colt CZ5 1.3, Focus II TDCi
Wysłany: 21-10-2006, 16:36   

krysstek napisał/a:
Natomiast do "miśka" mam zaklepane Firestone Winterhawk. Polecam poczytać opinie użytkowników na http://opony.com.pl/ .

Winterhawki rewelka :)
Kupuję je właśnie drugi raz, tym razem do Foki.

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2006, 16:48   

czarnuch23 napisał/a:
A jak myslicie nie popelniam bledu biorazc wezsze opony?? bo moze tez lepiej na czime miec te 175? cena w zasadzie nie jest wiele wieksza.... bo 10 zlotych roznicy....

ja mam zimowki baruma polarisy o rozmiarze 155/80/13

no i jak spadnie pierwszy snieg to pieknie, inne auta tancza na drodze, a waziutkie oponki wgryzaja sie w snieg bez problemu. na mokrym w zakretach mozna pojsc bokiem ale bardzo latwo to kontrolowac bo plynnie przechodzi w poslizg.

czarnuch23 
Mitsumaniak

Wysłany: 21-10-2006, 17:14   

dzieki deenbe czyli kupie wezsze oponki (zawsze slyszalem zeby kupowac wezsze na zime bo lepiej ida w sniegu ze wzgledu na mniejsza powierzchnie i nie kopia przed soba dolkow :)
czyli w poniedzialek jade zaopatrze sie w nowe buciki dla mi sia na zime :)

akbi 
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Wysłany: 21-10-2006, 17:49   

czarnuch23, zwróć tylko uwagę na to, że przy wymiarze 165/70R13, będziesz jechał trochę szybciej, aniżeli będzie Tobie wskazywał prędkościomierz.

Subaru Legacy 10MY 2.5 GT 2014 IV - 2018 III
Galant EA5W SE '99 2007 IV - 2015 III
Lancer CB4W GLXi '94 2005 XII - 2007 V

deenbe
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2006, 18:31   

akbi napisał/a:
czarnuch23, zwróć tylko uwagę na to, że przy wymiarze 165/70R13, będziesz jechał trochę szybciej, aniżeli będzie Tobie wskazywał prędkościomierz.

chciales chyba powiedziec wolniej :idea:

Odpowiedz do tematu