Klapa bagażnika kombi rocznik 97 (98) |
Autor |
Wiadomość |
tomwasz
Mitsumaniak
Auto: MSS 1.8 MPI Comfort
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Cze 2008 Posty: 221 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 17-06-2008, 00:34 Klapa bagażnika kombi rocznik 97 (98)
|
|
|
Cześć MitsuManiaki!
Dzisiaj nabyłem ładnego wiśniowego Galanta, śmiga aż miło. Wszystko jest ok (do wymiany tylko końcówka drążka, poza tym 100% sprawny) jak na 10-letnia autko... a w zasadzie było. W Germanii, gdzie zostało nabyte, odrobinę ciężko zatrzaskiwała się klapa bagażnika. Jak dojechałem do Polski to tuż przed przeglądem jeszcze bagażnik otworzyłem ale to był ostatni raz. Jak zatrzasnąłem tak nie mogę otworzyć. Jak na centralnym kliknę UNLOCK to klapa strzela jak Kałasznikow i otworzyć się nie da! Po co mi kombi bez dostępu do bagażnika?
Liczę na Waszą pomoic.
P. S. Poszukuję Mitsumaniaka ze Szczecina, który ma takie auto jak ja albo bardzo podobne celem ustalenia czy u mnie wszystko gra i jest na miejscu. Mój model to 2.0 16V kombi, z 4x el. szybami, klimatronikiem, 4x poduszki, kontr. trakcji ABS itp.
POZDRAWIAM!
Problem rozwiązany, wystarczyła spryskać w odpowiednim miejscu preparatem XX-40, żeby nie reklamować. Proszę o zamknięcie wątku, pozdrawiam! |
|
|
|
 |
stealmach
Nowy Forumowicz 01518/KMM

Auto: Galant EA2A, wersja: SPORT ED
|
Wysłany: 06-04-2009, 21:18
|
|
|
Hej. Przegrzebałem to forum w poszukiwaniu czegoś na temat zamka bagażnika i znalazłem tego posta. Ja mam wersje sedan, ale problem miałem podobny. W momencie kiedy otwarcie klapy bagażnika było najbardziej potrzebne, ten się zbuntował
Baaardzo się zdziwiłem, gdy po przyjeździe do domciu wchodząc do bagażnika przez tylną kanapę i dokonując dokładnych oględzin stwierdziłem, że przy zatrzasku zamka jest mała, plastikowa dźwigienka "LOCK - UNLOCK"
Prawdopodobnie przy uderzeniu klapy przy zamykaniu się przestawiła i zablokowała zamek. Myślałem, że czeka mnie dokopywanie się do linki odblokowywującej zatrzask, ale na szczęście problem rozwiązałem przesuwając tą dźwigienkę w pozycję "UNLOCK"
Może mi ktoś wytłumaczyć do czego służy ten wynalazek? Chyba tylko do tego, żeby ktoś kto ma być wywieziony w bagażniku skutecznie nie dawał się stamtąd wydobyć blokując zamek
Jakieś inne pomysły? |
_________________ NIE LUBIĘ BUCÓW... |
|
|
|
 |
rick
Mitsumaniak

Auto: EA2W 2.0Pb+lpi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 227 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 06-04-2009, 21:41
|
|
|
przy pozycji lock nie da sie otworzyc klapy dzwigienka przy siedzeniu kierowcy tylko kluczyk |
|
 |
stealmach

|
Wysłany: 06-04-2009, 21:43
|
|
|
No to w takim razie coś nie tak z otwieraniem kluczykiem u mnie jest... XX-40 też nie pomogło... |
|
|
|
 |
rick
Mitsumaniak

Auto: EA2W 2.0Pb+lpi
Pomógł: 4 razy Dołączył: 04 Sty 2009 Posty: 227 Skąd: Chełm
|
Wysłany: 06-04-2009, 21:49
|
|
|
duzo ludzi ma z tym problem, u mnie też takie specyfiki nie zdały egzaminu wogóle. przyzwyczaiłem się juz do otwierania auta i dopiero potem bagażnika |
|
 |
stealmach

|
Wysłany: 06-04-2009, 22:45
|
|
|
Cytat: | W pozycji "lock" nie da się otworzyć klapy bagażnika dźwigienką przy siedzeniu kierowcy, tylko kluczykiem. Np: wkładasz do bagażnika cenną rzecz i jesteś obserwowany... Wybita szyba, szybki ruch dźwigienki i masz po "ptakach" A jak dźwigienka klapy jest zablokowana ("lock") to otworzenie bagażnika możliwe jest tylko kluczykiem |
No w moim przypadku to jest tak zabezpieczone, że jakby ktoś mi kluczyki ukradł, to tez się do bagażnika nie dostanie |
|
|
|
 |
Marti
Mitsumaniak

Auto: Yamaha FJR 1300, Kia Carens2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Paź 2007 Posty: 877 Skąd: Brzeg
|
Wysłany: 08-04-2009, 12:37
|
|
|
U mnie jaby się zatrzasnęła to kaplica bo o otwarciu kluczykiem pożna zapomnieć, będę miał troszkę czasu to się zabiorę za ten zamek bo żadne smarowidła go nie ruszają. Mam naszczęście centralę + pilot więc nie mam problemów z kluczykiem ale różnie to może być (jest to jedyna rzecz w moim misku która nie działa ) |
|
 |
skyrider
Forumowicz
Auto: Galant EA2A 2.0 100kW 136km
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 52 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 23-07-2010, 10:56
|
|
|
podłączam się pod temat, gdyż mam prośbę.
czy mógłby ktoś zamieścić zdjęcie kompletnego elementu, który zaznaczony jest na fotce poniżej ? nie pamiętam, czy ta prowadnica składa się z 2 czy z 1 części.
z góry dziękuję!!
 |
_________________ Galant EA2A 2.0 100kW 136km 1997 r |
|
|
|
 |
Hugo
Mitsumaniak srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Pomógł: 521 razy Dołączył: 06 Sie 2006 Posty: 21936 Skąd: Wolsztyn
|
Wysłany: 07-02-2014, 21:26
|
|
|
Pytanie: gdzie znajduje się wtyczka wiazki elektrycznej klapy tylnej w kombi? Szukałem dość daleko w stronę klapy i w stronę wnętrza auta i ni chuchu... |
|
|
|
 |
zimn
Forumowicz
Auto: Galant EA5W AT @LPG '02
|
Wysłany: 12-02-2014, 14:27
|
|
|
ja dodam od siebie że w moim przypadku jak klapa się zatrzasnęła to okazało się ze raczka (nad tablicą) jest przyrdzewiała i nie odbija do końca. Efekt jest taki że jak już nawet otworzy się klapę to po jej zamknięciu znowu są problemy. Wystarczy pociągnąć/"odwicsnąć" klamkę na klapie i ponowie wcisnąć a powinno być ok. Ja na razie na oleiłem ruchome elementy tej rączki i zmieniłem sprężynę odciągającą na twardszą. |
_________________ Galant 2,5 @ 160 HP AT kombi |
|
|
|
 |
DanielBogusz
Mitsumaniak Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Pomógł: 3 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 389 Skąd: Garwolin
|
Wysłany: 18-04-2015, 01:17
|
|
|
Ja mam innego rodzaju problem, a raczej jest to irytująca sytuacja. Zmieniałem całą klapę w kombi i po przełożeniu oczywiście centralnego zamka dzieje się takie cos: otwieram auto, wszystkie zamki otwarte. Czekam parę minut i zamyka się tylna klapa. Zamykam i otwieram np. Od środka przełącznikiem i juz jest otwarta. I tak w kółko. Czemu to się tak może dziać? |
|
|
|
 |
|