[Cari 1.6]Obroty |
Autor |
Wiadomość |
kristof
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6+LPG '99(lift)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Sie 2007 Posty: 326 Skąd: Biskupice/Poznań
|
Wysłany: 29-10-2007, 20:22 [Cari 1.6]Obroty
|
|
|
Witam
Więc tak mam dziwny problem, przejawia się on tym, że gdy stoję to obrotomierz spada do kreski nad 0 (głosuje że do 200), a gdy ruszam i zmieniam biegi to wskazówka przez jakiś czas stoi na max 1500 później gdy powinna być na 3k to nadrabia całe straty i staje na 4k. I tak na każdym biegu tj. do 4 ostatniego w mieście nie używam.
Najciekawsze jest to, że po wyjeździe z miasta i przejechaniu się drogą szybszego ruchu - tak do 100km/h - wsio się samo naprawiło i końcówkę trasy obroty wskazywał normalnie. Oczywiście wsio brałem na słuch i zachowanie autka, które mimo tego obrotomierza jechało normalnie i poprawnie reagowało.
Więc jeśli jest ktoś w stanie mi powiedzieć co jest grane z tym będę wdzięczny, albo gdzie spojrzeć i sprawdzić mocowanie kabli...
Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Krzychu |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 29-10-2007, 20:55
|
|
|
Cienka kreska nad grubą zerowa to 500 więc jak masz trochę wyżej tej cienkiej to nie masz 200 tylko 600-700.
Może masz obrośniętą nagarem przepustnicę stąd dziwne zachowanie z obrotami. Kiedy ostatnio była czyszczona (o ile w ogóle kiedykolwiek była)? |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
Ostatnio zmieniony przez saphire 29-10-2007, 21:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 29-10-2007, 20:55
|
|
|
kristof napisał/a: | (głosuje że do 200), | 500...
ale jak ruszasz to wskazówka dochodzi max do 1500 czy przy zmianie biegów spada do 1500??? |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 29-10-2007, 21:12
|
|
|
Cytat: | Może masz obrośniętą nagarem przepustnicę stąd dziwne zachowanie z obrotami. Kiedy ostatnio była czyszczona (o ile w ogóle kiedykolwiek była)?
_________________ |
Auto mam od 2tyg i na budziku ma około 140k km.. w sumie jest na gaz więc moge ją przeczyścić, z tym dużo roboty nie będzie.
Ale chodzi mi o to, że samochód mimo dziwnego zachowania obrotomierza idzie tak jak powinien. Tzn przejechałem nim z Krakowa do Poznania więc trochę osłuchałem się już w tym silniku tzn mniej więcej wiem jak pracuje przy jakich obrotach.
I jak jade to silnik 'mruczy' tak jak powinien przy odpowiedniej prędkości.
Tylko problem jest w tym że chłopak nie pokazuje obrotów adekwatnie do tego co w aktualnej chwili dzieje się pod machą -> dla przykładu jadę ~50km/h na trójce on wsazuje mi około 1k-2k RPM przyspieszę do 60-70 obroty skaczą do ponad 3k-4k gdzie powinien mieć około 2.5
a jak noge zdejmę z gazu i wyluzuję go to spada pod 0 RPM
Zawsze mysłałem że im bliżej 1 to ma więcej RPM niż zaraz przy 0..ta wskazówka spada na kreskę która jest około 1-2mm od 0 ) stąd te moje 200 -> w sumie dalej tego się trzymam.
A co do tej przepustnicy to jeśli autko ciągnie równo to chyba nie jest zawalona, ale imo ją wyczyszcze...tzn dam mechanikowi do zrobienia sam nie będę w nim grzebać bo jeszcze popsuje to cudo... |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 29-10-2007, 22:07
|
|
|
kristof napisał/a: | stąd te moje 200 | uparciuch ...500 i niestety tego nie zmienisz... myslalem że może ci sie sprzegło slizga ale jest to wykluczone raczej.... także udałbym sie do mechanika, ale przepustnice to dasz rady wyczyścić! krzyżak u siebie na stronie ma opisane jak to zrobic...tak te 50 - 70 zł zawsze w kieszeni...:D ...pozdro |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
kristof
Mitsumaniak

|
Wysłany: 30-10-2007, 11:21
|
|
|
W sumie dziś po jeździe auto zachowywało się poprawnie -> tzn obrotomierz nie wariował, ale też nie stałem w korkach tak jak wczoraj
Więc pewnie się zabiore w piątek za czyszczenie tej przepstnicy, samodzielnie albo zdecyduje się na wywalenie nawet tej 100 i zrobienie tego fachowo
pozdro i dzięki za pomoc.
P.S. Dobra niech wam będzie jest tam 500... |
_________________ The Linux philosophy is 'Laugh in the face of danger'. Oops. Wrong One. 'Do it yourself'. Yes, that's it. |
|
|
|
 |
|