Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Błąd silnika
Autor Wiadomość
leszekdab
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2007, 14:21   Błąd silnika

Mam problem z moją Carismą nie mogę czsami odpalić silnika.
Jak przekręcam kluczyk zapalają się kontrolki, zapala się również kontrolka pomarańczowa z silniczkiem i po paru sekundach gaśnie ( tak miałem do tej pory) . Od jakiegoś czsu zapala się i gaśnie na 2 sekundy i znowu się zapala i wtedy nie można odpalić samochodu. Jak zgaśnie i się nie zapali wszystko jest oki. Nieraz 30 rzy muszę przekręcać kluczyk i czekać czy się zapali czy nie. Pomocy koledzy.

Sebancisz
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2007, 14:37   

Prawdopodobnie silnik nie dostaje sygnału z jakiegoś czujnika. Pomoc przez internet jest bardzo ciężka, czeka cię wizyta w serwisie i podpięcie pod komputer. (120zł - jak się nic nie zmieniło). Ja miałem podobny problem, siadł u mnie czujnik położenia wałka rozrządu, w corsie sensacje z silnikiem wywołał uszkodzony przewód przy czujniku od temp. Mam nadzieje że nie wyjdzie u ciebie nic poważniejszego . Powodzenia.

[ Dodano: 24-10-2007, 14:47 ]
U mnie tak to wyglądało:
http://www.mitsubishi-gra...ighlight=#62035

leszekdab
[Usunięty]

Wysłany: 24-10-2007, 15:00   

miałem taki problem wczesniej ale sam ustąpił

vienek
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2007, 18:47   

Ja również, ale po przeczyszczeniu wtyczki czujnika wałka rozrządu jeżdżę tydzień i na razie spokój. Komp. wyrzucał błąd 23, czyli czujnik położenia wałka rozrządu/czujnik położenia wału korbowego. Podobno w serwisie na kompie wyjdzie konkretnie który to czujnik.

Joker82
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2007, 19:19   

poszukaj opis sprawdzenia kodów błędu komputera i powinieneś się dowiedzieć co jest przyczyną. opis jest gdzieś na tym forum, już nie wiem w którym dziale. Ja się do tego zastosowałem i rewelacja. Nie trzeba jeździć po serwisach gdzie średnio za podłączenie kasują 50 zeta.

vienek
[Usunięty]

Wysłany: 25-10-2007, 21:23   

http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=1981
Tu są kody błędów jak i wskazówki jak je odczytać.

leszekdab
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2007, 14:53   

Dzięki koledzy postaram się sprawdzić te kody ale ten bład pojawia się co jakiś czas i nie mam pojecia co może być. czasami cały dzień nic się nie dzieje czasami za każdym razem jak próbyję odpalić to wyskakuje pomarańczowe światełko i lipa. Nieraz miałem taki przypadek i samo się naprawiło. Ale teraz jest problem. Pomocy

leser
[Usunięty]

Wysłany: 26-10-2007, 22:27   

vienek, podał dobry link, sprawdź koniecznie numer błedu.
Potem będziesz wiedział czy to wina jakiegoś czujnika czy brak styku na kablach.

Miałem identycznie, jak mi sie zaśmieciło CE to nie mogłem odpalić.
Sprawdziłem kod. Wykazało immobileiser.

Rozkręciłem pół auta w środku, wiele wiązek testowałem.
I okazło się, że miałem za luźo wpiętą wtyczkę do modułu immo.
Zatrzasnąlem ją i tak rozwiązał sie problem.

leszekdab
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2007, 19:59   

Sprawdziłem błędy dopiero dzisiaj i pokazuje błąd 22 i 54 Pomocy co z tym mam zrobić i jak temu zaradzić

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 09-11-2007, 20:10   

22 - czujnik polozenia walu - bez sygnalow z tego czujnika auto nie odpali
54 - immobiliser - sprobuj odpalic z innego kluczyka, bo moze immo odcial lacznosc z czujnikiem walu (lub zaprogramuj kluczyk do immo)

Sebancisz
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2007, 20:13   

Jak zwariował u mnie immobiliser to pomogło odłączenie klem na około pół godziny.

leszekdab
[Usunięty]

Wysłany: 09-11-2007, 20:36   

najgorsze jest to że czasami jest oki a czasami źle i zapala się ponownie pomarańczow lampka silnika

Odpowiedz do tematu