Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E34A 1.8TD] Zdjęcia spod maski - co to jest ?
Autor Wiadomość
Truman
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2007, 12:22   [E34A 1.8TD] Zdjęcia spod maski - co to jest ?

Witam...mam pytanie czy coś powinno być w zbiorniczku (1) ?
I co przedstawiają zamieszczone zdjęcia ? Mniej lub bardziej szczegółowo.

pozdrawiam

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 21-06-2007, 12:30   

1. Zbiorniczek płynu do pompy sprzęgła (płyn hamulcowy)
2. Zbiorniczek płynu hamulcowego
3. Prawdopodobnie filtr paliwa (za mało wokól na zdjęciu)

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Truman
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2007, 12:50   

Adaho_krak napisał/a:
1. Zbiorniczek płynu do pompy sprzęgła (płyn hamulcowy)
2. Zbiorniczek płynu hamulcowego
3. Prawdopodobnie filtr paliwa (za mało wokól na zdjęciu)

ad 1. Więc do zbiorniczka płynu do pompy sprzęgła mam wlać płyn hamulcowy np. DOT-3.
Tylko pytanie czy jest konieczna regeneracja (widziałem opis na stronie Krzyżaka) czy wystarczy wlać płyn?
ad 2. Tu sprawa jest jasna.
ad 3. Pewnie masz racje bo jest napisane że Fuel coś tam... Więc to tutaj ewentualne odpowietrzenie układu paliwowego się robi, odkręca się tą śrubkę u góry i pompuje tym "grzybkiem" aż poleci paliwo? Tylko skąd ono ma polecieć i czy to to w ogóle?

marek.b
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2007, 15:39   

jezeli jeszcze masz hamulce i sprzeglo dziala normalnie to pewnie wystarczy dolac plynu i ewentualnie odpowietrzyc uklady , jezeli chodzi o 3-to napewno filtr paliwa ten czrny grzybek na gorze to pompka naciskajac go pompujesz paliwo do pompy wtryskowej -bardzo przydatne przy odpowietrzaniu ukladu paliwowego .-ciekawe jest to dlaczego w zbiorniczkach nie ma plynu radze sie skupic wlasnie na tym.

Truman
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2007, 15:45   

Na razie doleje płynu do sprzęgła i będę obserwował czy schodzi czy nie.
W zbiorniku na hamulcowy jest ok tylko nie wiedziałem co to za zbiornik.
No to jak z tym "grzybkiem" odkręcam śrubkę u góry i pompuje żeby odpowietrzyc aż poleci paliwo, ale skąd owe paliwo poleci, jeszcze jakąś śrubkę dodatkowo trzeba odkręcic czy nie??
Innymi słowy jak odpowietrzyc układ paliwowy?

A sprzęgło żeby odpowietrzyc to trzeba odkręcic trochę śrubkę tą którą się odkręca jak się chce wylac płyn z pompy sprzęgła?

pozdrawiam

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 21-06-2007, 19:06   

Zeby odpowietrzyc uklad trzeba poluznic ta srubke i pompowac az zacznie leciec ropa. Jak jest duzo powietrza to bedzie to zadanie dla masochisty. Wtedy wez wezyk o wyciagaj ustami az zobaczysz w wezyku ropke. Jak odpowietrzysz uklad wcisnij pompke i dokrec srubke. Odpowietrzony uklad ma zawsze twardy ten grzybek.
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

marek.b
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2007, 19:07   

jezeli chodzi o odpowietrzanie paliwowki to robi sie to gdy jest taka koniecznosc czyli (braknie paliwa lub po wymianie filtra) tak jak pisales pompujesz pompka i odkrecasz ta srobke dopuki nie poleci czysta ropa bez babelkow powietrza -paliwo poleci napewno bo zasilanie idzie rurka od dolu przez filtr i dopiero do tej srobki a pcha go tam wlasnie ta pompka.Jezeli chodzi o sprzeglo to musi byc dwoch jeden tak jak przy hamulcach pompuje i wciska pedal sprzegla do oporu a drugi w momencie gdy pedal jest wcisniety odkreca ten odpowietrznik na silowniku -wazne zeby nie zwalniac nacisku dopuki odpowietrznik nie bedzie zakrecony -i tak pare razy -dolac plynu do zbiorniczka i powinno buc OK-mozna jeszcze zrobic to zakladajac wezyk na odpowietrznik i wlozyc go do butelki z plynem zeby widziec czy bylo powietrze ale ja tego nie
stosuje i terz zawsze jest OK-powodzenia

COBRA
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2007, 19:07   

Co do układu paliwowego to śrubka na grzybku niepowinna być ruszana wogule wystarczy nim pompować aż do momentu kiedy będzie cięszko się wciskał wracając do śrubki ona trzyma grzybka na swoim mioejscu ta na dle śruba jest wykręcana z filtra tylko poto by pozbyć sie z niego wody i zanieczyszczeń pozdrawiam.

marek.b
[Usunięty]

Wysłany: 21-06-2007, 19:11   

piszac o srubce mialem na mysli srube do odpowietrzania nie na grzybku tylko na obudowie filtra -grzybek jest tylko do pompowania

sampler 
Forumowicz

Auto: Citroen C5 X7 2.2 HDI
Wysłany: 21-06-2007, 20:26   

Oczywiscie chodzi o srubke z boku w korpusie pompki.
GALANT AVANCE EA5A'03 2.5 V6 24V
Xsara 1.4i

SĄ:
CITROEN C5 X7 2.2 HDI
Peugeot 308 2.0 HDI

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 21-06-2007, 22:39   

to diesel, wiec nr 3 to tzw reczna pompka paliwa

Truman
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2007, 11:46   

Krzyzak napisał/a:
to diesel, wiec nr 3 to tzw reczna pompka paliwa

Czy to stwierdzenie coś zmienia w kwestii odpowietrzania czy to tylko tak dla formalności i edukacji tu obecnych mitsumaniaków ?
Dolałem płynu do pompy sprzęgła i póki co jest ok, gdzieś musiało wyciec to fakt ale na razie nie cieknie i nie ubywa więc może jest ok. Jedno tylko mnie dziwi że sprzęgło cały czas działało dobrze, zauważyłem brak płynu w zbiorniczku tylko dla tego że weekendowo zaglądałem pod maskę w celach poznawczych.
Pamiętam że kiedyś (lata temu) jak pożyczałem od dziadka miśka (obecnie jest mój) to przy zmianie biegów było słychać takie "pssss" jakby faktycznie jakaś hydraulika tam działała a teraz nie...dziwne.

wszystkim ogromnie dziękuję za pomoc.

WeinMaster 
Mitsumaniak

Auto: Galant 1.8TD '92 r
Wysłany: 22-06-2007, 12:45   

Zregeneruj sobie pompkę, 18 zł brutto reperaturka + płyn około 40 zł + 2 godziny przyjemnej pracy przy miśku = wrażenia niezastąpione :) Po regeneracji opisanej u Krzyżaka zawsze jak podnoszę maskę to widzę czystą pompkę w której jest czyściutki płyn (przed był brązowy) i zawsze w pozycji między MIN MAX :)

Em, fajnie wiedzieć, że przy filtrze paliwa jest pompka :oops:
Jak u siebie wymieniałem to yyy nic nie pompowałem...... wkreciłem nowy filtr i odpaliłem samochód, po chwili obroty spadły o połowę i .... po paru sekundach wsio bylo juz w normie :) Ale następnym razem będę już pamiętał o pompce :P

pozdr

Truman
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2007, 13:50   

A taka będzie pasowała, tzn. któraś z nich

Reperaturka 1
Reperaturka 2

nie mam czasu jeździć po sklepach więc bym zamówił tylko skąd i jaką?

A to WYSPRZĘGLIK
przyda się, może by od razu jak już dłubać to zrobić i z wysprzęglikiem, czy to nie ma sensu? Co myślicie?

marek.b
[Usunięty]

Wysłany: 22-06-2007, 18:42   

kazdy robi co lubi ale bardzo mnie dziwi po co naprawiac cos dziala i to dobrze - nie lepiej zostawic to politykom oni sa w tym swietni -a czasami efekty napraw moga byc jak u nich

Odpowiedz do tematu