Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Hubeeert
14-05-2014, 13:29
co kupic civic sedan v generacji czy cari do 11000zl?
Autor Wiadomość
krysiek23
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2007, 14:16   co kupic civic sedan v generacji czy cari do 11000zl?

Witam. Ostatnio znalazlem informacje o stronie mitsumaniaki i gdy na nia wszedłem,to odrazu mi sie spodobała. Mam pytanie,bo planuje zmienic moja wysłużoną fieste i mam dylemat,bo w sumie to mam upatrzone dwa modele aut. Honda Civic sedan v gener i Carisma. Mam niewiele kasy,bo w sumie ok 11000zł i nie wiem,które auto byłoby lepsze. Czytałem troche opini i wydaje mi sie,ze honda jest mniej awaryjna. Czy mam racje?Prosiłbym o pomoc,ewentualnie o oferty sprzedaży obu aut,w szczególnosci cari,bo wizualnie to autko jest piekne. Czekam na tresciwe opinie. serdeczne dzieki

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-10-2007, 15:08   

Poczytaj najpierw plusy i minusy od użytkowników Carismy:

http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1741

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 21-10-2007, 17:21   

Carisma tez nie jest awaryjna. Poprostu wszytsko zalezy od tego jak poprzedni wlasciciel o nia dbal, czy byla serwisowana na biezaco, czy byly wymieniane czesci gdy nastapila tylko taka potrzeba. Carisma i Civic to tez 2 rozne klasy samochodow. Cari nalezy do segmentu D natomiast Civic do C-kompaktow. Generalnie nie skupiaj sie na jednym czy drugim aucie tylko szukaj np. obu. Jesli sie trafi np. okazyjna cena czy super stan techniczny wtedy zdecyduj ktora furke wybierzesz. Jaki silnik Cie interesuje :?: benzyna/diesel :?:
pozdroo

leser
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2007, 17:51   

Tak jak pisze Robson86...

Civic V ma fatalne i wręcz BRZYDKIE wnętrze, carisma duzo ładniejsze.
Oba auta są dosyc głośne.
Co do silników to 1.5 w civicu mało pali i ma niezłe osiagi. Reszta też jest ciekawa.

W cari dostępne silniki: 1.6 (1.8sohc) 16V - przyjemny, mało awaryjny, ale w komplecie francuskie skrzynia + sprzęgło - to zmora
1.9td - francuski silnik - nie miałem z nim do czynienia
1.8 GDI - dosyc zaawanasowana konstrukcja majaca swoich zwolenników i przeciwników

civic będzie mniej awaryjny, jednak za te pieniadze dostaniesz auto starsze od cari i zazwyczaj zajeżdżone, katowane często przez właścicieli do oporu cieżko znaleźć w dobrym stanie

karolgt 
moderator

Auto: Lexus GS430 V8
Wysłany: 21-10-2007, 18:03   

wg. mnie:

- civic 5 generacji jest mniejszy
- civic wlasnie 5 generacji jest ostatnio coraz bardziej ulubionym pojazdem osób które katują go na max'a, wiec trudniej będzie znalezc takiego w dobrym stanie
- jak kupisz civica to bedzie on prawdopodobnie starszy niz carisma
- silniki w civicu sa dosc dobre (odnosnie tych w carismie sie nie wypowiadam bo ich nie znam dobrze)

to tyle, ja bym brak carisme, bo wszedzie tylko te civic'y i golfy :)

Robson86 
Forumowicz
Life is a Race

Auto: Carisma GDI Elegance
Wysłany: 21-10-2007, 18:21   

W tych francuskich skrzyniach co jakis czas wyrabiaja sie takie "tulejki" ktore sa odpowiedzialne za precyzje zmiany biegow. Oprocz tego elementu raczej nie ma problemow ze skrzyniami biegow z tego co pamietam...
Co do jeszcze jakis ewentualnych plusow Civica to na pewno to ze wiekszosc egzemplarzy oscyluje w cenach 8-12tys zl wiec wybor bedzie wiekszy niz w przypadku Cari...chociaz swoja droga nie chcialbym kupic samochodu po jakims nie wyzytym malolacie preferujacym street racing :D
pozdroo

krysiek23
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2007, 20:56   

napewno szukam auta z silnikiem benzynowym i dużą przestrzenią,bo ma to być auto rodzinne,bo wkładanie fotelika do tyłu w mojej fieście nie należy do przyjemności.szukam auta ekonomicznego. jak Cari reaguje na gaz?czytałem opinie o spalaniu i jest duża rozbierzność od 6l nawet do 9l. czy to prawda?jaki jest koszt wymiany tulejek w skrzyni i usunięcia stukania w tylnym zawieszeniu?czy często to się psuje?dzieki za wszystkie info i jeszcze jedno,jak myślicie czy uda się kupic dobrą Cari do 11000zł?pozdrawiam wszystkich MITSUMANIAKÓW.

wegiel
[Usunięty]

Wysłany: 21-10-2007, 21:23   

Z tymi tulejkami w skrzyni i lewarku to bym nie przesadzal. U mnie byly raz wymieniane przy przebiegu 200k km a koszt ok 120PLN z wymiana.
Silnik 1.6 16V - malo awaryjny, gorzej z zawiecha w modelu przed liftingiem.
Wybijaja sie silent blocki i tlucze troche - tutaj chyba najwieksza tuleja kosztuje ok 100PLN.
Ale trzymanie auta w zakretach jest bardzo dobre.

Dla mnie auto bezawaryjne - nie mialem problemu ze nie chce zapalic,stanelo w drodze czy cos w tym stylu. Mysle ze jak sie dba o japonczyka (czy honda czy mitsu) to pojezdzi duzo - nie wymienialem jeszcze sprzegla ani osprzetu silnika - zmiany wylacznie w zawieszeniu i hamulcach wiec chyba nie jest zle.

stanik 
Mitsumaniak

Auto: Volvo S60 2.4i
Wysłany: 21-10-2007, 23:49   

najważniejsze to znalezienie auta zadbanego, albo takiego w którym jasno da się określić co trzeba zrobić. Jeśli trafisz na takie auto nie będzie ono w utrzymaniu drogie, bo poza wymianą części eksploatacyjnych nic nie powinno się zepsuć). Tulejki to tak jak ktoś pisał, koszt w sumie pomijalny, bo w ASO Volvo kosztują 85 PLN za komplet i teraz kwestia czy zmienisz sam, czy musisz jechać do mechanika i zapłacić jeszcze z 50 PLN za wymianę.
Pozdrawiam
#0175/KMM
Carisma 1.8 SOHC 115KM GLX (Pb +LPG)
SPRZEDANA 30.08.2007
AB RH+
Canon 350D + KIT 18-55mm + Sigma 18-200 OS + Canon 50mm 1.8

jaxan 
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Wysłany: 22-10-2007, 18:55   

Byłem w identycznej sytuacji. Szukałe pomiedzy Honda Civic a Carismą no i padło na Carismę, a to tylko dlatego, że znalazłem "okazje", czyli ładnie wyglądającą, wypieszczoną, z instalacją gazową, w dobrej cenie Carismę. Przyznam, że po cześci było to złudzenie, bo faktycznie ne pierwszy rzut oka autko świetne, natomiast po półrocznej jeździe zaczęły wychodzić pewne zaniedbania poprzedniego właściciela. Ale autko sprawuje się super, gazu pali na trasie w lecie 6L/100, natomiast teraz, gdy jest chłodniej po mieście połknie nawet 9L ale jak narazie więcej mi nie wyszło.
Wielkim plusem w Carismie jest ocynkowana blacha... od razu mnie znajomy blacharz za wybór pochwalił :)
Tak że polecam poprostu szukać i znaleźć dobry egzemplarz, który będzie się podobał
POWODZENIA!

krzysiek_base
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2007, 08:24   

SPRZEDAM CI CARISMA 1996R 1.6 16V 165TYS Z GAZEM ZA 8000TYS JAK CHCESZ ,AUTO NAPRAWDE JEST MNIEJ AWARYJNE TE AUTO MAJĄ STAŁE USTERKI NIC NOWEGO CIE NIE ZASKOCZY WSZYSKO JUŻ BYŁO TU NA FORUM OPISANE JA DUŻÓ SKORZYSTAŁEM GŁÓWNIE TO SAME DROBNOSTKI .

lukasz921 
Mitsumaniak

Auto: Space Star 1.6
Wysłany: 28-10-2007, 09:30   

Witam,
Mojego poprzednika nie komentuje :) Co do wyboru pomiedzy honda a carisma to weź również to pod uwagę że carisma ma blache o wiele lepsza. W hondach generalnie lecą tylne nadkola i niestety to jest przypadlosc tego modelu a może i tej marki.

Pozdrawiam
Lukasz921

krysiek23
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2007, 12:21   

Witam,
krzysiek_base masz może jakieś foty tej Cari i trochę więcej info?

kalpol
[Usunięty]

Wysłany: 31-10-2007, 10:19   

Za takie pieniądze lepiej kup sobie skuter (może być japoński) i wrotki. Albo wyjedź gdzieś, zarób lepszą kasę, to pogadamy. Bez 20 tys. zł lepiej daj sobie spokój z kupnem Cari. Wiesz - za wysokie progi. Po co masz kupować jakiegoś trupa czy rozbitka, a potem na łamach tego forum obrzucać błotem markę Mitsubishi. To świetne auta pod warunkiem, że są w przyzwoitym stanie utrzymane. A Honda Civic to ubogi krewny Carismy, więc nie ma co porównywać. daj spokój.

GeedieZ
[Usunięty]

Wysłany: 02-11-2007, 22:52   

Hmmm. Czy to co napisał poprzednik jest prawdą? Przymierzam się do kupna Carismy za ok 11 tysięcy. Czy rzeczywiście bez grubszej (dla mnie przynajmniej) kasy rzędu 20 tys nie mam po co podchodzić?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi