Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
skarbowka znalazla sposob na pickapy
Autor Wiadomość
FABIO
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2007, 15:01   skarbowka znalazla sposob na pickapy

Witam ksiegowy wlasnie poinformowal mnie ze skarbowy znalazl sposob na to ze by jemu teraz oddac pieniadze za zakup pckapow a polega on na tym wprowadzili na pickapy akcyze ktora wynosi podobno ok 15 tys. zlotych.najsmieszniejsze ze przepis wszedl 31 marca i nikt nic nie wiedzial :evil:

[ Dodano: 17-09-2007, 15:32 ]
gazeta.pl gospodarka

robitom1
[Usunięty]

Wysłany: 17-09-2007, 17:22   

Mniemam, że jeżeli kupowałeś w salonie, to sprzedawca powinien odprowadzić podatek akcyzowy. Tak jak jest z paliwem. Kupujesz w Polsce w salonie i g...o powinno Cię to obchodzić. Dostałeś fakturę VAT i tyle.

Aulak
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2007, 07:56   

To nie skarbówka, to nowe przepisy Unii Europejskiej.
31 marca br. weszły w życie noty wyjaśniające do Nomenklatury Scalonej Wspólnot Europejskich wprowadzające między innymi określenie samochodu typu pickup:
"Ten typ pojazdu posiada zazwyczaj więcej niż jeden rząd siedzeń i tworzą go dwie oddzielne przestrzenie, mianowicie zamknięta kabina do przewozu osón i otwarta lub zakryta powierzchnia do transportu towarów.
Jednakże takie pojazdy mogą być klasyfikowane do pozycji 8704 (samochody ciężerowe - mój przypis), jeżeli maksymalna wewnętrzna długość podłogi powierzchni do transportu towarów jest większa niż 50% długości rozstawu osi pojazdu lub, jeżeli posiadają one więcej niż dwie osie".

Tak się składa, że swoją L 200 kupiłem w lipcu w Szwajcarii, i kiedy przechodziłem przez sprawy celne moje autko zakwalifikowano jako osobowe, każąc płacić 13,6% akcyzy.
Tak więc jak narazie (złożyłem wszelkie odwołania) moje L 200 jako jedyne w kraju jeździ (zakwalifikowane przez Urząd Celny) jako auto osobowe.
Żeby było śmieszniej, stacja obsługi zakwalifikowała L 200 jako ciężarowe i taką deklarację złożyłem w Urzędzie Celnym.

Ali-En
[Usunięty]

Wysłany: 25-11-2007, 11:37   

Kupujac teraz L200 Double Cab w salonie dostajesz fakture na ktorej jest wyszczegolnione 13,6 % akcyzy ktore odprowadza MMC. Tak wiec tu trzeba ich pochwalic ze nie podniesli cen i wzieli to na siebie.

elili
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2007, 17:22   

Polska paranoja... W jednym urzędzie (celnym) - osobowe; bo akcyza tylko na osobówki jest, w drugim (skarbowym) - ciężarowe bo posłowie mieli ważniejsze sprawy niż zmiana ustaw o VAT i podatkowych. Ale nie martwcie się: jak urzędasy się dogadają to my zapłacimy. I wszystkie miśki doublecaby będą osobowe (VAT od paliwa w koszcie i nie do odliczenia, ubezpieczenie tylko do wartości 20 kEUR w kosztach itp) a MMC nic nie weźmie na siebie - oni sprzedali ci samochód a że nie był ciężarowy w momencie sprzedaży (o czym wiedzieli doskonale) to twoje zmartwienie boć widziały gały co brały.
Jeżel dzisiaj MMC nie wzięłoby na siebie akcyzy to kto od nich kupi L200 za 150 kPLN????

Odpowiedz do tematu