Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Przeholowałem i się zemściła.
Autor Wiadomość
Soczysty
[Usunięty]

Wysłany: 17-11-2007, 21:31   [Cari 1.9TD] Przeholowałem i się zemściła.

Witam, dziś moja Cari dziwnie się zachowała. Jechałem prostą drogą 180km/h i wrzuciłem luz (gdzieś w oddali już widziałem zbliżający sie zakręt). Najpierw auto powolutku i spokojnie zwalniało tak jak normalnie zwalnia rozpędzony samochód. Po chwili zaczęło wyraźnie przyhamowywać tak jak hamuje się "silnikiem", trwało to może 2 sekundy. Potem znów normalnie było jakieś sekund 5. I znów zaczęło hamować tyle że tym razem ostrzej wraz z odgłosem głuchego terkotania. Odruchowo wcisnąłem sprzęgło i lekko hamulec. Terkotanie ucichło a auto zachowywało sie już normalnie. Przejechałem jeszcze 30km zanim dojechałem do domu i było okej. Czy szanowni koledzy i koleżanki mają pomysł co się dzieje? Jechać do mechanika niech całą skrzynie rozbebra? Na moje wyczucie to tak jakby się sam bieg wrzucił, jestem po świeżo wymienionych tulejach drążka, więc to pewnie nie to. Co się dzieje?

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 18-11-2007, 08:09   

ja bym sprawdził jeszcze kilka razy czy tak sie dzieje... dobrze było by wejśc pod auto i sprawdzić czy po prostu coś sie nie doczepiło... i napisz coś wiecej: skąd dzwiek dochodzi może ktoś poradzi a tak wywalisz kupe kasy a okaże sie że to jakas drobnostka... a skoro tuleje wymienialeś to może coś sie obluzowało i drążek lata i tak jak pisałeś sam bieg chciał sie wrzucić...pozdrawiam

kielurkk 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1,9TD GLX 98r.
Wysłany: 18-11-2007, 13:47   

A co się działo z obrotami? Bo gdyby (choć to mało prawdopodobne) bieg Ci się włączał i hamowało silnikiem to obroty by się podniosły. Spróbuj pojezdzić i gdy pojawi się ten dżwięk to wciśnij samo sprzęgło i słuchaj czy ustanie. Może w nim jest problem?

TWO BEER OR NOT TWO BEER THAT IS THE QUESTION

SHEAKESBEER

Samochód japoński tak jak Chuck Norris zapala z pół obrotu :D

Piszę poprawnie po polsku
.

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 14:03   

Przy 180 wrzuciles na luz? :shock:

kielurkk 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2007, 14:07   

Soczysty, to taki oszczędny kamikadze :D 180 na lodzie na luzie :D

SHEAKESBEER

.

saphire 
Mitsumaniak
daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Wysłany: 18-11-2007, 15:06   

Zastanawia mnie tylko PO CO wrzucać na luz przy 180km/h :badgrin:

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 18-11-2007, 15:12   

saphire napisał/a:
Zastanawia mnie tylko PO CO wrzucać na luz przy 180km/h
po to aby sprawdzić czy skrzynia nie chrobocze :mrgreen:

Soczysty
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 16:43   

Z tego co pamiętam to obroty raczej nie skoczyły. Głuche terkotanie usłyszałem tak jakby lekko z przodu wozu. Też mi się wydaje, że to coś ze sprzęgłem. Wrzuciłem luz, bo chciałem zobaczyć miny mijanych przeze mnie kierowców jak wyprzedza ich "ciche auto". A na poważnie - gdybym tak nie zrobił to nie pojawiłaby się ta usterka, która może być zapowiedzią poważniejszej awarii. Istotne w tej chwili jest to co się stało z autem.

kielurkk 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2007, 17:03   

Soczysty napisał/a:
Z tego co pamiętam to obroty raczej nie skoczyły

czyli biegu Ci nie zapina. Owszem terkotanie może być ze sprzęgła ale co tak hamuje?

[ Dodano: 18-11-2007, 17:05 ]
Musisz to dokładniej zbadać, może dyfer Ci nawala i się blokują satelity? Nie ściągało Cie na bok przy tym hamowaniu?

SHEAKESBEER

.

Soczysty
[Usunięty]

Wysłany: 18-11-2007, 17:48   

Nie sądzę, jak zaczęło terkotać to odruchowo wcisnąłem sprzęgło i przyhamowywanie ustało. Trudno mi to dokładniej opisać bo byłem nieźle zaskoczony zachowaniem auta :)

kielurkk 
Mitsumaniak

Wysłany: 18-11-2007, 21:40   

A może skoro te tulejki na wybieraku wymieniałeś to może teraz są pasowniejsze i "naciąga drążek" tak jakby faktycznie bieg chciał wejść i synchronizator już się włączał. A biegi precyzyjnie wchodzą? I dlaczego wymieniałes tulejki nie było 5-tki? Spróbuj jeszcze jeżdżąc tak wyluzować tylko może wolniej jadąc i zanim wciśniesz sprzęgło dzwignią zmiany biegów doprowadzić do ustania terkotania nie wrzucając biegu oczywiście. dziwne to wszystko trochę.

SHEAKESBEER

.

Soczysty
[Usunięty]

Wysłany: 21-11-2007, 18:22   

Tulejki zmieniłem, bo szlag już mnie trafiał jak nie mogłem przez 5 minut wrzucić wstecznego, pozostałe jakoś wchodziły. Teraz biegi wchodzą precyzyjnie i lekko. Nie ma już takich luzów jak przedtem. Sprawdziłem czy auto znów się zachowa jak wtedy. Najpierw "luzowałem" z 120km/h. Nic. Potem znów 180km/h. Nic. Faktycznie, dziwne to wszystko :roll:

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 21-11-2007, 18:30   

w 2. poście już pisałem żeby je - "tulejki" sprawdzić... ja założyłem nowe i miałem problem z wrzucenie biegów...znów zszedłem na dół i się okazało że jedna plastikowa pod drązkiem już zdążyła pęknąć!!! :twisted: ...wiec chyba było tak jak podejrzewałem...mimo to najważniejsze że jest ok...pozdrawiam

Odpowiedz do tematu