Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Klapa bagażnika kombi rocznik 97 (98)
Autor Wiadomość
tomwasz 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1.8 MPI Comfort
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 17-06-2008, 00:34   Klapa bagażnika kombi rocznik 97 (98)

Cześć MitsuManiaki!

Dzisiaj nabyłem ładnego wiśniowego Galanta, śmiga aż miło. Wszystko jest ok (do wymiany tylko końcówka drążka, poza tym 100% sprawny) jak na 10-letnia autko... a w zasadzie było. W Germanii, gdzie zostało nabyte, odrobinę ciężko zatrzaskiwała się klapa bagażnika. Jak dojechałem do Polski to tuż przed przeglądem jeszcze bagażnik otworzyłem ale to był ostatni raz. Jak zatrzasnąłem tak nie mogę otworzyć. Jak na centralnym kliknę UNLOCK to klapa strzela jak Kałasznikow i otworzyć się nie da! Po co mi kombi bez dostępu do bagażnika?
Liczę na Waszą pomoic.

P. S. Poszukuję Mitsumaniaka ze Szczecina, który ma takie auto jak ja albo bardzo podobne celem ustalenia czy u mnie wszystko gra i jest na miejscu. Mój model to 2.0 16V kombi, z 4x el. szybami, klimatronikiem, 4x poduszki, kontr. trakcji ABS itp.

POZDRAWIAM!

Problem rozwiązany, wystarczyła spryskać w odpowiednim miejscu preparatem XX-40, żeby nie reklamować. Proszę o zamknięcie wątku, pozdrawiam!

stealmach 
Nowy Forumowicz
01518/KMM

Auto: Galant EA2A, wersja: SPORT ED
Wysłany: 06-04-2009, 21:18   

Hej. Przegrzebałem to forum w poszukiwaniu czegoś na temat zamka bagażnika i znalazłem tego posta. Ja mam wersje sedan, ale problem miałem podobny. W momencie kiedy otwarcie klapy bagażnika było najbardziej potrzebne, ten się zbuntował :shock:
Baaardzo się zdziwiłem, gdy po przyjeździe do domciu wchodząc do bagażnika przez tylną kanapę i dokonując dokładnych oględzin stwierdziłem, że przy zatrzasku zamka jest mała, plastikowa dźwigienka "LOCK - UNLOCK" :lol:
Prawdopodobnie przy uderzeniu klapy przy zamykaniu się przestawiła i zablokowała zamek. Myślałem, że czeka mnie dokopywanie się do linki odblokowywującej zatrzask, ale na szczęście problem rozwiązałem przesuwając tą dźwigienkę w pozycję "UNLOCK" :P

Może mi ktoś wytłumaczyć do czego służy ten wynalazek? Chyba tylko do tego, żeby ktoś kto ma być wywieziony w bagażniku skutecznie nie dawał się stamtąd wydobyć blokując zamek :)

Jakieś inne pomysły?

rick 
Mitsumaniak

Auto: EA2W 2.0Pb+lpi
Wysłany: 06-04-2009, 21:41   

przy pozycji lock nie da sie otworzyc klapy dzwigienka przy siedzeniu kierowcy tylko kluczyk

stealmach 
Nowy Forumowicz
01518/KMM

Wysłany: 06-04-2009, 21:43   

No to w takim razie coś nie tak z otwieraniem kluczykiem u mnie jest... XX-40 też nie pomogło...

rick 
Mitsumaniak

Auto: EA2W 2.0Pb+lpi
Wysłany: 06-04-2009, 21:49   

duzo ludzi ma z tym problem, u mnie też takie specyfiki nie zdały egzaminu wogóle. przyzwyczaiłem się juz do otwierania auta i dopiero potem bagażnika

stealmach 
Nowy Forumowicz
01518/KMM

Wysłany: 06-04-2009, 22:45   

Cytat:
W pozycji "lock" nie da się otworzyć klapy bagażnika dźwigienką przy siedzeniu kierowcy, tylko kluczykiem. Np: wkładasz do bagażnika cenną rzecz i jesteś obserwowany... Wybita szyba, szybki ruch dźwigienki i masz po "ptakach" A jak dźwigienka klapy jest zablokowana ("lock") to otworzenie bagażnika możliwe jest tylko kluczykiem

No w moim przypadku to jest tak zabezpieczone, że jakby ktoś mi kluczyki ukradł, to tez się do bagażnika nie dostanie :mrgreen:

Marti 
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Wysłany: 08-04-2009, 12:37   

U mnie jaby się zatrzasnęła to kaplica bo o otwarciu kluczykiem pożna zapomnieć, będę miał troszkę czasu to się zabiorę za ten zamek bo żadne smarowidła go nie ruszają. Mam naszczęście centralę + pilot więc nie mam problemów z kluczykiem ale różnie to może być (jest to jedyna rzecz w moim misku która nie działa :oops: )

--------------------------------------------------------------------------------

skyrider 
Forumowicz

Auto: Galant EA2A 2.0 100kW 136km
Wysłany: 23-07-2010, 10:56   

podłączam się pod temat, gdyż mam prośbę.

czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcie kompletnego elementu, który zaznaczony jest na fotce poniżej ? nie pamiętam, czy ta prowadnica składa się z 2 czy z 1 części.

z góry dziękuję!!

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-02-2014, 21:26   

Pytanie: gdzie znajduje się wtyczka wiazki elektrycznej klapy tylnej w kombi? Szukałem dość daleko w stronę klapy i w stronę wnętrza auta i ni chuchu...

zimn 
Forumowicz

Auto: Galant EA5W AT @LPG '02
Wysłany: 12-02-2014, 14:27   

ja dodam od siebie że w moim przypadku jak klapa się zatrzasnęła to okazało się ze raczka (nad tablicą) jest przyrdzewiała i nie odbija do końca. Efekt jest taki że jak już nawet otworzy się klapę to po jej zamknięciu znowu są problemy. Wystarczy pociągnąć/"odwicsnąć" klamkę na klapie i ponowie wcisnąć a powinno być ok. Ja na razie na oleiłem ruchome elementy tej rączki i zmieniłem sprężynę odciągającą na twardszą.

DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Wysłany: 18-04-2015, 01:17   

Ja mam innego rodzaju problem, a raczej jest to irytująca sytuacja. Zmieniałem całą klapę w kombi i po przełożeniu oczywiście centralnego zamka dzieje się takie cos: otwieram auto, wszystkie zamki otwarte. Czekam parę minut i zamyka się tylna klapa. Zamykam i otwieram np. Od środka przełącznikiem i juz jest otwarta. I tak w kółko. Czemu to się tak może dziać?

Odpowiedz do tematu