Tajemnice Carismy |
Autor |
Wiadomość |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 18-07-2006, 21:14 Tajemnice Carismy
|
|
|
[Carisma Classic 1.6 '2002]
Tegoroczne wakacje (niestety tydzień tylko) przyniosły przebieg 1200 km i dwie niespodzianki.
Pierwsza
Demontaż pęknietej kratki od nawiewu ukazał przez szczelinę (słabo widać na zdjęciu), że do zaślepionego miejsca, które w droższych modelach Cari zawiera ściemniacz przyrządów, mam przytwierdzona kostkę i garść przewodów. Czyżby Carismy byłu kablowane tak samo, a poszczególne modele różnią się tylko końcówkami? Tzn. czy wystarczy, że wkręcę tam kręciołka-potencjometr i będę miał działający ściemniacz?
Druga
Poszukiwania uszkodzonego bipaczka do swiateł zaowocowały znaleziskiem - prostym dwupoziomowym przełącznikiem elektrycznym. Z początku myślałem że to odcięcie zapłonu/komputera etc., czasem montowane razem z instalacja gazową. Z tym że ja ani nie mam LPG, ani przełączenie tego cuda nie zmienia niczego w działaniu samochodu.
Wie ktoś co jest grane? Ktoś się z czymś takim spotkał u siebie? Czy muszę rozebrać Cari na części by poznać jej tajemnice |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

Auto: Carisma GDI '99 EXE
Pomógł: 4 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 1056 Skąd: się biorą dzieci ???
|
Wysłany: 18-07-2006, 21:24
|
|
|
Okablowanko jest takie same dla różnych Carism . Czyli np. nie masz halogenów to kupuje się elementy wykonawcze - przełącznik , przekaźnik i same lampy halogenów i wszystko działa .
A ten przelączniczek to do fabrycznego wyposażenia nie należy |
_________________ Luk Carisma Automat 1,8 GDI EXE
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 18-07-2006, 21:29
|
|
|
Nie wydaje mi się, żeby prosty potencjometr wymagał zakupu przekażników. Znaczy się dokupuję kręciołka i mam regulowane ściemnianie. Kuul.
A co do przełącznika - podejrzewam że jest to albo ukryty dopalacz nitro, albo to auto należało do Jamesa Bonda i w razie potrzeby wysuna mi się rakiety przeciwlotnicze zza zagłówków. Tak czy siak, do czasu zdjęcia kokpitu nie dotykam. |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 18-07-2006, 21:56
|
|
|
to drugie, to przełącznik autodestrukcji |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
tansky [Usunięty]
|
Wysłany: 18-07-2006, 22:18
|
|
|
Chooper napisał/a: | to przełącznik autodestrukcji |
Znaczy się - automatyczne złomowanie? W podstawowej wersji? No ekstra |
|
|
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

|
Wysłany: 18-07-2006, 22:36
|
|
|
Albo katapulta tylko poszukaj dobrze włącznika od otwierania dachu bo będzie krucho
Co do przyciemniania to pewnie musi być jeszcze coś co przerwie obwód , bo obecnie jest pewnie na stałe ~ 12V |
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
piwkotom
moderator mitsumaniak maruda

Auto: Touareg V8 :)
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 6 razy Dołączył: 03 Sie 2005 Posty: 1620 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 18-07-2006, 22:45
|
|
|
moze mial jakis magiczny alarm i potrzebowal jakichs ukrytych wylacznikow?
w mojej Cari byly domontowane jakies 3 przyciski, odchodzily od nich przewody ale po dojsciu za kokpit po prostu sie konczyly. Monter alarmu powiedzial mi ze jest po pozostalosc po jakims zabezpieczeniu czy antynapadzie czy cus |
|
 |
luk_szc
Mitsumaniak mitsumaniak

|
Wysłany: 18-07-2006, 22:51
|
|
|
To i u mnie były jakieś przewody od wstecznego do haka fi 6 [mm] Wisiały i nie wiem do czego były potrzebne komuś ?? Prawie jak do rozrusznika !!! |
Mitsumaniaki QR-Code:

|
|
|
|
 |
strazak [Usunięty]
|
Wysłany: 01-10-2007, 10:46
|
|
|
witam
U mnie też jest taki przełącznik.....
I były jaja z tym....
zaraz po zakupie czyściłem filtr od klimy i uzazało sie to....
robiłem to w pracy więc miałem tzw. kibiców....jeden z nich stwierdził że to samoróbka odłączenia zapłonu i zaczął pstrykać dodam że wcześniej był w położeniu "on"ale....okazało się , że w każdej pozycji cari zapala i jest ok....
więc po prostu zrobiłem to co miałem zrobić i o tym zapomniałem
samochód stał sobie całą słuzbę spokojnie nie zamknięty...bo po co...
ale rano podjechałem pod blok i okazało się że na początek nie działa centralny z pilota(działał tylko przy włączeniu tego przełącznika przy ręcznym) później że nie chodzą szyby i już wściekły nie dochodziłem co jeszcze tylko wsiadłem i pojechałem do dobrego elektryka.Okazało się że ten nie ma czasu ale powiedział mi że prawdopodobnie tez pstryczek to reset alarmu i w związku z tym trzeba go będzie ponownie zaprogramować....porażka....zadzwoniłem jeszcze do serwisu a oni jak to zwykle bywa powiedzieli żeby przyjechać i się zobaczy hehehehehe (oczywiście trzeba tam jechać z pełnym portfelem) zniechęcony popstrykałem sobie w tą i w tamtą ustawiłem na "on" i pojechałem w trasę ....ok 100km. podjerzdzam sobie do KFC z przyzwyczajenia duszę pilota i.........zamknął hehehehehe i szyby chodza i alarm......po prostu się naprawił.....
Czyli co? CARI GóRą
POZDRO |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 256 Skąd: Rzeszów - Niechobrz
|
Wysłany: 21-10-2007, 13:52
|
|
|
Ja wczoraj pod dźwignią ręcznego zalazłem kable i wtyczki do włączników podgrzewania foteli. Ciekawe czy fotele maja instalacje ogrzewania, można to jakos w prosty sposób sprawdzić? Bo jak tak to kupie włączniki, potem kręciołka do podśwetlania zegarów, bo kable też są i pomału będę robil z Cari GL Cari GLX |
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 21-10-2007, 14:01
|
|
|
myslisz ze jakbys mial maty podgrzewajace w fotelach to by ktos zapomnial wtyczki podlaczyc ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 256 Skąd: Rzeszów - Niechobrz
|
Wysłany: 21-10-2007, 14:18
|
|
|
A różne niespodzianki sie zdażaja... nie dali właczników i na klapie napisali GL |
|
|
 |
hx [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2007, 21:23
|
|
|
kup jeszcze włącznik do klimy na 100% zadziała |
|
|