Rozłączanie komputerów |
Autor |
Wiadomość |
Moomin
Mitsumaniak

Auto: Ford Focus 1.6 115KM, 2008
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 19 razy Dołączył: 20 Maj 2007 Posty: 1205 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 01-12-2007, 21:01 Rozłączanie komputerów
|
|
|
Witam!
Mam kolejne zapytanie. Czeka mnie poważna robota blacharska w mojej Cari i panowie blacharze powiedzieli, że do spawania będą rozłączać komputer, żeby nie uszkodzić elektroniki. Chyba dobrze robią. Tylko tak się zastanowiłem, że oprócz głównego ECU trzeba by chyba odłączyć też komputer sterujący pracą automatycznej skrzyni biegów. Pytanie jest takie - gdzie się znajdują oba te komputery i czy ich odłączenie może przynieść później jakieś niepożądane konsekwencje? |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2007, 21:10
|
|
|
w porzadnych zakladach maja urzadzenie zakladane na aku ktore zapobiega przepieciom i nie trzeba nic odlaczac.
gdzie w cari jest ecu znajdziesz w szukajce,
btw glowny jest po prawej stronie w nogach tzn nad i na prawo. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-12-2007, 21:18
|
|
|
arturro napisał/a: | w porzadnych zakladach maja urzadzenie zakladane na aku ktore zapobiega przepieciom i nie trzeba nic odlaczac.
gdzie w cari jest ecu znajdziesz w szukajce,
btw glowny jest po prawej stronie w nogach tzn nad i na prawo. |
Widać ten mój zakład z tych mniej porządnych , ale jedyny polecany w mojej okolicy. Zaraz poszukam. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 01-12-2007, 21:21
|
|
|
Moomin napisał/a: | Widać ten mój zakład z tych mniej porządnych |
tzn troche zle sie wyrazilem, otoz twoj jest jak najbardziej porzadny bo pamieta o takich rzeczach. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-12-2007, 22:04
|
|
|
Nie wiem, może nie umiem szukać, ale nigdzie nie mogę znaleźć informacji o położeniu sterownika ASB. Ktoś pomoże? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 02-12-2007, 12:16
|
|
|
Mnie kiedyś spawali w Cari kołnierz rury wydechowej i spięli klemy tym zabezpieczeniem jednakże najbezpieczniej na wszelki wypadek do spawania elektrycznego odłączyć OBIE klemy aku i tyle. Wtedy nie chciałem odpinać aku bo zależało mi na tym by się komp skrzyni nie zresetował (nie lubię jak się uczy parę dni mojego stylu jazdy) ale przy poważniejszym spawaniu bez wahania bym odłączał aku całkowicie. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
KonradJ [Usunięty]
|
Wysłany: 03-12-2007, 20:39
|
|
|
Ja też ostatnio musiałem spawać blacharkę. odłącztyłem obie klemy, kompom nic się nie stało, musiały się tylko na nowo nauczyć. Takie rozwiązanie polecam jako bezpieczne. |
|
|
|
 |
Moomin
Mitsumaniak

|
Wysłany: 03-12-2007, 21:09
|
|
|
Skoro mówicie, że tak to nie będę się tym tak przejmował. Ale mój blacharz chce rozłączać bo twierdzi, że ktoś tam to zlekceważył i były potem duże problemy. |
|
|
|
 |
|