Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie dot. zakupu Sigmy
Autor Wiadomość
Piotr 11
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2007, 13:25   Pytanie dot. zakupu Sigmy

Witam wszystkich. Noszę się z zamiarem kupna Sigmy od kilku miesięcy. Zastanawiam się pomiedzy Sigmą właśnie, a omegą B 98 lub 99r - po liftingu. Szczerze mówiąc mam duży problem ze znalezieniem zadbanego egzemplarza z lat 1994 - 1997 (bo chyba w tym roku zakończono produkcję?). Większość modeli to auta mocno zużyte z lat 91-93. Systematycznie przeglądam ogłoszenia na stronach: allegro, gratka, otomoto, mobile.de, autoscout.de. Może znacie inne strony na których są ogłoszenia Sigm? Proszę o poradę czy ceny części są dużo droższe od np. do omegi, bo słyszałem różne opinie? Z góry dziekuję za info. Rozsądek podpowiada mi, żeby wybrać omegę, ale Sigma ma coś takiego w sobie co nie daje mi spokoju.

sebi629 
Forumowicz
TAXI Sigma - Jedyna

Auto: sigma '94 24v
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-10-2007, 15:06   

Witaj
Rozumiem że interesuje Cię omega MV6 bo inne trudno porównywac do sigmy. Wybór jest dość trudny choć wszystko zależy czego oczekujesz od auta. Jeżeli chcesz mieć wszystkie cześci w sklepie za rogiem to radze przemyćleć zakup sigmy. Tu czesto trzeba poczekać az cześci przyjda gdzieś z daleka. To chyba główna bolączka naszych aut. Pozatym jest dość cieżko porownywać miękką, wręcz kanapową, tylnionapędową omege z przednionapędową szlifierka którą bardzo komfortowo i szybko przemiescisz cztery litery. Pozatym w gre wchodzi dość duża różnica cenowa więc cieżko jast coś jednoznacznie doradzić. Powiem Ci tylko że sam zastanawiałem sie nad kupnem MV6 i jednak pozostałem przy sigmie. :D

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Auto: Sigma 24V '95 / 24V EXE '94
Wysłany: 25-10-2007, 20:57   

Czasem udaje sie na mobile.de lub autoscout24.de znaleźć coś ciekawego ale jesli chcesz dobry egzemplarz to musisz niestety wiecej zapłacic i decydować się szybko bo dobre sztuki znikaja szybko :|
To na pewno nie jest samochód dla kogoś kto potrzebuje auta do taniego przemiesczania sie z jednego miejsca na drugie i w razie problemów chce go naprawic, niestety mimo że są to auta niezawodne to jednak lata świetności większośc egzemplarzy ma już za sobą więc tak jak napisał przedmówca trzeba mieć na uwadze fakt że z częściami jak i ze znalezieniem warsztatu który podejmie sie naprawy mogą być problemy. Sam przerabiałem wersje hard (wymiana skrzyni biegów) i wiem ile nerwów mnie kosztowało oraz fakt że samochód stał praktycznie 4 miesiące :| . Dlatego naprawde musisz dobrze przemyśleć na czym Ci zalezy i jakie masz możliwości. Kupując Sigme na pewno kupisz samochód którego nie spotyka się na co dzień na ulicy
PS.
Wlasnie znalazłem to:

http://www.mobile.de/SIDL...11111284001189&

Jakbym nie posiadał sam takiej samej a był na kupnie to bym wziął (nawet za te 2800 euro)

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 06/2011: Ale 12V w manualu może być i nawet całkiem fajnie murczy :)
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)
Update 03/2012: Zdrowe 24V mruczy i dostarcza sporo radości przy manualu ;)

Piotr 11
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2007, 09:30   

No właśnie. chyba jednak skłaniam się ku omedze 2.5V6 lub 3.0MV6, głównie z uwagi na dostępność i ceny części. Niestety mam taką pracę, że nie mogę sobie pozwolić na oczekiwanie nawet kilkudniowe na części w razie awarii. Szkoda, że nie będę miał przyjemności wsłuchiwania się w bajeczny pomruk motoru Sigmy (kilka razy słyszałem - po prostu bajka). Jeszcze przemyślę. Pozdro.

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 26-10-2007, 13:07   

witam,ja równiez proponuję przemyśleć taki zakup ... z uwagi chociażby ze tych sigm jest bardzo mało i dobrze byłoby by tak zostało... :P bo jak mawiają ..."to sigma a nie samochód"moja przygoda i miłość :biggrin: z sigmą zaczeła sie niedawno...lubię ten samochodzik za to że mu się kółka kręcą,za 205 KM w manualu które ciągną przednie koła ,ten pomruk silnika i niepewność ... tą żarłoczność paliwa gdy wkręca się na 7000 w górę ,jej drapieżną linię nadwozia ,lubię nią pyrkotać 40 km/g - silniczek tak ładnie mruczy jak kot który leży ci na rękach i lubię gdy ryczy niesamowicie ta cholerna V6 gdy zamyka jej się zegar lub obrotościomierz...czytacie to i smiejecie sie a ... kochacie to samo .lubie zajeżdzac na stację paliw pod pb95 i mówić do pełna ...proszę" lubię jak jej grafitowo,granatowo,czarny lakier lśni z chromami w słońcu.....................moj półroczny synek lubi jej wnętrze i ciszę w środku.../jak bozia da zdrówko to mu ją zostawie na 18 urodziny :finga:
moja odpowiedz dla ciebie jest taka ...sigma nie jest problemowym samochodem,zadbana i dbana zawiezie cię i przywiezie ...części nie sa drogie tylko trzeba czekać a na forum zawsze ktos komuś pomoże...to samochód nietypowy i taki zostanie -sprzedać ciezko za dobrą kase ...a kupić łatwo... trzeba czasu i łapac okazję ....moja kosztowała 10 700 za 93 r.- czy drogo ?nie wiem - nie rdzewieje a za taką kasę nie kupisz tak szybkiej limuzyny w full wypasie.kiedys te auto kosztowało krocie .pozdrawiam

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 27-10-2007, 01:34   

Piotr 11 napisał/a:
No właśnie. chyba jednak skłaniam się ku omedze 2.5V6 lub 3.0MV6, głównie z uwagi na dostępność i ceny części. Niestety mam taką pracę, że nie mogę sobie pozwolić na oczekiwanie nawet kilkudniowe na części w razie awarii. Szkoda, że nie będę miał przyjemności wsłuchiwania się w bajeczny pomruk motoru Sigmy (kilka razy słyszałem - po prostu bajka). Jeszcze przemyślę. Pozdro.

Ja bym powiedział raczej że miauczy jak Jaguar :-) Chyba że to mój tłumik jest jakiś nie do konca...sprawny :-)
Omega w sumie też może być ale po przejściach z Vectrą C (kupiona nowa w salonie) które miał mój tata to powiedziałem sobie - żadnych samochodów poza japońskimi

"Natomiast wrażenia z jazdy 12V a 24V są niestety nieporównywalne ;) " (C) Chi-Man 2006
Update 10/2011: 12V mruczy jeszcze fajniej (bo ma oryginalny wydech)...i wróciła do łask :)
Update 11/2011: 12V jest OK, ale przydałoby się jednak więcej mocy na autostradzie ;)

zbyszek05 
Forumowicz
balcer

Auto: mitsubishi sigma 3.0 v6 24 M/T
Wysłany: 27-10-2007, 22:27   

wiesz łukasz ... kazdy samochód coś w sobie ma ,ja lubię takie z mocnym serduchem a ople ...np.manta...opel gt...stara ascona one maja coś w sobie dla mnie - pozostałe to rdzewiaki ...i po co turlać się autkiem ,którym jeżdżą pozostali uzytkownicy dróg.przyznajcie mi - ile razy mijacie taką sigmę ? jedno jest pewne wraz ze wzrostem płac jedni chcą mieć nowe auta drudzy lepią stare... i to nie chodzi o kasę a może o jakiś sentyment? aby coś pozostało... bo miło jest mieć coś na co ludzie patrzą z dozą niepewności....pozdrowionka

lukasz12 
Mitsumaniak
prof. dr hab ;-)

Wysłany: 28-10-2007, 09:13   

Zgadzam sie z tym co mówisz, jak by udało mi się wygrać jakaś kasę to kupuję flote najprzerożniejszych STARYCH dobrze utrzymanych wozów, listę już mam od dawna i ciągle przybywa, nie wiem czy znacie takie coś http://www.mazda-madness..../4/P4090134.jpg :-)
Kupowanie nowego Mercedesa lub BMW w salonie to rozwiązanie dla...tych co lubią iśc po linii najmniejszego oporu, najlepiej jeszcze w kolorze złotym lub srebrnym :doubt:
A Sigm widziałem póki co na ulicach Krakowa 7 róznych sztuk (w ciągu 12 miesiecy)

Slaw 
Forumowicz
Śmigma

Auto: Sigma 3.0 V6 24v 93r
Wysłany: 28-10-2007, 19:29   

Witam.powiem krótko,moja przygoda z Sigmą zaczeła się pięć lat temu.do tej chwili mam trzy Sigmy,moja biała od dwóch lat zrobiła sto tysięcy km. i nigdy mnie nie zawiodła.autko jest znakomite i wiem ,że jak nim jadę w trasę to zawsze dojadę i wrócę.wybór należy do Ciebie.

Odpowiedz do tematu