Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.6] Zimny niskie obroty/ ciepły rosną 98r gaz sekwenc
Autor Wiadomość
Wojciech 
Nowy Forumowicz

Auto: carisma1.6 gaz/sekw 98r
Wysłany: 04-01-2009, 13:03   [Cari 1.6] Zimny niskie obroty/ ciepły rosną 98r gaz sekwenc

Witam wszystkich i proszę o pomoc.
Począte awarii był taki, iż straciłem wolne obroty biegu jałowego. Po wymienie silnika krokowego i oczyszczeniu przepustnicy silnik pracuje jak w temacie tzn:
- już nie gasnie na luzie
- zimny silnik nie ma automatycznego ssanie (podwyższonych obrotów zanim się nagrzeje) obecnie obroty zimnego na poziomie około 400
- w miarę wzrostu temperatury silnika rosną obroty biegu jałowego silnika na benzynie do 1800obr/1500obr na gazie
- w czasie jazdy wszystko oki poza biegiem jałowym
Wymieniłem przepływomierz (nr.500) na inny używany też 500 nie pomogło (ten sam efekt). Mechanik zaproponował wymienę przepływki na jeszcze jeden 501 wolne obroty jakby oki ale jeżdzić się nie da prycha szerpie "błaga o litość" (komp się z nią chyba niedogaduje)
Po odpięciu przepływki na ustawieniach difultowych oki. Komputer w salonie ASC nie wykazał błędów pozwalających ustalić przyczynę awarii. Gaz sekwancja przejechałem na niej 80 000km. Proszę o wypowiedzi, metody diagnozowania itp bo kończą mi się pomysły, a każdy wie że części kosztują i jeszcze jedna przepływka to kolejne pare setek.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 04-01-2009, 13:09   

objawy i na lpg i na benzynie sa takie same?
czy silnik krokowy byl regulowany i po jego wymianie czy obroty byly ustawiane? (nie uczone, tylko ustawiane? )
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Wojciech 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 04-01-2009, 13:27   

na gazie i benzynie tak samo choć na benzynie efekt bardziej widoczny. Regulacji nie jestem pewien naprawiał mechanik do którego straciłem zaufanie.

Matejko 
Mitsumaniak
Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Wysłany: 04-01-2009, 14:29   

no to ustawilbym obroty - na benzynie a pozniej pojechal na regulacje gazu
Lexus IS220D
Calish4nia

dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam

Wojciech 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-01-2009, 16:07   

Byłem w serwisie .... Poprzedni mechanik nie dokonał regulacji zgubił 1 śrubę regulacyjną ( nie było jej w przepustnicy) nie potrafił ustawić obrotów to zablokował przepustnicę linką gazową tak aby się niedomykała toteż miałem niskie obroty, a w miarę nagrzewania się silnika obroty rosły przez nieszczelność (brak śruby).. Serwis kosztował mnie 200zł + 2h czasu. Ostrzegam przed wizytą u pana Waldka w Hryniewiczach obok Białegostoku "SERWIS SAMOCHODÓW JAPOŃSKICH" mnie naciągnął na robociznę i kupę nerwów. Dzięki za radę Matejko...pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu