Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Rozłączanie komputerów
Autor Wiadomość
Moomin 
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-12-2007, 21:01   Rozłączanie komputerów

Witam!
Mam kolejne zapytanie. Czeka mnie poważna robota blacharska w mojej Cari i panowie blacharze powiedzieli, że do spawania będą rozłączać komputer, żeby nie uszkodzić elektroniki. Chyba dobrze robią. Tylko tak się zastanowiłem, że oprócz głównego ECU trzeba by chyba odłączyć też komputer sterujący pracą automatycznej skrzyni biegów. Pytanie jest takie - gdzie się znajdują oba te komputery i czy ich odłączenie może przynieść później jakieś niepożądane konsekwencje?

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 01-12-2007, 21:10   

w porzadnych zakladach maja urzadzenie zakladane na aku ktore zapobiega przepieciom i nie trzeba nic odlaczac.
gdzie w cari jest ecu znajdziesz w szukajce,
btw glowny jest po prawej stronie w nogach tzn nad i na prawo.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-12-2007, 21:18   

arturro napisał/a:
w porzadnych zakladach maja urzadzenie zakladane na aku ktore zapobiega przepieciom i nie trzeba nic odlaczac.
gdzie w cari jest ecu znajdziesz w szukajce,
btw glowny jest po prawej stronie w nogach tzn nad i na prawo.

Widać ten mój zakład z tych mniej porządnych :( , ale jedyny polecany w mojej okolicy. Zaraz poszukam.

arturro
[Usunięty]

Wysłany: 01-12-2007, 21:21   

Moomin napisał/a:
Widać ten mój zakład z tych mniej porządnych :(

tzn troche zle sie wyrazilem, otoz twoj jest jak najbardziej porzadny bo pamieta o takich rzeczach.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-12-2007, 22:04   

Nie wiem, może nie umiem szukać, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o położeniu sterownika ASB. Ktoś pomoże?

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 02-12-2007, 12:16   

Mnie kiedyś spawali w Cari kołnierz rury wydechowej i spięli klemy tym zabezpieczeniem jednakże najbezpieczniej na wszelki wypadek do spawania elektrycznego odłączyć OBIE klemy aku i tyle. Wtedy nie chciałem odpinać aku bo zależało mi na tym by się komp skrzyni nie zresetował (nie lubię jak się uczy parę dni mojego stylu jazdy) ale przy poważniejszym spawaniu bez wahania bym odłączał aku całkowicie.

KonradJ
[Usunięty]

Wysłany: 03-12-2007, 20:39   

Ja też ostatnio musiałem spawać blacharkę. odłącztyłem obie klemy, kompom nic się nie stało, musiały się tylko na nowo nauczyć. Takie rozwiązanie polecam jako bezpieczne.

Moomin 
Mitsumaniak

Wysłany: 03-12-2007, 21:09   

Skoro mówicie, że tak to nie będę się tym tak przejmował. Ale mój blacharz chce rozłączać bo twierdzi, że ktoś tam to zlekceważył i były potem duże problemy.

Odpowiedz do tematu