Niskie obroty przy zimnym silniku 1.9TD |
Autor |
Wiadomość |
Sprite [Usunięty]
|
Wysłany: 15-12-2006, 13:59 Niskie obroty przy zimnym silniku 1.9TD
|
|
|
Gdy rano uruchamiam silnik to obroty wynoszą 500obr/min.Pracuje nierównomiernie.Linka ssania jest luźna.Świece żarowe i wtryski są sprawdzone.Po 10minutach silnik ma 900obr/min i pracuje bardzo ładnie.Co może być przyczyną niskich obrotów przy zimnym silniku?
P.S Przeczytałem wszystkie tematy na forum dotyczące niskich obrotów w dieslu |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 16-12-2006, 12:39 fff
|
|
|
..sprawdź jeszcze luzy zaworowe. |
|
|
|
 |
Sprite [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2006, 10:40
|
|
|
Dzisiaj zapaliła się kontrolka Check Engine i silnik zaczął pracować bardzo głośno(rechocze).Czy może być przyczyna tego korektor wtrysku i gdzie go mogę dostać?(chodzi o ten zamontowany z przodu pompy wtryskowej) |
|
|
|
 |
carisma1 [Usunięty]
|
Wysłany: 17-12-2006, 16:33 zawór timing controle
|
|
|
Sprite napisał/a: | Dzisiaj zapaliła się kontrolka Check Engine i silnik zaczął pracować bardzo głośno(rechocze).Czy może być przyczyna tego korektor wtrysku i gdzie go mogę dostać?(chodzi o ten zamontowany z przodu pompy wtryskowej) |
Może jak najbardziej ale to może być skutek nie przyczyna- sprawdź wpierw wszelkie połączenia pod wzgl elektr. Namiar na zawory już były:
http://www.mitsubishi-gra...opic.php?t=7247 |
|
|
|
 |
Sprite [Usunięty]
|
Wysłany: 18-12-2006, 20:00
|
|
|
Już rozwiązałem problem z samochodem.Był uszkodzony przekaźnik wtrysku sterującego oraz nie miało dobrego styku czujnik obrotów wału korbowego.Porada na przyszłość:przy rozłączaniu jakichkolwiek złączek elektrycznych zdjąć klemę - z akumulatora wtedy nie powstaną błędy na komputerze.Dzięki za porady.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
czesterek [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2006, 11:40
|
|
|
Witam kolegów , nawiązując do wątku to u mnie były podobne objawy wymieniłem zawór korekcji wtrysku , siece sprawdzone ,wtryski dobre i jak dymił panowie tak dymi i przy tym nie równo pracuje mam pytanie gdzie się znajduje ten przekaźnik wtrysku sterującego . Dzięki z góry. |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 05-10-2007, 19:46
|
|
|
a ja ma pytanie czy w dizlu jest ssanie i ta linka o ktorej pisal SPIRT to jest ta od ssania bo u mnie zalacza sie ona jak wlacze klime? |
|
|
|
 |
loidd
Mitsumaniak KMM

Auto: carisma 1,9 TD
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2006 Posty: 71 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 07-10-2007, 15:12
|
|
|
ARTURCARI98TD napisał/a: | a ja ma pytanie czy w dizlu jest ssanie i ta linka o ktorej pisal SPIRT to jest ta od ssania bo u mnie zalacza sie ona jak wlacze klime? |
spełnia dwie funkcje;
1 tzw ssanie , załacza sie na zimnym silniku;
2.podbija obroty w momencie włączenia klimy niwelując opory sprężarki. |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 12:01
|
|
|
To to chyba u mnie jest jakies popsute bo sie nie zalancza jak jest zimny silnik linka sie nie podciaga robi to tylko wtedy jak wlacze klime a wtedy obroty mu spadaj gdzies do 750 _800. |
|
|
|
 |
loidd
Mitsumaniak KMM

Auto: carisma 1,9 TD
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2006 Posty: 71 Skąd: pomorskie
|
Wysłany: 12-10-2007, 18:17
|
|
|
ARTURCARI98TD napisał/a: | To to chyba u mnie jest jakies popsute bo sie nie zalancza jak jest zimny silnik linka sie nie podciaga robi to tylko wtedy jak wlacze klime a wtedy obroty mu spadaj gdzies do 750 _800. |
linka naciąga się gdy temp. otoczenia jest niższa niż 15 *C |
|
|
|
 |
ARTURCARI98TD [Usunięty]
|
Wysłany: 12-10-2007, 20:38 Re: Niskie obroty przy zimnym silniku 1.9TD
|
|
|
Sprite napisał/a: | Gdy rano uruchamiam silnik to obroty wynoszą 500obr/min.Pracuje nierównomiernie.Linka ssania jest luźna.Świece żarowe i wtryski są sprawdzone.Po 10minutach silnik ma 900obr/min i pracuje bardzo ładnie.Co może być przyczyną niskich obrotów przy zimnym silniku?
P.S Przeczytałem wszystkie tematy na forum dotyczące niskich obrotów w dieslu |
Mnie sie wydaje ze skala obrotomieza zaczyna sie od zera potem pierwsza kreseczka to jest wtedy chyba 500 obrotow a dopiero pozniej jest 1000 takze jak jest strzakla w polowie to moze sie wydawac ze ma 500 ale tak naprawde ma 700-800 . A TO ssanie sprawdze jak beda srogie zimy. |
|
|
|
 |
wojtek84 [Usunięty]
|
Wysłany: 09-11-2007, 22:56
|
|
|
również mam carisme 1.9TD i też ten sam problem po odpaleniu auta ma małe obroty i dziwnie chodzi po 3min jest juz wporzo,a linka jet cały czas luźna:(poniżej 15*C?czy może -15*C ?klimy nie mam tak wieć nie mam jak sprawdzić.wiem że ta linka działa na zasadzie zasysania powietrza,którym steruje elektrozawór a co dalej to nie wiem,może jest za małe ciśnienie i linka nie chce sie naciągnąć? |
|
|
|
 |
kielurkk
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Pomógł: 46 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Posty: 1050 Skąd: Mielec
|
Wysłany: 11-11-2007, 18:47
|
|
|
A może po prostu jest za lużna i nie da rady włączyć ssania. Ona ma nieduży ruch i może tzreba ją wyregulować żeby działała na odpowiednim zakresie linki? NA opalonym silniku spróbuj ręcznie pociągnąć za ciegno czy obroty wzrosną. |
_________________ Carisma 1,9TD GLX hatchback silvermetalik
TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION
SHEAKESBEER
Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu
Piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
|