[Cari 1.8 GDI] Kilka pytań od nowicjusza |
Autor |
Wiadomość |
Leo90
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI 1998
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-07-2011, 10:33 [Cari 1.8 GDI] Kilka pytań od nowicjusza
|
|
|
Witam. Kilka dni temu kupiłem Carisme 1.8 GDI 1998r. i mam kilka pytań:
1. Ciężko wchodzą biegi, czytałem na forum o tych tulejkach wybieraka, lecz gdy znalazłem na allegro, to okazuje się, że "ZESTAW NIE POSIADA ZASTOSOWANIA W SKRZYNIACH STEROWANE LINKAMI"(link) , więc nie wiem, czy to jest dobry produkt.
2. Podczas jazdy zapala się kontrolka silnika i po chwili gaśnie, później znów się zapala, lecz na dłużej. Czy to może być spowodowane niskim poziomem paliwa?
3. Gdzie i jaki jest interfejs, żeby podpiąć do komputera?
4. Okazało się, że carisma nie posiada katalizatora. Za ile można kupić zamiennik oraz czy przez brak katalizatora, carisma zużywa więcej paliwa? |
|
|
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 26-07-2011, 11:44
|
|
|
3. u mnie po prawej stronie u kierowcy tak jakby za kolanem deczko na plastiku tunelu środkowego
4. http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=65648 poczytaj |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 26-07-2011, 12:04
|
|
|
z braku kata więcej spalać nie będzie, sonda jest przed katem.
ewentualnie mogą się przyczepić na stacjach, jednak spaliny bez kata i tak powinny się mieścić w normie
Co do biegów to takie tulejki Cię nie interesują, prędzej może jakiś problem ze sprzęgłem, wysprzęglikiem, olejem w skrzyni biegów, synchronizatorami itp.
błędy możesz sobie wymrugać spinaczem, opis jest na forum. |
|
|
|
 |
Leo90
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.8 GDI 1998
|
Wysłany: 27-07-2011, 13:17
|
|
|
Saqu napisał/a: | z braku kata więcej spalać nie będzie, sonda jest przed katem.
ewentualnie mogą się przyczepić na stacjach, jednak spaliny bez kata i tak powinny się mieścić w normie
Co do biegów to takie tulejki Cię nie interesują, prędzej może jakiś problem ze sprzęgłem, wysprzęglikiem, olejem w skrzyni biegów, synchronizatorami itp.
błędy możesz sobie wymrugać spinaczem, opis jest na forum. |
Ciężko porusza się drążek(na lewo i prawo).
Prosiłbym o link do tego opisu, bo coś nie mogę go znaleźć. |
|
|
|
 |
Saqu
Mitsumaniak

Auto: Nissan s13, BMW e39
Pomógł: 71 razy Dołączył: 28 Mar 2009 Posty: 2233 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 27-07-2011, 13:28
|
|
|
http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0
ogólnie to zwierasz piny nr 1 i 4 spinaczem biurowym w kostce diagnostycznej, włączasz zapłon i liczysz mrugnięcia, w GDI da się to zrobić tylko kody błędów mają inne znaczenia niż w przypadku silnika 1.6 i 1.8sohc. |
|
|
|
 |
Enforcer
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 DID
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lut 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 28-07-2011, 13:18
|
|
|
Leo90 napisał/a: | Ciężko porusza się drążek(na lewo i prawo). |
Zatarty wybierak? To bym obstawiał. Na allegro można kupić osobno.
Leo90 napisał/a: | 2. Podczas jazdy zapala się kontrolka silnika i po chwili gaśnie, później znów się zapala, lecz na dłużej. Czy to może być spowodowane niskim poziomem paliwa? |
Bez przesady, od tego masz wskaźnik paliwa, kontrolka silnika to całkiem inna bajka i na jej świecenie ma wpływ szereg czynników, sprawdź nr. błędu jak radzą koledzy. |
|
|
|
 |
przemekx303
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 349 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 28-07-2011, 23:10
|
|
|
kolego wszystko jest forum , nawet gdzieś jest opis twojego problemu z lewarkiem razem ze zdjęciami i z rozwiązaniem , szukaj dokładniej a znajdziesz , w twoim przypadku nowicjusza przeglądanie tematów nie zaszkodzi , a co do kontrolki silnika to się przypatrz dokładniej może to od poziomu płynu do spryskiwaczy , są blisko siebie i taki sam kolor , czasami mi się wydaje że te kontrolki specjalnie tak wymyślili żeby nas troche postraszyć |
|
 |
SHARK1979
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Colt CZT
Pomógł: 39 razy Dołączył: 08 Wrz 2008 Posty: 3029 Skąd: Łęczyca
|
Wysłany: 28-07-2011, 23:22
|
|
|
przemekx303 napisał/a: | co do kontrolki silnika to się przypatrz dokładniej może to od poziomu płynu do spryskiwaczy , są blisko siebie i taki sam kolor , czasami mi się wydaje że te kontrolki specjalnie tak wymyślili żeby nas troche postraszyć |
I to fakt też się kiedyś na to złapałem dali D... z tymi kontrolkami i mówie co mi na zakrętach kontrolka silnika świeci |
_________________ Pomogłem?-nie krępuj się wciśnij pomógł
Najładniejsza Cari zlotu 2011
Najładniejsza Cari zlotu 2012
Najładniejsza Cari zlotu 2013
Najładniejszy Colt zlotu 2014 |
|
|
|
 |
przemekx303
Mitsumaniak

Auto: Carisma GDI 98r.
Pomógł: 13 razy Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 349 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 28-07-2011, 23:41
|
|
|
mnie ta kontrolka zaraz po zakupie auta w konia zrobiła , w połowie drogi zaczęła właśnie na zakrętach migać co jakiś czas, i już pomyślałem że wdepnąłem w gó...no po uszy , ponieważ trochę wcześniej studiowałem forum i wiedziałem że check engine nie znaczy nic dobrego . Ale następnego dnia dobrze się przyjrzałem i odetchnąłem |
|
 |
Enforcer
Mitsumaniak
Auto: Carisma 1.9 DID
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Lut 2010 Posty: 150 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 29-07-2011, 10:18
|
|
|
przemekx303 napisał/a: | Ale następnego dnia dobrze się przyjrzałem i odetchnąłem |
I ja to przerabiałem |
|
|
|
 |
|