[Cari 1.6] cos sie urwalo spod cari... |
Autor |
Wiadomość |
luk214 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 14:40 [Cari 1.6] cos sie urwalo spod cari...
|
|
|
Witajcie.
Urwała mi sie skorodowana blacha osłanijąca... no własnie nie wiem co osłanająca... Jest to w czesci przedniej auta - na wysokości hamulca recznego. Czy jest to osłona katalizatora?
Czy to jednak osłona czegoś innego...? Czy jest to niezbędne do czegos (wiem ze fura bedzie jeździc i bez tego no ale po cos to załozyli???) - czy mozna jezdzic bez tego?
ile moze kosztowac takie cos - jesli oczywiscie uda sie wam swierdzic co to takiego...
z góry dzieki - pozdrawiam |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 18-11-2007, 15:03
|
|
|
Najprawdopodobniej osłona kata. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
vienek [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 15:15
|
|
|
Jak zmieniałem łącznik elastyczny, to fachowiec pourywał mi osłony jakie były na rurze w bezpośrednim sąsiedztwie łącznika i tak jeżdżę. Jest tylko ryzyko, że jak w lecie stanę na wysuszonej trawie, to może od katalizatora ( od jego temperatury) zapalić się trawa. A tak taka osłona trochę przed tym zabezpieczała. |
|
|
|
 |
wegiel [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 15:31
|
|
|
Jesli to oslona kata to chyba tez kiepsko jak bedzie goracy i wjedziesz w jakas kaluze albo glebszy snieg - to chyba mu nie sluzy |
|
|
|
 |
luk214 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 15:49
|
|
|
dla wyjasnienia dodam ze ta blacha osłaniająca ma kształt rurki i odpala dolna czesc- natomiast gorna pozostala na miejscu - ale pewnie jakbym mocniej pociagnął to tez by wylazło... Razem z blachą wypadła z tamtąd jakas wełna szklana czy inny twór chemiczny...
Jesli to katalizator to taką osłonę mozna pewnie dokupic(znaleźć) na szrocie ... ? czy ma znaczenia czy to bedzie od cari przed liftem czy po??
Pozdr |
|
|
|
 |
turek61
Mitsumaniak Zgred :)

Auto: Outlander I Turbo
Pomógł: 22 razy Dołączył: 09 Lis 2006 Posty: 1694 Skąd: Szczecin/Police
|
Wysłany: 18-11-2007, 17:00
|
|
|
luk214, czy czasami nie chodzi o osłony łącznika elastycznego wydechu ?
Po prawej stronie od siatki na zdjęciu:
Chyba tak po jest pod nimi trochę otuliny. Pal licho te osłony przynajmniej nie będzie nic dzwonić. |
|
|
|
 |
luk214 [Usunięty]
|
Wysłany: 18-11-2007, 18:22
|
|
|
ooo- to wlasnie to...- dzieki turek61 - czyli nie trzeba sie przejmowac i nie ma co "na szybko" szukac i montowac tej osłony??
pozdr |
|
|
|
 |
maxwell61
Mitsumaniak (****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Pomógł: 14 razy Dołączył: 12 Lip 2006 Posty: 1729 Skąd: wrocław/wołów
|
Wysłany: 18-11-2007, 19:01
|
|
|
luk214, zmierz średnice tej części i kupisz w każdym sklepie moto. taką część...byle średnica się zgadzała...ja mam wspawaną chyba od jakiegoś fiata...pozdrawiam |
_________________ CARISMA 1.6 16V - sold
VW Touran 1.6 FSi
www.garagestories.pl
 |
|
|
|
 |
|