Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] Sterownik do centralnego
Autor Wiadomość
JayChyl 
Mitsumaniak

Auto: EA5A 01' Avance TipTr.
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 01-11-2007, 14:49   [CA1A 1.3] Sterownik do centralnego

Kupuje sobie ten sprzęcik:

http://www.allegro.pl/ite..._domykanie.html

lub ten:

http://www.allegro.pl/ite..._kierunki_.html

Teraz ciekawe czy będą mieli dla mnie instrukcje jak to podłączyć do mojego Colcika. Montowaliście u siebie kiedys juz takie cos? Jak wam to przebiegło?

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Wysłany: 01-11-2007, 17:40   

qpal napisał/a:
- wyjście na sterowanie centralnym zamkiem ( w miśkach sterowanie masą "-") podłączamy pod oryginalny sterownik centralnego zamka który jest na ścianie czołowej z lewej strony kolumny kierowniczej na takiej białej plastikowej podstawce. Ten największy czerwony to właśnie ster od centralnego. Jak odkręcisz białą podstawkę i odchylisz, to pod złączem tego czerwonego znajdziesz 2 kabelki o kolorze brązowy z żółtym paskiem i srebrnymi kropkami oraz brązowy z czarnym paskiem i srebrnymi kropkami. Który jest od otwierania a który od zamykania zapomniałem ale łatwo to sprawdzić, podając masę na jeden z nich i obserwując reakcje centralnego. Kabli nie przecinamy tylko się do nich dolutowujemy, i to tylko dlatego, że miśki mają różne średnice kabelków.
- Zasilanie modułu jest zazwyczaj podwójne tzn. stałe napięcie "+" 12 v z akumulatora oraz "+" 12 v zza stacyjki. Oba zasilania znajdziesz pod kolumną kierownicy, we wtyczce dochodzącej do stacyjki. Kabel biały ten najgrubszy to stałe + 12v, a biały z czarnym paskiem, czy jakoś odwrotnie, ale jest we wtyczce w tym samym rzędzie obok białego, to + 12 v po włączeniu stacyjki.
- Mignięcie kierunkami podłączamy przy wtyczce pod przełącznikiem kierunkowskazów ( dolna płaska z 4 kabelkami ). Nas interesują zielony z czerwonym paskiem ze srebrnymi kropkami i zielony z niebieskim paskiem ze srebrnymi kropkami. Tam podłączamy mignięcie kierunkami. Kable masowe łączymy do nadwozia ale skutecznie to znaczy że styk ma być dobry.

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-11-2007, 21:32   

Nom. kupiłem ten pierwszy. Ten opisik troszke taki nieścisły ale spróbuję z niego skozystać. Jak dostane od nich schemat do podłączenia to postne go tutaj.

qpal 
Forumowicz
Mariusz

Auto: SEAT IBIZA 6L FR
Wysłany: 01-11-2007, 22:29   

Kolego! Jak ten opis jest nieścisły, to ty się lepiej nie bierz za podłączanie. Schemat oczywiście dostaniesz, ale tego co kupisz. Do każdego dają, z myślą, że montujący ma odrobinę pojęcia o elektryce. Poczytaj dokładnie ten post. http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=9966

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-11-2007, 11:21   

Oto schemat.

Wszystko wygląda całkiem prosto. Dolutować tylko dołaczone do zestawu kabelki tak jak widać na schemacie posługując się instrukcją co do kolorystyki i funkcji danych przewodów zestawu i wuala. Tylko dolutowując się do przewodów lepiej byłoby pierw wyjąc bezpieczniki zeby napięcia nie było. Chyba ze tam go nie ma? (Nie mam voltomierza to nie moge sprawdzić).

Mam zamiar podłaczyć to do centralki i kierunkowskazów tylko. I gożej jak nie znajde przewodu zasilającego bezposrednio z akumulatora. Chyba powinien gdzieś tam byc w okolicy tych innych?

Mam nadzieje że znajde te "7polowe konektory". w moim Colciku z 94r.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Wysłany: 02-11-2007, 11:37   

JayChyl napisał/a:
Mam nadzieje że znajde te "7polowe konektory". w moim Colciku z 94r.

Moim zdaniem możesz mieć problemy bo dostałeś schemat do CJ0 (1995-2003) a masz CA0 (1992-1995)

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-11-2007, 12:11   

Posłuże się opisem który napisałeś. Jest wyraźny bo własnie go dokladnie przeczytalem :) .

To pewnie jedyny mankament to taki ze nie bedzie tych złącz tylko bede musial odcinac izolację i dolutowywac sie do kabelków?

Jak mi ten sprzet przyjdzie to zaczne zabawe.

A ten opis podany przez ciebie to chyba jest do Lancera? Czy po prostu w Lancerze jest taki sam schemat podłaczen co w CA0?

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Wysłany: 05-11-2007, 02:12   

JayChyl napisał/a:
Czy po prostu w Lancerze jest taki sam schemat podłaczen co w CA0?

To bliźniacze auta. Montowałem wg opisu qpal'a alarm w Colcie i wszystko się zgadzało

JayChyl 
Mitsumaniak

Wysłany: 05-11-2007, 16:42   

Ok doszedł mi sterownik. Schemat wszystko jest. Wezme schemat qpala i wezme sie za robote jak tylko nastanie dzień.

Edit: Ale mnie kusi. Chyba wezme latarke w dłoń i do boju.

A właśnie, chyba akumulatora nie musze odłączać gdy będę sie dolutowywał do kierunków i centralnego?

[ Dodano: 09-11-2007, 23:49 ]
Zamontowane :) Wszystko chodzi aż miło. W końcu sobie srebrne alu dywaniki kupiłem ><

Odpowiedz do tematu