|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Przesunięty przez: zbyszekm2 13-03-2008, 23:25 |
wezsze czy szersze-265/70/R15 czy 235/75/R15 |
Autor |
Wiadomość |
szwagier [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2007, 18:46 wezsze czy szersze-265/70/R15 czy 235/75/R15
|
|
|
Witam! Prosba o pomoc w wyborze rozmiaru opon; (BFG AT/R- stac mnie poki co na 1 komplet ). Auto ma za zadanie ciagac przyczepe o wadze ok 1,5 tony (firma zajmujaca sie odwiertami, geologia). Wiekszosc trasy dotyczy asfaltu, ale miejscem docelowym czesto jest pole u rolnika, laka, blotnisty plac budowy. Pytanie jest nastepujace: czy dla moich potrzeb wystarszy rozmiar 235 (lepsze osiagi na asfalcie, wzglednie utwardzonych drogach przy obciazeniu 4 pasazerow+przyczepa)? Czy lepiej zainwestowac w szersze opony, ktore zwiekszaja szanse wygrzebania sie z trudnego terenu. |
|
|
|
 |
Marek S [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2007, 17:01 OPONY
|
|
|
Witam.
Ja w swoim PAJERO mam aktualnie zimówki COOPER 265/70R15 i w terenie sobie radzą ale nie jestem do końca przekonany, że w każdych warunkach takie szerokie walce są lepsze - ważniejszy (moim zdaniem) od szerokości opony jest rodzaj bieżnika.
Planuję zakup 31" MT-ków do zabawy w terenie i to polecam ale jako uniwersalną oponę musisz wybrać jakiegoś AT-ka - na asfalt i w teren. Myślę że można znaleźć takie opony w okolicy 1400 zł/kpl (nowych nie bieżnikowanych)
235 to też kawał opony i ja szczerze mówiąc na lato zamierzam kupić węższe opony - mniejsze opory toczenia. Dodatkowo 235 jest tańsze od 265. Ale jeszcze zobaczę.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
szwagier [Usunięty]
|
Wysłany: 29-10-2007, 09:49
|
|
|
Dzieki za odpowiedz. Tak sie wlasnie obawiam, ze przy silniku 2,5 i obciazeniu 4 osoby+przyczepa na oponach 265 moze byc zbytnio zmulony.
Przy moich slabych umiejetnosciach jazdy w terenie, jak sie porzadnie zakopie to i tak bez pomocy okolicznego farmera sie nie obedzie. Planuje zakup opon BFG T/A KO. |
|
|
|
 |
Stach [Usunięty]
|
Wysłany: 02-11-2007, 11:26
|
|
|
Cześć!
W moim aucie fabrycznie były zamontowane 265/70R15. Teraz jeżdżę na MT 31x10,5 i nie narzekam. Szerokość 10,5 to odpowiednik 265. Średnica nieznacznie większa. Nie ma to jednak żadnego wpływu na mułowatość auta. Odnoszę wrażenie, że wręcz przeciwnie. Trochę większe obciążenie i szybciej zaczyna działać sprężarka.
Co do szerokości, no cóż... w zimie teoretycznie może i lepiej założyć (zimówki) węższe. Ale skoro wjeżdżasz w teren i to ze znacznym obciążeniem, to nie zastanawiaj się. Szersza opona mniej się kopie, auto ma mniejszą tendencję do zagrzebywania. Wtedy również w przyczepie wypadałoby zainstalować szersze buciki. Może nie będziesz musiał prosić żadnego farmera.
Co do spadku mocy - raz jeszcze - masz prawdziwą terenówkę i, jak się domyślam, z reduktorem. Mocy nie zabraknie Twojemu miśkowi. To nie osobówka, gdzie zmiana szerokości opon istotnie wpływa na dynamikę.
Na zużycie paliwa dużo większy wpływ ma sam bieżnik, a nie szerokość. W moim przypadku po zmianie opon na MT-ki przy odpowiadającej szerokości znacznie zmniejszył się wybieg auta, czyli odległość, jaką auto przejedzie po wysprzęgleniu na biegu luzem do zatrzymania. Dystans zmniejszył się o jakieś 40%. No i hałas. Ale jeśli dla Ciebie Misiek to narzędzie pracy, musisz się z tym pogodzić.
Poza tym MT również ma dobrą przyczepność w zimie. W ostateczności napęd 4x4, ostrożnie na czarnym. Ja mam skrzynię typu SUPER SELEKT, która na to pozwala bez problemu. Co do innych typów się nie wypowiadam.
W Twoim przypadku tylko MT-ki. Rozmiar 31x10,5, bez żadnych przeróbek w aucie. Ale nie radzę zakładać szerszych felg, jak fabryczne; czyli 7 cali. |
|
|
|
 |
Gene
Mitsumaniak shoot & destroy

Auto: Pajero Sport Dakar '06
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 115 razy Dołączył: 13 Lis 2006 Posty: 3775 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 02-11-2007, 12:21
|
|
|
Mysle, ze MT-ki w standardowym rozmiarze beda dobrym rozwiazaniem. Byc moze opony typu AT bylyby lepsze bo jak wspominasz wiekszosc po czarnym bedziecie jezdzic. Co do szerokosci i przyczepnosci mozna sobie radzic. Moze warto zainwestowac pare stow w kompresor i zwyczajnie w ciezszy teren zmniejszac cisnienie w oponach. To naprawde pomaga a na piasku daje znakomite efekty. Przy takim postepowaniu AT moglyby dac rade a na czarnym nie bylo by takiego zuzycia. |
_________________ C'est La Vie suckers
 |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 03-11-2007, 11:49
|
|
|
Moim zdaniem do opon 31/10.5R15 byłyby najlepsze feligi o szerokości 8". Takie miałem u Siebie w Pajero (patrz galeria) Co prawda tey miaem kiedzđ dzlemat jakie oponz kupić (czy AT czy MT) i popełniłem ten błąd, kupiłem AT Michelina. Chodź większość jeździłem po asfalcie za to przy wypadzie w teren plułem sobie w brode. Jeżeli chodzi o głośność, to wystarczy radyjko podkręcić i będzie ok. Polecam 31/10.5 MT |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
Stach [Usunięty]
|
Wysłany: 05-11-2007, 13:01
|
|
|
Witam ponownie!
Upieram się przy felgach 7-calowych.
1. Samochód jest stabilniejszy podczas jazdy w koleinach (Sprawdziłem osobiście, choć na felgach 8,5 cala - nigdy więcej!).
2. Opona jest lepiej ułożona na takiej feldze (przy założeniu, że 265/70 lub 31x10,5). Zresztą takie parametry podaje producent. Szersza felga powoduje odstawanie brzegu opony przy jej rancie, przez co koło jest bardziej narażone na "zbieranie" ziemi, która dostaje się pomiędzy blachę a gumę. Ale to uwaga istotna jedynie przy jeździe w terenie. Może powodować rozszczelnienie koła.
No cóż, każdy ma własne preferencje i doświadczenia. I o to chodzi. Ilustracje w galerii - zapraszam. |
|
|
|
 |
mitsu_pl
Forumowicz

Auto: Subaru Forester
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Lip 2007 Posty: 1301 Skąd: Grajewo
|
Wysłany: 06-11-2007, 13:10
|
|
|
Ja miałem 8" szerokości i nie miałem takiego problemu... Opona ładnie przylegała, myślę że na 7" feldze ona za bardzo rozejdzie sie na boki (zrobi się baloniasta) dużo zależy też od kołnieża felgi, ja miałem u siebie "JJ" czyli długi kołnież, dzięki temu obsadzenie opony jest lepsze... (nie pamietam dokładnie oznaczenia felg, ale to było coś takiego: Mengels 8" JJx15 i jakies literki, ich nie pamiętam) |
_________________ Subaru Forester SF FL - 2000r.
Subaru Forester SF - 1999r.
Subaru Outback BI - 2005r.
Mitsubishi Galant E88A 2.5 TT |
|
|
|
 |
|
|